01/04/2023 01/04/2023 Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Της Δέσποινας Σωτηρίου Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης...
01 Απριλίου, 2023 - 16:05

«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»: Άρωμα Ελλάδος στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Η αξία των χριστιανικών αναγνωσμάτων

Διαδώστε:
«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»: Άρωμα Ελλάδος στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Η αξία των χριστιανικών αναγνωσμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Ο φετινός εορτασμός έχει άρωμα Ελλάδος: η IBBY Greece είναι ο επίσημος χορηγός του ICBD 2023. Το θέμα που επιλέχθηκε είναι «Είμαι βιβλίο, διάβασέ με».

Η αφίσα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη . Μαζί, ήθελαν να γιορτάσουν τη δύναμη των παιδικών βιβλίων στην προώθηση των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης, καθώς και στη σύνδεση των ανθρώπων μέσω της ανοχής και της κατανόησης.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Το χριστιανικό βιβλίο

Παρά την κρίση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων εν γένει, με την επέλαση του διαδικτύου, εκδοτικοί οίκοι επιμένουν σε πείσμα των καιρών να φυλάττουν Θερμοπύλες στηρίζοντας το παιδικό ορθόδοξο βιβλίο.

Ενθάρρυνση της ανάγνωσης

Η ενθάρρυνση των ενηλίκων να διαβάζουν με τα παιδιά και να μοιράζονται μαζί τον ενθουσιασμό του ανοίγματος ενός βιβλίου είναι το ουσιαστικό βήμα προς τα παιδιά να διαβάζουν μόνα τους. Έρευνα του The National Literacy Trust δείχνει ότι το ένα τρίτο των γονέων δεν συνειδητοποιούν ότι είναι η πιο σημαντική επιρροή στη γλώσσα και τις δεξιότητες γραμματισμού του παιδιού τους.

Το διάβασμα στο σπίτι αποδεικνύεται ότι είναι η μεγαλύτερη επιρροή και προγνωστικός παράγοντας για την επιτυχία ενός παιδιού – περισσότερο από το εισόδημα της οικογένειας. Τα καλά νέα από την έρευνα είναι ότι εννέα στους δέκα γονείς θέλουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο βοηθώντας τα παιδιά τους να αναπτύξουν τις αναγνωστικές τους δεξιότητες.

Έρευνες δείχνουν ότι συγγραφείς και εκδότες λογοτεχνίας που βασίζονται στην πίστη προσφέρουν στα παιδιά, εκτός από την ψυχαγωγία που παρέχουν τα κοσμικά βιβλία, τροφή για σκέψη και ηθικές αξίες.

Τα πρώτα βιβλία Βιβλικών ιστοριών για παιδιά παράγονται σε υψηλό επίπεδο με ποιοτικές εικονογραφήσεις και ευανάγνωστο κείμενο.
Τα χριστιανικά βιβλία για παιδιά ταιριάζουν ιδιαίτερα στη ζωτική αλληλεπίδραση μεταξύ ενηλίκων και παιδιών σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της ανάγνωσης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με.

του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Είμαι ένα βιβλίο.

Είσαι ένα βιβλίο.

Όλοι είμαστε βιβλία.

Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.

Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει.

Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –

άλλα μεγάλα, άλλα μικρά,

άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα,

άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.

Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας.

Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια.

Καθένα μας είναι μοναδικό.

Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι,

να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις,

να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.

Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για εμένα.

Μπορείς να ερευνάς, να κρίνεις και να σχολιάζεις ό,τι διαβάζεις.

Μπορείς να με βάλεις πίσω στο ράφι

ή να με κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου και να ταξιδέψουμε μαζί πολύ μακριά.

Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει

ή να με διώξει σε άλλο ράφι.

Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου

ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει.

Κι αν έρθει κάποιο βιβλίο από άλλο ράφι στο δικό σου,

γιατί κάποιος ή κάτι το έδιωξε μακριά,

κάνε χώρο.

Αν πας λίγο πιο κει, χωράει δίπλα σου.

Προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει.

Κατάλαβέ το. Προστάτεψέ το.

Μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του αύριο.

Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο.

Όλοι είμαστε βιβλία.

Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι:

«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων