27/01/2023 27/01/2023 «Ιστορικό και ηθικό καθήκον να περνούμε τη σκυτάλη της μνήμης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις νέες γενιές». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τη σημερινή ημέρα. «Ενθυμούμενοι το Ολοκαύτωμα, αναγνωρίζουμε τις απειλές για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπότητα και στη δική μας εποχή», είπε ο...
27 Ιανουαρίου, 2023 - 12:52
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2023 - 14:21

Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: “Ποτέ ξανά σιωπηλοί μπροστά στο κακό”

Διαδώστε:
Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: “Ποτέ ξανά σιωπηλοί μπροστά στο κακό”

«Ιστορικό και ηθικό καθήκον να περνούμε τη σκυτάλη της μνήμης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις νέες γενιές». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τη σημερινή ημέρα. «Ενθυμούμενοι το Ολοκαύτωμα, αναγνωρίζουμε τις απειλές για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπότητα και στη δική μας εποχή», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ημερομηνία αυτή, το 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η μνήμη τους παραμένει οδυνηρή και παρούσα στις συνειδήσεις μας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο, τιμώντας όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Σακελλαροπούλου γράφει: «Τιμάμε σήμερα τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το αποτρόπαιο έγκλημα του ναζισμού, που συγκλόνισε με την ασύλληπτη βαρβαρότητά του την ανθρωπότητα, μας καλεί όλους σε διαρκή εγρήγορση, ώστε το σύνθημα “Ποτέ Ξανά” να γίνει πράξη».

Ακόμη, με ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει:

«Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, θυμόμαστε το πλέον οδυνηρό και αποτρόπαιο έγκλημα, που συγκλόνισε με την ωμότητά του την ανθρωπότητα: τη συστηματική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων, μια τρομακτική σε έκταση και βιαιότητα γενοκτονία, αλλά και την εξολόθρευση όσων η νοσηρή ναζιστική ιδεολογία θεωρούσε φυλετικούς, πολιτισμικούς, ή ιδεολογικούς εχθρούς (Ρομά, ομοφυλόφιλους, πολιτικούς αντιπάλους, ανάπηρους ή αποσυνάγωγους εν γένει) στα οργανωμένα κολαστήρια των λάγκερ κι έξω απ’ αυτά, σε επιχειρήσεις μαζικών εκτελέσεων σε μεγάλη έκταση. Θυμόμαστε με φρίκη μια κεντρικά σχεδιασμένη και ανατριχιαστικά οργανωμένη γενοκτονία, που κηλίδωσε ανεξίτηλα τον 20ο αιώνα και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα τις έννοιες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας.

Τιμάμε παράλληλα την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που μεταφέρθηκαν βίαια στα στρατόπεδα του θανάτου, ενώ οι συναγωγές, τα σπίτια και οι περιουσίες τους λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Η μνήμη τους παραμένει οδυνηρή και παρούσα στις συνειδήσεις μας.

Το παρελθόν του Ολοκαυτώματος μας αφορά όλους. Η γνώση και η συνεχής υπενθύμιση της ναζιστικής θηριωδίας είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την αφύπνιση του κακού. Το σύνθημα της σημερινής ημέρας «Ποτέ Ξανά» μας καλεί σε ενεργή και διαρκή αντιπαράθεση με τον φασισμό, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό. Να μην εφησυχάζουμε, να μην σιωπούμε, αλλά να περιφρουρούμε ακοίμητα τις θεμελιώδεις μας αξίες, μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση της ρητορικής του μίσους».

Υπουργείο Εξωτερικών: Να θυμόμαστε με δέος τις σκοτεινές εκείνες στιγμές της Ευρώπης

«Την 27η Ιανουαρίου, στην 78η εφέτος επέτειο απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου του ‘Άουσβιτς, από τον Σοβιετικό στρατό, τιμάται η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και η Ελλάδα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τιμά ειδικότερα τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων της απάνθρωπης αυτής τραγωδίας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Καθώς μάλιστα θα λιγοστεύουν οι αυτόπτες μάρτυρες από δίπλα μας, αποτελεί ιστορικό και ηθικό καθήκον όλων, την ημέρα αυτή αλλά και κάθε ημέρα, να θυμόμαστε με δέος τις σκοτεινές εκείνες στιγμές της Ευρώπης, να συνεχίζουμε να ερευνούμε σε βάθος το παρελθόν αυτό και, σιγά σιγά, να περνούμε τη σκυτάλη της μνήμης, όπως είναι και ο τίτλος των φετινών εκδηλώσεων, στις νέες γενιές», τονίζει.

«Για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον ειρηνικό, δημοκρατικό και ελεύθερο από ρατσιστικό μίσος, από εκφάνσεις αντισημιτισμού και άλλες διακρίσεις κατά συνανθρώπων μας. Έτσι θα μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση και τη μνήμη αλλά και έτσι θα αντιμετωπίσουμε όποιον δεν θέλει να γνωρίζει ή να θυμάται, ώστε τέτοια συμφορά να μη μπορέσει να συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», καταλήγει.

Στο προφίλ του στο Facebook ο Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών γράφει: «Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: Ελάχιστο χρέος μας σήμερα, στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, να μην ξεχάσουμε, ποτέ, τη μεθοδικά οργανωμένη Γενοκτονία από τους Ναζί. (Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης)».

Νίκη Κεραμέως: Να είμαστε σε εγρήγορση απέναντι σε ψήγματα φασισμού

Στο μήνυμά της για την σημερινή ημέρα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζει: «Περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι, γύρω στο 86% του πληθυσμού τους, εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς. Χρέος όλων μας, να μην ξεχαστούν ποτέ. Όπως και δεν πρέπει να ξεχαστεί και το φωτεινό παράδειγμα των Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός, που έσωσαν εβραίους συμπολίτες τους».

Παρακάτω ολόκληρο το μήνυμα:

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,

Η 27η Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε τόσο για να τιμήσουμε όσους υπέστησαν τη ζοφερή λαίλαπα που έπληξε ανελέητα εκατομμύρια ανθρώπους στο όνομα μίας ολοκληρωτικής εξόντωσης, όσο και για να μην ξεχάσουμε ποτέ. Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος, της τόσο σκοτεινής αυτής σελίδας της ανθρώπινης ιστορίας, αποσκοπεί πρωτίστως στην εγρήγορση που πρέπει όλοι μας να επιδεικνύουμε απέναντι σε ψήγματα φασισμού, ναζισμού, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας, ανακόπτοντάς τα εν τη γενέσει τους.

Οι Έλληνες Εβραίοι είναι η αρχαιότερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη. Το 1952 βρέθηκε στον Ωρωπό μια μαρμάρινη στήλη του 4ου π.Χ.-α’ μισό του 3ου αι. π.Χ. η οποία αποτελεί την πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα. Η επιγραφή αυτή εκτίθεται στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα», ανάμεσα σε άλλες σημαντικές επιγραφές από την Δήλο, την Κόρινθο, τα Χανιά, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα και τον Βόλο. Στο νησί της Δήλου βρίσκουμε συναγωγή που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ., ενώ ο Απόστολος Παύλος, κατά την περιοδεία του στον ελλαδικό χώρο, βρήκε οργανωμένες εβραϊκές κοινότητες σε Θεσσαλονίκη, Φιλίππους, Βέροια, Κόρινθο και πιθανώς στην Αθήνα.

Οι Έλληνες Εβραίοι συνέχισαν να διαβιούν και να ακμάζουν μέχρι που οι Ναζί εφάρμοσαν την «τελική λύση» και στην Ελλάδα. Περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι, γύρω στο 86% του πληθυσμού τους, εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς. Χρέος όλων μας, να μην ξεχαστούν ποτέ. Όπως και δεν πρέπει να ξεχαστεί και το φωτεινό παράδειγμα των Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός, που έσωσαν εβραίους συμπολίτες τους.

«Πριν εζούσα, πριν εζούσα με την ιδέα, γιατί ξέρεις, όταν βγαίνει κάποιος από αυτή την κόλαση αναρωτιέται «γιατί γιατί, γιατί, γιατί»; […] Δεν έβρισκα την απάντηση στο «γιατί αυτό». Και τώρα, δόξα ο Θεός, έχει δέκα χρόνια που ηύρα την απάντηση, γιατί είναι ένα πράμα που κάμνω για να μεταδώσω τα παιδιά να μην ξαναΐνει πια, να μην ξαναΐνει πια. […] το κάμνω για τα παιδιά, και αφού τα παιδιά συνεχίζουν να μου δίνουν αυτή την αναγνώριση, θα συνεχίσω να το κάμνω. Αυτή είναι η μίσιον [αποστολή] που έχω γω. Έως ότου Εκείνος θα μου δίνει τη δύναμη, δεν θα σταματήσω ποτέ.» Σάμυ Μοντιάνο, επιζών του Ολοκαυτώματος

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος τήρησε, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η Ολομέλεια της Βουλής.

H επετειακή αναφορά στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος μεταφέρθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα λόγω της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Χθες το βράδυ η στην πρόσοψη της Βουλής προβλήθηκε το σύνθημα “We remember” (Θυμόμαστε) με φωτογραφία κρατουμένων σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Γκουτέρες: Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε

Το μήνυμα πως «σήμερα και κάθε μέρα, ας αποφασίσουμε να μην παραμείνουμε ποτέ ξανά σιωπηλοί μπροστά στο κακό και να υπερασπιζόμαστε πάντα την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων», εκπέμπει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ούτε να επιτρέπουμε σε άλλους να ξεχνούν, να διαστρεβλώνουν ή να αρνούνται το Ολοκαύτωμα». Μάλιστα, επισημαίνει πως «ενθυμούμενοι το Ολοκαύτωμα, αναγνωρίζουμε τις απειλές για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπότητα και στη δική μας εποχή».

Σε ο,τι αφορά τη σημασία της σημερινής ημέρας, αναφέρει πως τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. «Θυμόμαστε τους έξι εκατ. Εβραίους, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, καθώς και τους Ρομά και τους Σίντι, τα άτομα με αναπηρίες και τους αμέτρητους άλλους που χάθηκαν. Σκεπτόμαστε τις εκατομμύρια ζωές το νήμα των οποίων κόπηκε πρόωρα, το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκε», αναφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως «καθώς θρηνούμε την απώλεια τόσων πολλών και τόσο πολύ, αναγνωρίζουμε επίσης ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν αναπόφευκτο». Καμία γενοκτονία δεν είναι, ήταν το αποκορύφωμα χιλιετιών αντισημιτικού μίσους, σημειώνει. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι Ναζί μπόρεσαν να κινηθούν με υπολογισμένη σκληρότητα από τις διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων της Ευρώπης μέχρι την εξόντωσή τους, επειδή τόσο λίγοι ξεσηκώθηκαν και τόσοι πολλοί στάθηκαν δίπλα τους. «Ήταν η εκκωφαντική σιωπή – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό – που τους ενθάρρυνε. Ο κώδωνας κινδύνου χτυπούσε από την αρχή. Υπήρχε ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση. Περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αποθέωση της βίας και ιστορίες φυλετικής υπεροχής. Περιφρόνηση για τη δημοκρατία και τη διαφορετικότητα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Ποτέ ξανά», διακηρύττει η Κύπρος

H Κύπρος ενώνει τη φωνή της διακηρύσσοντας «Ποτέ ξανά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Παράλληλα επιβεβαιώνει την δέσμευσή της Κύπρου στις διεθνείς προσπάθειες για αποτροπή κάθε ενδεχομένου επανάληψης τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων.

«Θυμόμαστε και τιμούμε τα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος, έξι εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άνδρες Εβραίους, καθώς και τις εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και Σίντι και άλλους που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, στο όνομα της απεχθούς, απάνθρωπης ναζιστικής ρατσιστικής ιδεολογίας», τονίζει.

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και χαιρετίζουμε τους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που αντιστάθηκαν σε αυτό. Το ηθικό καθήκον της διεθνούς κοινότητας παραμένει πάντα να μην ξεχάσει ποτέ αυτή την φρικτή θηριωδία και να επαγρυπνεί για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, καθώς και κάθε μορφής μίσους και διακρίσεων, όπου και όποτε συμβαίνουν», επισημαίνει.

«Η Κύπρος είναι ανεξίτηλα συνδεδεμένη με τον απόηχο της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, καθώς περισσότεροι από 50.000 επιζώντες κρατήθηκαν στο νησί μας μεταξύ 1946 και 1949», υπογραμμίζει.

Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος απέκτησε καθεστώς παρατηρητή στην Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA), το 2021, και εφαρμόζει σχετικές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο. Αυτά περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του ορισμού του IHRA για τον Αντισημιτισμό και του ορισμού του IHRA για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Τέλος σημειώνει ότι «ενώνοντας τη φωνή μας διακηρύσσοντας «Ποτέ ξανά» και με τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Κύπρος επιβεβαιώνει την δέσμευσή της στις διεθνείς προσπάθειες για αποτροπή κάθε ενδεχομένου επανάληψης τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, philenews / ΚΥΠΕ

Φωτογραφίες από twitter

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων