13/07/2020 13/07/2020 Στο θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταδικαστεί από την διεθνή κοινότητα η απόφαση για την Αγιά Σοφιά και να επιβληθούν κυρώσεις, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. “”Η Ευρώπη, και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού...
13 Ιουλίου, 2020 - 13:18
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2020 - 13:19

Διπλωματικός μαραθώνιος για την Αγία Σοφία – Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας και η ώρα ευθύνης της Ευρώπης- Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Διαδώστε:
Διπλωματικός μαραθώνιος για την Αγία Σοφία – Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας και η ώρα ευθύνης της Ευρώπης- Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταδικαστεί από την διεθνή κοινότητα η απόφαση για την Αγιά Σοφιά και να επιβληθούν κυρώσεις, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“”Η Ευρώπη, και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσα, υπογραμμίζοντας ότι “πρόκειται για ιστορικό λάθος και απέναντι σε αυτό οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα”

“Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο και αυτή τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν” επανέλαβε και πρόσθεσε:

“Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας. Επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, προς τον οποίον εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδος. Συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι ανέλαβε το πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του. Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα, κι ότι ενέργειες κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το διεθνές δίκαιο θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες”.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης , ότι η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Ερωτηθείς εν συνεχεία, για το περιεχόμενο των κυρώσεων, ο κ. Πέτσας απάντηση ότι ο κατάλογος των πιθανών μέτρων κατά της Τουρκίας, μπορεί να περιλαμβάνει, πολιτικές, διπλωματικές και φυσικά οικονομικές κυρώσεις: “Αυτές αναμένουμε να εξειδικευτούν μετά από πρόταση που αναμένουμε να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια όργανά της τις επόμενες ημέρες” είπε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις επί του θέματος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια αργότερα  σήμερα, μετά την συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει τηλεφωνικές και δια ζώσοις επικοινωνίες με ομολόγους του, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο.

Κληθείς τέλος να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση μελετά νομικές κινήσεις εναντίον της απόφασης για την Αγία Σοφία, υπογράμμισε ότι “εξετάζουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα παραστεί σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, και ειδικότερα της Αγίας Σοφίας.

Νωρίτερα σήμερα, είχε συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΙ επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό: «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτός από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. σημαντικό είναι και το «ραντεβού» που θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο (17/18 Ιουλίου) κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της ΕΕ με φυσική παρουσία μετά από 3 μήνες, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο περιθώριό της θα υπάρξουν προσωπικές επαφές.
Αυτό που αναμένεται να επιδιώξει η ελληνική πλευρά είναι ένα σαφές κείμενο καταδίκης όλου του φάσματος της τουρκικής προκλητικότητας και της εξέλιξης με την Αγία Σοφία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων