15/01/2021 15/01/2021 Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία,  οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να ανοίξουν οι Εκκλησίες την Κυριακή 24 Ιανουαρίου με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης. Μετά από αυτή την εισήγηση των ειδικών, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση.  Οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς με την τήρηση...
15 Ιανουαρίου, 2021 - 15:31
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2021 - 15:47

Εισήγηση επιτροπής λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των Ιερών Ναών στις 24 Ιανουαρίου

Διαδώστε:
Εισήγηση επιτροπής λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των Ιερών Ναών στις 24 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία,  οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να ανοίξουν οι Εκκλησίες την Κυριακή 24 Ιανουαρίου με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης. Μετά από αυτή την εισήγηση των ειδικών, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση. 

Οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς με την τήρηση των μέτρων και οι Θείες Λειτουργίες θα τελούνται με την παρουσία πιστών με το μέτρο ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 50 άτομα εντός του Ναού.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα καθώς το απόγευμα αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με το καθεστώς που θα επικρατεί τη νέα εβδομάδα στη χώρα μας, καθώς στις έξι το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου λήγουν τα περιοριστικά μέτρα.

Σήμερα, αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις των ειδικών και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, τις οποίες θα ανακοινώσει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων. Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας».

Ιωάννινα: Με SMS και βεβαιώσεις μετακίνησης η εορτή του Πολιούχου

Την ίδια ώρα ακόμα μια μεγάλη πόλη της Ελλάδας, τα Ιωάννινα, ετοιμάζεται να εορτάσει τον Πολιούχο της, Άγιο Γεώργιος τον εξ Ιωαννίνων, υπό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων με την πανήγυρη να τελείται κεκλεισμένων των θυρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με εγκύκλιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, τις τρεις ημέρες του εορτασμού, από 16 έως 18 Ιανουαρίου, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν βάσει υγειονομικών οδηγιών αποτμήματα των ιερών λειψάνων του αγίου μαζί με την ιερά εικόνα του.

Η προσκύνηση των ιερών λειψάνων θα γίνεται από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, σε πέντε ναούς της πόλης : Ναός Αγίου Γεωργίου πλατείας Πάργης, Ναός Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος (Σεπτός Οίκος), Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου, Ναός Αγίου Παϊσίου, Ιερό Παρεκκλήσιο Μητροπολιτικού Ναού επί του τάφου του Νεομάρτυρα.

«Οι πιστοί θα προσέρχονται για προσκύνηση φέροντες οπωσδήποτε μάσκα, τηρούντες τις αποστάσεις και τις οδηγίες των υπευθύνων εργαζομένων και των επιτρόπων και θα αποχωρούν αμέσως μετά την προσκύνηση για την αποφυγή συνωστισμού. Απαγορεύεται να παραμένουν στους Ιερούς Ναούς ή να συγκεντρώνονται σε ομάδες για υγειονομικούς λόγους» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται για προσκύνηση στους πέντε αυτούς ναούς κατά το εορταστικό τριήμερο, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετακίνησής τους, όπως αυτές ισχύουν, δηλαδή αποστολή SMS ή κατοχή εγγράφου για νόμιμη μετακίνηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την στοχοποίηση της Εκκλησίας

Για την σημερινή κατάσταση του σύγχρονου πολέμου που δέχονται από πολλές πλευρές οι νέοι και οι νέες μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς σε διαδικτυακή νεανική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «zoom».

Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στα τελευταία γεγονότα και τις αντιδράσεις για την ημέρα του εορτασμού των Θεοφανείων, σημειώνοντας: «αυτοί οι πειρασμοί, που έχουν σκοπό να ξυπνήσουν άλλα πάθη και άλλες αδυναμίες, επεκτείνονται σήμερα πάρα πολύ. Αυτή η πατρίδα μας, η Ελλάδα, η ορθόδοξος και ματωμένη, των μαρτύρων και αγίων η πατρίδα, πόσο έχει αφεθεί σ’ αυτόν τον πειρασμό. Να κατακτήσουμε κι εμείς την Ευρώπη. Να γίνουμε ίσοι δηλ. με όλους, να δεχθούμε μηνύματα και πιέσεις των ξένων. Θέλουμε να αποκτήσουμε πολιτεύματα των ξένων, οτιδήποτε από τους ξένους, αλλά μόνο το Χριστό να μην έχουμε μέσα μας. Βλέπετε αυτή τη στιγμή πόση προσπάθεια γίνεται για να ξεριζωθεί ο Χριστός απ’ τις καρδιές μας, απ’ τις καρδιές των παιδιών, τις καρδιές των μεγαλυτέρων. Να φύγει αυτή η πατροπαράδοτη εστία της οικογενείας. Βλέπουμε πόσο χτυπιέται αυτή τη στιγμή η θεία Λατρεία και μάλιστα το μεγάλο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και ο Μέγας Αγιασμός!».

Για την ανάγκη η Εκκλησία να απαντά στις κατηγορίες ότι ευθύνεται για τα κρούσματα του κορωνοϊού, μίλησε, χθες, στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη Μαρία Γιαχνάκη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων