15/05/2020 15/05/2020 «Μια είναι ή αξία της ζωής, ή οικογένεια. Μόλις σβήσει ή οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος. (…)Όταν χαλάσει ή οικογένεια, θα χαλάσει και ο κλήρος και ο μοναχισμός και όλα». «Μέσα στην αγάπη είναι ο σεβασμός. Μέσα στον σεβασμό είναι η αγάπη. Αυτό το οποίο αγαπώ, το σέβομαι κιόλας. Και αυτό το οποίο σέβομαι, το...
15 Μαΐου, 2020 - 8:24
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2020 - 8:27

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Η πανδημία κι ο ρόλος της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Η πανδημία κι ο ρόλος της Εκκλησίας

«Μια είναι ή αξία της ζωής, ή οικογένεια. Μόλις σβήσει ή οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος. (…)Όταν χαλάσει ή οικογένεια, θα χαλάσει και ο κλήρος και ο μοναχισμός και όλα».

«Μέσα στην αγάπη είναι ο σεβασμός. Μέσα στον σεβασμό είναι η αγάπη. Αυτό το οποίο αγαπώ, το σέβομαι κιόλας. Και αυτό το οποίο σέβομαι, το αγαπώ. Δηλαδή δεν είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Ένα πράγμα είναι και τα δύο. Οι άνθρωποι όμως φεύγουν από αυτήν την αρμονία του Θεού».

Αυτά έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος για τη οικογένεια αλλά και για τον σεβασμό των συζύγων, σε έναν λόγο επίκαιρο όσο ποτέ.

Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μαίου. Kαθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.
Η επέτειος αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι οικογένειες είναι αυτές που φέρουν το βάρος της κρίσης, προστατεύοντας τα μέλη τους, φροντίζοντας τα εκτός σχολείου παιδιά και, ταυτόχρονα, συνεχίζοντας την εργασία τους.
“Κάτω από την οικονομική πίεση η φτώχεια βαθαίνει. Σε περιόδους αβεβαιότητας το άγχος αυξάνεται – συχνά οδηγεί σε αυξανόμενη βία κατά των γυναικών και των παιδιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υποστήριξη στις ευάλωτες οικογένειες είναι επιτακτική τώρα περισσότερο από ποτέ” αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύονται για την ελληνική οικογένεια.
Σήμερα οι οικογένειες γίνονται μικρότερες. Οι μονομελείς και οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται. Λίγα ζευγάρια συμβιώνουν και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά, από ό,τι στο παρελθόν. Η μέση ηλικία των γυναικών όταν αποκτούν το πρώτο τους παιδί αυξάνεται, ενώ αυξάνεται και η μέση ηλικία του πρώτου γάμου, μειώνονται οι γάμοι και αυξάνονται τα διαζύγια.


Σε μια από τις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τον δείκτη γονιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ οι Ελληνίδες τεκνοποιούν σε αρκετά μεγάλη ηλικία.
Ειδικότερα, ο λεγόμενος δείκτης γονιμότητας ήταν το 2017 στην Ελλάδα 1,35 (με 42.267 γεννήσεις) έναντι 1,38 το 2016. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,59 σε σχέση με 1,60 το πρoηγούμενο έτος.

ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων είναι ανησυχητικά, καθώς τις ημέρες της παραμονής στα σπίτια λόγω της πανδημίας, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 μόνο τον τελευταίο μήνα, έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, οι κλήσεις για περιστατικά βίας, τον Απρίλιο, έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις, τον Μάρτιο, ήταν 325. Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις. Οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Μέσα στο κλίμα αυτό η εκκλησία συντονίζει τις πρωτοβουλίες της για την στήριξη των οικογενειών
Το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στηρίζεται στη συνεργασία των 74 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όχι μόνο. Μεριμνά για περιστατικά οικογενειών που διαμεσολαβούν άλλοι φορείς. Αγκαλιάζει τις οικογένειες, που προστρέχουν σε αυτό. Συνεργάζεται με τις Ιερές Μητροπόλεις αν απαιτηθεί.
Για την προστασία της οικογένειας στο ΚΕ.Σ.Ο. προσφέρονται:
Ενημέρωση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και προνοιακών παροχών που τυχόν δικαιούνται οι ωφελούμενοι του κέντρου μας και παραπομπή τους στους αρμόδιους φορείς όπου κριθεί αναγκαίο, καθώς και συμβουλευτική και υποστηρικτικές υπηρεσίες από την Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕΣΟ.
Ενημέρωση σε θέματα υγείας, παρακολούθηση των ατόμων που είναι ασθενείς ώστε να προληφθεί η υποτροπή τους, παραπομπή των ατόμων στους αρμόδιους φορείς υγείας καθώς και διαμεσολάβηση προς εξυπηρέτηση ατόμων ανασφάλιστων και άπορων από την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΣΟ.
Ψυχολογική στήριξη σε ενήλικες και παιδιά από την Ψυχολόγο του ΚΕΣΟ
Ιατροφαρμακευτικές Υπηρεσίες μέσω του δικτύου εθελοντών ιατρών που διαθέτει.
Νομικές Συμβουλές για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων των οικογενειών και παρέμβαση προς κάθε αρμόδιο όργανο για τη νομική θωράκιση της οικογένειας και τη δημιουργία σωστής οικογενειακής πολιτικής.
Στήριξη και Επιμόρφωση γονέων μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων

ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Το ΚΕΣΟ συνεργάζεται με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών για την δωρεάν αναγνώριση τέκνων εκτός γάμου.
Αξιοποιεί την δυνατότητα μέσω του προγράμματος επιδότησης ενοικίου που υλοποιούν οι ΜΚΟ “PRAKSIS” , «Οι Φίλοι του Παιδιού» κ.λ.π καθώς και μέσω ιδιωτών, που παραχωρούν διαμερίσματα για άστεγες οικογένειες, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους και προσφέρουμε προσωρινή στέγη σε οικογένειες, που βρίσκονται λόγω της κρίσης στο δρόμο μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και προσφορών.
Εξασφαλίζουν ένδυση, υπόδηση και εξοπλισμό για νεογνά άλλοτε μέσω της Ταβιθά(Υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής που εποπτεύεται από το Γενικό Φιλόπτωχο) και άλλοτε μέσω χορηγιών, που μας γίνονται από εταιρείες σε ανάλογα είδη.

ΤΟ ΚΕΣΟ ΠΑΡΕΧΕΙ

Δωρεάν 10 τοκετούς ετησίως σε ανασφάλιστες, άγαμες και άπορες γυναίκες, λόγω της στενής συνεργασίας με το Μαιευτήριο ΙΑΣΩ
Δωρεάν Ιατρική περίθαλψη μέσω των 25 και πλέον εθελοντών Ιατρών του ΚΕ.Σ.Ο.
Δωρεάν Εμβολιασμούς και Παιδιατρικές Εξετάσεις, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού
Δωρεάν εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και μαθήματα ειδικής διαπαιδαγώγησης σε συνεργασία με αρμόδια Ιδρύματα και φορείς
Δωρεάν νοσηλεία σε ανήμπορα μέλη οικογενειών, ανάλογη με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, που εκπονούν φοιτητές της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και της Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, σε μέλη οικογενειών, που έχουν βαριά ασθενείς, κατάκοιτους, κλπ ώστε να συμβάλουν στην ανακούφιση βραχυπρόθεσμα των κατάκοιτων, καθώς και χρόνια πασχόντων κλπ.
Δωρεάν νομικές συμβουλές σε εκπροσώπους υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ώστε να ακολουθήσουν μέσω των Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων της Αθήνας την ένταξη τους στο Νόμο Κατσέλη, ενώ άλλους παραπέμψαμε για τον ίδιο σκοπό στην Καταναλωτική Οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ. Έτσι βοηθήσαμε (4) οικογένειες να μη χάσουν τα σπίτια τους

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων