06/11/2019 06/11/2019 Όπως όλα δείχνουν σοβαρό είναι το ενδεχόμενο η Αγία Σοφιά να ξαναγίνει τζαμί, αφού η υπόθεση παραπέμφθηκε στην τουρκική προεδρία και η τελική απόφαση θα είναι πολιτική. Μάλιστα, ο Ρ.Τ.Ερντογάν χθες δήλωσε πως θα ξανακάνει τζαμί την Αγία Σοφιά. Η τουρκική προεδρία θα αποφασίσει για την τύχη της μονής της Χώρας για το αν θα...
06 Νοεμβρίου, 2019 - 11:54
Τελευταία ενημέρωση: 06/11/2019 - 13:07

Ερντογάν: “Θα ξανακάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία!”

Διαδώστε:
Ερντογάν: “Θα ξανακάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία!”

Όπως όλα δείχνουν σοβαρό είναι το ενδεχόμενο η Αγία Σοφιά να ξαναγίνει τζαμί, αφού η υπόθεση παραπέμφθηκε στην τουρκική προεδρία και η τελική απόφαση θα είναι πολιτική.

Μάλιστα, ο Ρ.Τ.Ερντογάν χθες δήλωσε πως θα ξανακάνει τζαμί την Αγία Σοφιά.

Η τουρκική προεδρία θα αποφασίσει για την τύχη της μονής της Χώρας για το αν θα μετατραπεί σε τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο (και άρα και της Αγίας Σοφίας), σύμφωνα με νεότερο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ».

Η τουρκική εφημερίδα, αφού έκανε λόγο χθες για δικαστική απόφαση που θα έκρινε την τύχη της Μονής της Χώρας (και κατά συνέπεια και της Αγίας Σοφίας βάσει δεδικασμένου), σήμερα επανέρχεται αναφέροντας ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην τουρκική προεδρία και η τελική απόφαση θα είναι πολιτική, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας είναι εκείνο που θα πρέπει να αποφανθεί επί της προηγούμενης υπουργικής απόφασης του 1945 σχετικά με το καθεστώς του μουσείου της Μονής της Χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν δύο επιλογές:

Είτε να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση, η οποία όμως να είναι συμμορφούμενη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχουν κρίνει ότι ένα τζαμί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο λόγο πέρα του βασικού του σκοπού, ζητώντας ουσιαστικά εκ νέου τη μετατροπή της Μονής της Χώρας (και των άλλων μουσείων που έχουν το ίδιο καθεστώς) σε τζαμί,

Είτε απλά να επικυρώσει και να ζητήσει την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητούν τη μετατροπή της Μονής της Χώρας (και των άλλων μουσείων που έχουν το ίδιο καθεστώς) σε τζαμί.

Η «Γενί Σαφάκ», χωρίς να δίνει ημερομηνία ούτε αριθμό της δικαστικής απόφασης, αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας έκρινε πρόσφατα ότι η υπουργική απόφαση της 29ης Αυγούστου 1945 επί κυβερνήσεως Ισμέτ Ινονού, που μετέτρεπε τη Μονή της Χώρας από τζαμί σε μουσείο, είναι αντίθετη με το δίκαιο.

Διότι η Μονή της Χώρας εξακολουθεί να φαίνεται επισήμως ότι αποτελεί περιουσία του ιδρύματος «Μωάμεθ του Πορθητή» και το καταστατικό του ορίζει ρητώς ότι ένα τζαμί δεν μπορεί να διατεθεί για σκοπό άλλον πέραν της χρήσης που έχει ορίσει το ίδρυμα. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ακόμη και όταν ένα μνημείο περιέρχεται στο κράτος, όπως τα εν λόγω μουσεία της Μονής της Χώρας και της Αγίας Σοφίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι η Αγία Σοφία θα πάψει να είναι μουσείο και θα ξαναγίνει τζαμί. «Μετά τις εκλογές θα ανακτήσουμε την Αγία Σοφία. Τι σημαίνει αυτό; Θα σταματήσει να θεωρείται μουσείο και θα γίνει τζαμί» τόνισε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων