18/02/2019 18/02/2019 Ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις για την ουκρανική αυτοκεφαλία εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, τονίζοντας ότι η εξαγγελία της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε με σκοπό την ειρήνευση και την επίτευξη της ενότητας της εκεί Εκκλησίας. Η Εκκλησία της Κύπρου θέτει τον εαυτό της στη...
18 Φεβρουαρίου, 2019 - 22:20
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2019 - 21:52

Διαβάστε σύντομες ειδήσεις από το βραδινό δελτίο

Διαδώστε:
Διαβάστε σύντομες ειδήσεις από το βραδινό δελτίο

Ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις για την ουκρανική αυτοκεφαλία εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, τονίζοντας ότι η εξαγγελία της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε με σκοπό την ειρήνευση και την επίτευξη της ενότητας της εκεί Εκκλησίας. Η Εκκλησία της Κύπρου θέτει τον εαυτό της στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων με σκοπό την ειρήνευση της Εκκλησίας.

Το Φανάρι φαίνεται να αντικρούει με νηφαλιότητα τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά, ενώ οι θέσεις του είναι πάγιες σε ότιδήποτε το αφορά κι εκφράζονται πάντα δια στόματος της κεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε κάθε ευκαιρία. “Η Μητέρα Εκκλησία, επεσήμανε το Σάββατο στον εσπερινό ο Παναγιώτατος, δεν επηρεάζεται από πολιτικές συγκυρίες και σκοπιμότητες”. Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας επί ευρωπαϊκών διεθνών οργανισμών, απεύθυνε έκκληση σε επίσημα πρόσωπα του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, της ΕΕ και άλλων χωρών να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πιστών.

Συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου με τον υπουργό παιδείας θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη. Η συνεδρίαση γίνεται στα πλαίσια των συζητήσεων για το μισθολογικό και της σειράς συναντήσεων για να λυθούν τυχόν απορίες που αφορούν την προωθούμενη συμφωνία.

Λόγω των κρίσιμων εξελίξεων σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και το «προσχέδιο συμφωνίας»,θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 21/2, στις 10π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, στην Αθήνα. Στην Συνέλευση, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από τις Ιερές Μητροπόλεις όλης της Ελλάδος.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έγινε το απόγευμα η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους συνολικά έξι νέους υπουργούς με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν μόνο δύο, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Αγγελος Τόλκας.

Το θέμα της κατάρρευσης της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, έθεσαν οι δύο Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία, Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι, σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αντίστοιχα. Ο χειρισμός του θέματος «είναι πέραν των δυνατοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής», καθώς η εκκλησία βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και εμπλέκεται και ο τουρκικός στρατός, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. «Είναι θέμα που πρέπει να το χειριστούν πλέον οι ηγέτες» συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί σημείο σύγκλισης.

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος σε θέματα συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρωθιερέας Σέργιος Πριβάλοφ επισκέφτηκε τα στρατεύματα στο Στόλο της Βαλτικής θαλασσας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ανταλλαγή απόψεων με τους ιερείς που φροντίζουν τους στρατιώτες, σε θέματα ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ του κράτους και της εκκλησίας και ιδιαιτερότητες της ποιμενικής διακστην εργασία με τους στρατιώτες του Στόλου της Βαλτικής.

Αφιερωματική εκδήλωση για τον εξ Άρτης Άγιο Μάξιμο τον Γραικό, στο Πνευματικό Κέντρο, του φερωνύμου του Αγίου, Ιερό Ναό της πόλεως Άρτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Άρτης κ. Καλλίνικος. Ακολούθησε ομιλία από τον Βατοπαιδινό Μοναχό, πατέρα Αδριανό ως εκ προσώπου του Καθηγουμένου του Βατοπαιδίου, Γέροντος Εφραίμ, με θέμα: «Η μετάβαση του Αγίου Μαξίμου του Γραικού από την Μονή Βατοπαιδίου στην Ρωσία».

Δείτε στις σελίδες μας το αφιέρωμα στην κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1934 κατά τη διαδικασία εξόρυξης κοκκινόπετρας που προοριζόταν για το κτίσιμο των σπιτιών της περιοχής. Η κρύπτη αυτή ήταν η αιτία να μετονομαστεί ο τότε οικισμός της Νέας Αλεξάνδρειας, σε Φιλοθέη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων