06/02/2020 06/02/2020 Ανταποκρινόμενη σε γραπτή παρέμβασή του Κύπριου Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος είχε καταγγείλει την σκόπιμη εγκατάλειψη και καταστροφή των ψηφιδωτών της εκκλησίας του Αγίου Ευλαλίου στην κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το πρόβλημα και σημειώνει ότι «η (δικοινοτική) τεχνική επιτροπή (για την πολιτιστική κληρονομιά) διεξάγει ήδη ιστορική έρευνα σχετικά με τα ψηφιδωτά,...
06 Φεβρουαρίου, 2020 - 8:29
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2020 - 8:01

ΕΕ: Ερευνα για τα ψηφιδωτά στην κατεχόμενη Κερύνεια

Διαδώστε:
ΕΕ: Ερευνα για τα ψηφιδωτά στην κατεχόμενη Κερύνεια

Ανταποκρινόμενη σε γραπτή παρέμβασή του Κύπριου Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος είχε καταγγείλει την σκόπιμη εγκατάλειψη και καταστροφή των ψηφιδωτών της εκκλησίας του Αγίου Ευλαλίου στην κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το πρόβλημα και σημειώνει ότι «η (δικοινοτική) τεχνική επιτροπή (για την πολιτιστική κληρονομιά) διεξάγει ήδη ιστορική έρευνα σχετικά με τα ψηφιδωτά, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης το συντομότερο δυνατό».

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Ευλαλίου της Επαρχίας της Κερύνειας στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τελεί υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας, βρίσκονται μισοκαλυμμένα από χώμα και πέτρες ψηφιδωτά τα οποία είναι σημαντικής αρχαιολογικής και θρησκευτικής αξίας. Τα ψηφιδωτά αυτά είναι εντελώς απροστάτευτα και εκτεθειμένα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πάνω τους πεζοί και ζώα αλλά και αυτοκίνητα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών οχημάτων του τουρκικού κατοχικού στρατού, προκαλώντας ανεπανόρθωτη αλλοίωση και καταστροφή των ψηφιδωτών».

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι: «Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες με στόχο τη συντήρηση των ψηφιδωτών της εκκλησίας του Αγίου Ευλαλίου στην Κερύνεια. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλε στην Επιτροπή τις διευκρινήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θιγόμενου περιουσιακού στοιχείου, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των εργασιών συντήρησης. Η τεχνική επιτροπή διεξάγει ήδη ιστορική έρευνα σχετικά με τα ψηφιδωτά, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης το συντομότερο δυνατόν».

Παρατίθεται αυτούσια η απάντηση της Επιτροπής:

«Η Επιτροπή στηρίζει τη διατήρηση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω κονδυλίων του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Από το 2012, η Επιτροπή έχει παράσχει στήριξη ύψους περίπου 14,7 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται περισσότερες από 100 πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η εν λόγω στήριξη υλοποιήθηκε μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά. Η τεχνική επιτροπή εφαρμόζει μια συμπεφωνημένη διαδικασία, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες αναφορικά με τις εργασίες συντήρησης.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες με στόχο τη συντήρηση των ψηφιδωτών της εκκλησίας του Αγίου Ευλαλίου στην Κερύνεια. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλε στην Επιτροπή τις διευκρινήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θιγόμενου περιουσιακού στοιχείου, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των εργασιών συντήρησης. Η τεχνική επιτροπή διεξάγει ήδη ιστορική έρευνα σχετικά με τα ψηφιδωτά, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης το συντομότερο δυνατόν».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων