07/06/2022 07/06/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος μετά το συλλείτουργο που τελέστηκε την Κυριακή στο Βελιγράδι από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο και τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο και την ενέργεια του Προκαθημένου της εν Σερβία Εκκλησίας να χορηγήσει “Τόμο Αυτοκεφαλίας” στην “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδος”, όπως γράφτηκε.  Σύμφωνα με την...
07 Ιουνίου, 2022 - 8:54
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 - 8:55

Διευκρινίσεις από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος για τα περί “αυτοκεφαλίας”

Διαδώστε:
Διευκρινίσεις από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος για τα περί “αυτοκεφαλίας”

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος μετά το συλλείτουργο που τελέστηκε την Κυριακή στο Βελιγράδι από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο και τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο και την ενέργεια του Προκαθημένου της εν Σερβία Εκκλησίας να χορηγήσει “Τόμο Αυτοκεφαλίας” στην “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδος”, όπως γράφτηκε. 

Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος δεν χορηγήθηκε “Τόμος Αυτοκεφαλίας” καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ωστόσο, το έγγραφο που εγχείρισε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο ο Πατριάρχης Σερβίας ήταν τρόπον τινά πρόταση, με την οποία η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος παρουσιάζεται ως έτοιμη και άξια του αυτοκεφάλου καθεστώτος.

“Ευχαριστούμε τον ελεήμονα Θεό, όπως και την αδελφή Εκκλησία της Σερβίας, για την συγκατάβαση και την αγάπη που έδειξε προς συμφιλίωση και την έγκαιρη και ταχεία επίλυση της αμοιβαίας σχέσης και των διοικητικών θεμάτων, η οποία ήλθε κατόπιν της παρεμβάσεως της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και με την Πράξη αποκαταστάσεως στην κανονική ενότητα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και με όλους τους πρόσφατους κόπους. Αυτή η διαδικασία μεταξύ των δύο Εκκλησιών ολοκληρώθηκε χθες στο Βελιγράδι, ως κοινή επίλυση, με την έκδοση του επισήμου εγγράφου, ως τρόπον τινά πρόταση, με την οποία η καθ’ ημάς Αγία Εκκλησία παρουσιάζεται ως έτοιμη και άξια του αυτοκεφάλου καθεστώτος”, αναφέρει η αρχικά η ανακοίνωση.

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αναφέρεται και στο συλλείτουργο που θα τελεστεί την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Φανάρι μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος. Εκεί θα γίνει η επίσημη αποδοχή της μέχρι πρότινος σχισματικής Εκκλησίας στην πανορθόδοξη λειτουργική και κανονική ενότητα καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επιδώσει την Πράξη αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. “Σας γνωστοποιούμε ότι στην προσεχή περίοδο, κατά την επίσημη επίσκεψή μας στο Φανάρι για την Πεντηκοστή, την οποία με αμέτρητη χαρά αναμένουμε και κατά την οποία θα γίνει η επίσημη αποδοχή μας στην πανορθόδοξη λειτουργική και κανονική ενότητα, θα ειδοποιηθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απόφαση της Εκκλησίας Σερβίας να κλείσουν όλα τα διοικητικά θέματα μεταξύ των δύο Εκκλησιών”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τέλος, εκφράζεται η ελπίδα ότι όταν ολοκληρωθεί η οριστική επίλυση του ζητήματος το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα χορηγήσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας σύμφωνα με τα κανονικά και ιστορικά προνόμια τα οποία κατέχει. “Εκφράζουμε την ελπίδα της σύνολης Εκκλησίας μας, ότι στο μέλλον, όταν δηλαδή αποφασιστεί περί αυτού, θα αρχίσει και η τελική επίλυση του εκκλησιαστικού μας ζητήματος με την έκδοση κοινώς αναγνωρισμένου Τόμου από την πλευρά του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τα κανονικά και ιστορικά προνόμια Αυτού”, καταλήγει η ανακοίνωση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων