13/01/2020 13/01/2020 Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει χορηγία δύο εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, για την ενίσχυση των προγραμμάτων της και την τόνωση της Ελληνικότητας. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος με ανάρτησή του...
13 Ιανουαρίου, 2020 - 8:29
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2020 - 8:14

Διαμάχη κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεολογική Βοστώνης

Διαδώστε:
Διαμάχη κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεολογική Βοστώνης

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει χορηγία δύο εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, για την ενίσχυση των προγραμμάτων της και την τόνωση της Ελληνικότητας.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook, επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να επιχορηγήσει την Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Βοστώνη.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι «η διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων της Αμερικής αποτελεί εθνικό καθήκον και υπηρετεί απολύτως το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό δεν περιμένουμε να το αντιληφθούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο κ. Φίλης».

«Η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Αμερικής δεν υπηρετείται με κινήσεις δημοσίων σχέσεων του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ανταπαντώντας σε σχόλιο κυβερνητικών κύκλων.

Στη δήλωση του στο CNN.gr, ο κ. Φίλης σημειώνει πως «αντιθέτως, απαιτείται δραστήρια παρέμβαση του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, ώστε τα παιδιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να απολαμβάνουν το δικαίωμα σε μια ισότιμη εκπαίδευση και γνώση του ελληνικού πολιτισμού». «Όλα αυτά μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον των ΗΠΑ, ώστε η ελληνική ταυτότητά τους να είναι σύγχρονη και δημοκρατική», προσθέτει.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «κάτι τέτοιο βεβαίως δεν έχει καμιά σχέση με τη χρυσή χορηγία των δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε ένα ιδιωτικό εκκλησιαστικό κολέγιο στη Βοστώνη που έχει μόλις 170 σπουδαστές και σκοπό την εκπαίδευση ιερέων. Πόσο μάλλον που αυτή η χρυσή χορηγία δίνεται σε συνθήκες υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων στη χώρα μας».

Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αποπροσανατολιστική και απαράδεκτη» την απάντηση κυβερνητικών κύκλων για στήριξη της ταυτότητας της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική.
Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα κάλεσε «το υπουργείο Παιδείας να δώσει εξηγήσεις για την αναστολή της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών για παιδιά των επαγγελματικών λυκείων επειδή δήθεν, δεν υπήρχαν χρήματα, ενώ είχαν εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 2 εκατομμύρια για την λειτουργία τους».

Στη δήλωσή του μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος καταλήγει ότι «τα σχέδια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για υποστήριξη της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, στο πλαίσιο της γενικότερης -εξαιρετικά σημαντικής- προσπάθειας που καταβάλει σήμερα για κάθαρση και χρηστή διοίκηση, θα εξεταστούν με προσοχή όποτε παρουσιαστούν. Σίγουρα όμως το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση για επικοινωνιακή προβολή ή πρόσχημα για περικοπή δαπανών στην Παιδεία».
Η προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποκρούσει την κριτική που δέχεται για περικοπές στην παιδεία, επικαλούμενη την ανάγκη “στήριξης της ταυτότητας της ομογένειας στις ΗΠΑ”, ειναι αποπροσανατολιστική και απαράδεκτη.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες σωρεία παρεμβάσεων από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι περιέκοψε τα δύο εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση των 14 πανεπιστημίων για 65 διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα σπούδαζαν 1500 φοιτητές το χρόνο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη θεολογική σχολή της Βοστώνης στην οποία σπουδάζουν 100 άτομα που πληρώνουν δίδακτρα.

Η εν λόγω είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της παραμονής του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έπειτα από συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο προέβη στη σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του γεύματος στο ξενοδοχείο Willard InterContinental Hotel στην Ουάσιγκτον

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων