18/02/2022 18/02/2022 Η ασφάλεια στην Ευρώπη, με έμφαση στο Ουκρανικό και στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Νίκου Δένδια του Ρώσου ομόλογόυ του Σεργκεϊ Λαβρόφ, στη Μόσχα. «Καπρίτσιο η επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα «σέβεται τόσο...
18 Φεβρουαρίου, 2022 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2022 - 18:48

Δένδιας προς Λαβρόφ: Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή

Διαδώστε:
Δένδιας προς Λαβρόφ: Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή

Η ασφάλεια στην Ευρώπη, με έμφαση στο Ουκρανικό και στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Νίκου Δένδια του Ρώσου ομόλογόυ του Σεργκεϊ Λαβρόφ, στη Μόσχα. «Καπρίτσιο η επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα «σέβεται τόσο τις ανησυχίες της Ρωσίας όσο και των υπολοίπων» προειδοποιώντας παράλληλα ότι ένας πόλεμος θα έχει μόνον χαμένους.

«Βρεθήκαμε με τη Ρωσία στο ίδιο πλευρό εναντίον του ναζισμού, υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη- Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας στην ενέργεια, στον τουρισμό, την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο για όλα τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη»

Επικαλούμενος τις διεθνείς συνθήκες σεβασμού της ευρωπαϊκής ασφάλειας και εδαφικής κυριαρχίας, τόνισε ότι η Ελλάδα τις σέβεται και τις υπηρετεί.

Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκει η Ελλάδα αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις καλές σχέσεις μας με τη Ρωσία επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «πάντα η Ελλάδα ήταν υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου»

«Ακούμε με προσοχή τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλειά της και λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των υπολοίπων»

Πρεσβεύουμε διάλογο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στηρίζουμε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τήρησης των συμφωνιών του Μίνσκ, πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Σε ειδική αναφορά στην ελληνική ομογένεια επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να την προστατεύσει.

Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή θα είμαστε όλοι χαμένοι, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία συνεχίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις»

Σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας που όπως είπε, «συνεχίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ανατολική Ευρώπη».

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα παράπονά της προς τους δυτικούς της συμμάχους «επειδή φουσκώνουν τη φασαρία αυτή εκ του μηδενός για να προωθήσουν προφανώς τα δικά τους συμφέροντα».

Επανέλαβε ότι η Μόσχα τάσσεται σταθερά υπέρ της διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πως η Ρωσία θα είναι έτοιμοι στο βαθμό που περνά από το χέρι της να συνδράμει για τη δημιουργία συνθηκών διευθέτησης.

Ειδικά για τα περί αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Άγκυρα διατηρεί μια στρατιά απέναντι από τα ελληνικά νησιά, ενώ έχει εκδώσει και casus belli, μια απειλή πολέμου -την μόνη στον πλανήτη, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Χαρακτήρισε απολύτως προσχηματικές τις τουρκικές αιτιάσεις, θυμίζοντας ότι η συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων ήταν μια συμφωνία που έγινε τότε υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης και συνεπώς η Τουρκία δεν αντλεί το παραμικρό δικαίωμα από αυτή.

Σ. Λαβρόφ: Μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία με την Ελλάδα

H Αθήνα είναι σημαντικός μας εταίρος στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μητσοτάκη – Πούτιν και το κοινό πρόγραμμα δράσης 2022- 2024, είπε ο Σεργκέι Λαφρόφ.

Αύξηση 67% παρουσίασε η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα κι έφτασε τα 4,5 δισ, που συνιστά ρεκόρ από το 2012, πρόσθεσε.

Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών».;

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων