03/08/2021 03/08/2021 Δικαίωμα να χτίσει ιερό ναό στο ισλαμικό Σουδάν απέκτησε η εκεί Ορθόδοξη Εκκλησία, που δικαιώθηκε μετά από δικαστικό αγώνα τον περασμένο μήνα, όταν της παραχωρήθηκε η πολυπόθητη άδεια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Σουδάν (που ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας) είχε, προηγουμένως, στερηθεί το δικαίωμα να χτίσει στο Hay-Elrawda, Omdurman, από την πολεοδομία. Αιτία, βεβαίως, είναι πως στο Σουδάν...
03 Αυγούστου, 2021 - 15:13
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2021 - 14:59

Δικαίωμα για Ορθόδοξη εκκλησία στο μουσουλμανικό Σουδάν

Διαδώστε:
Δικαίωμα για Ορθόδοξη εκκλησία στο μουσουλμανικό Σουδάν

Δικαίωμα να χτίσει ιερό ναό στο ισλαμικό Σουδάν απέκτησε η εκεί Ορθόδοξη Εκκλησία, που δικαιώθηκε μετά από δικαστικό αγώνα τον περασμένο μήνα, όταν της παραχωρήθηκε η πολυπόθητη άδεια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Σουδάν (που ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας) είχε, προηγουμένως, στερηθεί το δικαίωμα να χτίσει στο Hay-Elrawda, Omdurman, από την πολεοδομία. Αιτία, βεβαίως, είναι πως στο Σουδάν η επίσημη κρατική θρησκεία είναι το Ισλάμ. Έτσι, η ανοικοδόμηση χριστιανικών ιερών ναών απορρίπτεται συνήθως, ενώ οι όποιες εκκλησίες κατεδαφίζονται.

Το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού,  τον Ιούνιο, αρνήθηκε στην Εκκλησία το χτίσιμο ναού, παρουσιάζοντας τη δικαιολογία ότι η γη που αυτή κατέχει έχει αποκλειστικά χρήση για οικιστικούς σκοπούς.

Το Τμήμα είπε στην εκκλησία ότι έπρεπε να αλλάξει τη χρήση για την οποία προορίζει τη γη της, να την ξανακαταγράψει και να ζητήσει την άδεια όλων των γειτόνων της, αλλιώς το έργο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει. Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικές πηγές, τα τζαμιά είναι σχεδόν πάντα χτισμένα σε γη με οικιστική «εγγραφή». Οι Μουσουλμάνοι επιτρέπεται, επίσης, να χρησιμοποιούν τμήματα των σπιτιών τους ως τζαμιά, ενώ οι Χριστιανοί δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ζήτησε στη συνέχεια από τον Ayman Khalid Nimir, κυβερνήτη του κράτους του Χαρτούμ, να επανεξετάσει την υπόθεση και στις 16 Ιουλίου χορήγησε στην εκκλησία την άδεια να χτίσει.

«Η Christian Solidarity Worldwide (CSW) χαιρετίζει την αντιστροφή της νομικά αμφισβητήσιμης απόφασης να αρνηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία το δικαίωμα να οικοδομήσει στη δική της Γη. Ωστόσο, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την έλλειψη σαφούς διαδικασίας εγγραφής και δόμησης εκκλησιών», σχολίασε ο ιδρυτής και πρόεδρος της CSW, Mervyn Thomas.

Εξάλλου, μια Ορθόδοξη Εκκλησία στο Bout του Σουδάν πυρπολήθηκε δύο φορές σε ισάριθμες εβδομάδες τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 αντίστοιχα.

Πηγή: orthochristian.com

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων