25/09/2022 26/09/2022 Στο φλέγον ζήτημα της συνεχούς άρνησης των αρχών της Πρίστινα να συμμορφωθούν με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου, που κατοχυρώνει μια έκταση δεκάδων εκταρίων γης στην ιδιοκτησία της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι, αναφέρθηκε ο Ειδικός Εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο Τόμας Σουνιόγκ σε συνέντευξη του στον ιστότοπο “Albanian Post”. Του Νίκου Οικονόμου /...
25 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:34
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2022 - 6:49

Ε.Ε.: Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για τη Μονή Ντέτσανι

Διαδώστε:
Ε.Ε.: Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για τη Μονή Ντέτσανι

Στο φλέγον ζήτημα της συνεχούς άρνησης των αρχών της Πρίστινα να συμμορφωθούν με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου, που κατοχυρώνει μια έκταση δεκάδων εκταρίων γης στην ιδιοκτησία της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι, αναφέρθηκε ο Ειδικός Εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο Τόμας Σουνιόγκ σε συνέντευξη του στον ιστότοπο “Albanian Post”.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Ο κ. Σουνιόγκ τόνισε ότι ήρθε η ώρα για τις αρχές της Πρίστινα να εφαρμόσουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από την έκδοση της και σχεδόν δέκα χρόνια από την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσουν άμεσα και πλήρως την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφορικά με την έκταση του μοναστηριού Βίσοκι Ντέτσανι», είπε ο κ. Σουνιόγκ.

Επίσης εκτίμησε ότι η εφαρμογή της απόφασης «θα επιδείκνυε τη δέσμευση της Πρίστινα στους κανόνες δικαίου -μια από τις κορυφαίες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- και θα συμβάλει στον αναγκαίο διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο».

Η Μονή Βίσοκι Ντέτσανι

Η Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ σε αυτό το μέρος των Βαλκανίων, του οποίου οι αρχές της Πρίστινα αμφισβητούν την κυριότητα και ο δήμαρχος της περιοχής αρνείται να συμμορφωθεί με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Το μοναστήρι χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και εξακολουθεί να φυλάσσεται από νατοϊκές δυνάμεις, ενώ έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη δεκαετιών με τις τοπικές αρχές για μία έκταση πάνω από 24 εκτάρια γης.

Το 2016 το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε ότι η γη ανήκε στο μοναστήρι, το οποίο χρησιμοποιεί το οικόπεδο για καλλιέργεια.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της περιοχής κατέστησε σαφές ότι δεν θα σεβαστεί την απόφαση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιμήσει την απόφαση.

Ο δήμος θεωρείται προπύργιο του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, πρώην μαχητή των ανταρτών, ο οποίος έχει υιοθετήσει σκληρή θέση εναντίον της Σερβίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων