20/09/2020 20/09/2020 Δύο ημέρες πριν κλείσουν οι εκκλησίες, λόγω της πανδημίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος είχε λειτουργήσει στον ναό του Αγίου Λουκά, με το εκκλησίασμα ελάχιστο, αλλά βγαίνοντας έξω, αντίκρισε ένα ζευγάρι με το μωράκι τους. «Ρώτησα» διηγείται ο δεσπότης. «Παιδιά, καλώς ήλθατε, από που μάς έρχεστε;». Ο άνδρας με βουρκωμένα μάτια, του είπε: «Δε...
20 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:42
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2020 - 17:43

Δύο ημέρες πριν κλείσουν οι Εκκλησίες, “ανοίγει” μια διήγηση

Διαδώστε:
Δύο ημέρες πριν κλείσουν οι Εκκλησίες, “ανοίγει” μια διήγηση

Δύο ημέρες πριν κλείσουν οι εκκλησίες, λόγω της πανδημίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος είχε λειτουργήσει στον ναό του Αγίου Λουκά, με το εκκλησίασμα ελάχιστο, αλλά βγαίνοντας έξω, αντίκρισε ένα ζευγάρι με το μωράκι τους. «Ρώτησα» διηγείται ο δεσπότης. «Παιδιά, καλώς ήλθατε, από που μάς έρχεστε;». Ο άνδρας με βουρκωμένα μάτια, του είπε: «Δε με θυμάστε;».

ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕ ΜΟΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΝ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗ

Ο Σεβασμιώτατος προσπάθησε να διακρίνει από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά δυσκολεύονταν να φέρει πίσω την ανάμνηση. «Είμαι ο Β. από τη Θήβα. Ερχόμουν στις συναντήσεις που κάνατε, στις εκδρομές, στις κατασκηνώσεις». Ο Μητροπολίτης τα ‘χασε. Είχε πάνω από 25 χρόνια να τον δει. Είχε μάθει για τον νεαρό ότι είχε παρασυρθεί, είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά και από την πείρα του ο Μητροπολίτης γνώριζε ότι η σωτηρία από τα ναρκωτικά είναι ένα δύσκολο πράγμα. Ήθελε να ρωτήσει, αλλά δεν πρόλαβε καν από την ορμή του ποταμιού της διηγήσεως του ανδρός:

«Είχα μπλέξει με τα ναρκωτικά, λίγο στην αρχή αλλά μετά όλο και χειρότερα. Ένιωθα δυνατός όπως οι περισσότεροι, και είχα την ψευδαίσθηση ότι είναι στο χέρι μου η κατάσταση. Ό,τι ώρα ήθελα θα μπορούσα να σταματήσω. Όμως, ο κατήφορος δεν σταματούσε. Έφτασα στον πάτο. Όμως, να ξέρετε είχα κάποιες μνήμες. Αυτές με κράτησαν. Το κυριότερο, όμως, ήταν, που αν και μικρός, με πήρατε μαζί σας με την παρέα που πήγαμε στο Άγιον Όρος και γνώρισα τον π. Εφραίμ (σημ. τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη)».

Εκεί στον πάτο που βρισκότανε, μέσα στην ζάλη και στην εξάρτηση των ουσιών, ο νεαρός θυμόταν αναπάντεχα τη ζωντανή μορφή του Αγίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου: «Εκεί στον πάτο που βρισκόμουνα, τον θυμόμουνα και προσευχόμουνα να με σώσει. Και με τη βοήθεια του Θεού, σώθηκα! Τώρα, πέρασαν όλα. Ξέμπλεξα. Έφτιαξα τη ζωή μου, παντρεύτηκα μία υπέροχη κοπέλα. Έχουμε κι ένα παιδάκι».

Το ζευγάρι είχε ταξιδέψει από τα μέρη της Θήβας για να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για τις παλαιές εκείνες ημέρες. «Για όλα» τόνισε ο άνδρας, «αλλά κυρίως γιατί με πήρατε μαζί σας τότε και γνώρισα τον παππούλη, που είναι και συμπατριώτης μας. Τη μορφή του δε θα την ξεχάσω ποτέ».

Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΕΜΕΙΝΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ…. ΘΗΜΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος διηγείται: «Έμεινα να τον κοιτάζω». Θυμήθηκε την λεπτομέρεια, ότι, όταν τον είχε δει τότε στο λεωφορείο, πριν φύγουν για το Άγιον Όρος, είχε σκεφθεί να μην τον πάρει μαζί, γιατί ήταν μικρός, ο πιο μικρός της παρέας. «Του εξήγησα ότι είναι δύσκολο γι’ αυτόν, ότι θα κουραστεί. Ήταν ανένδοτος. Επέμενε πολύ. Και… με νίκησε. Ευτυχώς…!».

Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «Ορθοδοξία»

Τη διήγηση αλιεύουμε από τον νεοεκδοθέν βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, «Θα ‘μαστε μαζί!», Συντροφιά με τον Άγιο Εφραίμ Κατουνακιώτη, Εκδόσεις Επιστροφή, Α’ Έκδοση, Ιούνιος 2020, σ. 267-268

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων