02/04/2022 02/04/2022 Εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια σε όλο τον κόσμο θα φωτιστούν με μπλε χρώμα το βράδυ του Σαββάτου για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Για το φετινή Παγκόσμια Ημέρα ο ΟΗΕ ζητά «Συμμετοχική Ποιοτική Εκπαίδευση για Όλους»- Το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Η έλλειψη κατανόησης του...
02 Απριλίου, 2022 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2022 - 18:49

Εκατοντάδες κτήρια “ντύνονται” στα μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Διαδώστε:
Εκατοντάδες κτήρια “ντύνονται” στα μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια σε όλο τον κόσμο θα φωτιστούν με μπλε χρώμα το βράδυ του Σαββάτου για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Για το φετινή Παγκόσμια Ημέρα ο ΟΗΕ ζητά «Συμμετοχική Ποιοτική Εκπαίδευση για Όλους»- Το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η έλλειψη κατανόησης του αυτισμού έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κοινότητες, καθώς το ποσοστό αυτής της πάθησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες, όπως αναφέρει το basilica.  Τα παιδιά με αυτισμό αλληλοεπιδρούν με ιδιαίτερο τρόπο, έχουν διαφορετικούς από τα άλλα παιδιά τρόπους μάθησης και δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για συγκεκριμένα θέματα. Τείνουν να αποκτούν μια ρουτίνα, να επεξεργάζονται τις αισθητηριακές πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο (ο θόρυβος και η συμφόρηση μπορεί να τους ενοχλούν περισσότερο από άλλους).

Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αύξηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αυτισμό, αλλά η πανδημία επηρέασε την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών κέντρων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΟΗΕ γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό καταπολεμώντας τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αυτισμό στον χώρο εργασίας.

Στη Ρουμανία, υπολογίζεται ότι ζουν περισσότερα από 30.000 άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ), αν και μόνο τα μισά είναι εγγεγραμμένα από το κράτος. Από αυτά , μόλις τα 13.905 είναι παιδιά. Ο αυτισμός θεωρείται η πιο συχνή παιδική διαταραχή.

Το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ

«Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στη δέσμευσή της να μην μείνει κανείς εκτός, η Ατζέντα 2030 αντιπροσωπεύει μια δέσμευση για τη μείωση της ανισότητας μέσω της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ένταξης για όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, πολλά άτομα με αυτισμό εξακολουθούν να ζουν σε απομόνωση, να υφίστανται διακρίσεις και να εξοβελίζονται από τις κοινότητές τους, σε ιδρύματα ή ακόμα και στα σπίτια τους.

Η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε πολλές από αυτές τις ανισότητες μέσω της απώλειας ή της μείωσης των υπηρεσιών στο σχολείο, στα σπίτια και στην κοινότητα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα, οι προοπτικές και η ευημερία των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αυτισμό, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βελτίωσης της πορείας μετά την πανδημία.

Η λύση βρίσκεται σε περισσότερα συστήματα υποστήριξης μέσα στην κοινότητα για άτομα με αυτισμό. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε συστήματα εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και προγράμματα κατάρτισης που επιτρέπουν στους μαθητές με αυτισμό να έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδρομή της επιλογής τους. Και πρέπει να διαθέσουμε τεχνολογικές λύσεις ώστε τα άτομα με αυτισμό να ζουν ανεξάρτητα στις κοινότητές τους. Η ενεργός διαβούλευση με τα άτομα με αναπηρία και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιο και βιώσιμο για τα άτομα με αυτισμό».

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον αυτισμό

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον αυτισμό

Μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό εξέδωσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καλώντας σε στήριξη, κατανόηση και αποδοχή των συνανθρώπων μας στο φάσμα του αυτισμού.

Τόνισε δε ότι «η αξία του ανθρώπου δεν συναρτάται με τις ικανότητες και την κοινωνική του προσφορά, αλλά με το γεγονός ότι είναι «ἄνθρωπος», πλασμένος κατ᾿ εικόνα Θεού και με αιώνιο προορισμό», ενώ επεσήμανε πως ο Χριστός ταυτίστηκε με τους υπαρξιακώς αδύνατους.  

Διαβάστε απόσπασμα από το μήνυμα του Παναγιωτάτου:

Τιμώντας την Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, απευθυνόμαστε προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως και καλούμε σε συστράτευση στην ευλογημένη προσπάθεια κατανόησης, αποδοχής και στήριξης των συνανθρώπων μας στο φάσμα του αυτισμού, ο οποίος στην εποχή μας απασχολεί ευρέως την παγκόσμια κοινότητα. Πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο αυτισμός κατέστη αντικείμενο συστηματικής μελέτης από ειδικούς, για την ανίχνευση των αιτίων και της εξέλιξής του, και για την προσήκουσα προσέγγιση των ατόμων με αυτισμό, με προοπτική την κοινωνική ένταξη, τη θετικότερη δυνατή λειτουργικότητα και την ανάπτυξή τους.

Η αξία του ανθρώπου δεν συναρτάται με τις ικανότητες και την κοινωνική του προσφορά, αλλά με το γεγονός ότι είναι «άνθρωπος», πλασμένος κατ’ εικόνα Θεού και με αιώνιο προορισμό. Αυτός είναι ο πυρήνας της αξιολογικής επανάστασης που σηματοδοτεί η γέννηση του Χριστιανισμού. Ο κάθε άνθρωπος είναι ο «ηγαπημένος του Θεού», «δι’ ον ουρανός ετανύσθη και ήλιος φαίνει και σελήνη τρέχει και αήρ εξεχύθη και πηγαί βρύουσι και θάλασσα ηπλώθη». Για την σωτηρία του ανθρώπου «και προφήται επέμφθησαν και νόμος εδόθη… Δι’ ον ο μονογενής Υιός του Θεού άνθρωπος εγένετο» (Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Εις τον πτωχόν Λάζαρον, PG 48, 1029). Όλοι οι άνθρωποι είναι «Θεού χωρητικοί», σε όλους είναι ανοικτή η οδός της σωτηρίας, της κοινωνίας με τον Θεό. Έκτοτε, όποιος υποτιμά τον άνθρωπο υποτιμά τον ίδιον τον Θεό, ο οποίος προσέλαβε την δική μας φύση. «Ουδέν γαρ όσον άνθρωπος ιερόν, ω και φύσεως εκοινώνησεν ο Θεός» (Νικόλαος Καβάσιλας, Περί της εν Χριστώ ζωής, ΣΤ΄, PG 150, 649).

Όλο το μήνυμα του Παναγιωτάτου ΕΔΩ

Δράσεις από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

ΠτΔ: Ανάγκη υποστήριξης των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους

ΠτΔ: Ανάγκη υποστήριξης των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε σήμερα το πρωί στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» τον αγώνα δρόμου που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Race for AutismGr».

Αμέσως μετά, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά άτομα να γίνουν πιο λειτουργικά. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Σήμερα, παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, βρίσκομαι εδώ για να υπογραμμίσω την ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα σε μια πολύπλοκη διαταραχή. Να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών, να συμπαρασταθούμε στις οικογένειες και τους φροντιστές τους, που βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Και να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά άτομα να γίνουν πιο λειτουργικά. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές τόσο για τη σημερινή εκδήλωση, όσο και για τον αγώνα τους ενάντια στην άγνοια και την προκατάληψη».

Πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον αυτισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην Μοζά Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ, δεύτερη σύζυγο του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι.

Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Για το έτος 2022, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι « Ποιοτική εκπαίδευση για όλους».

Τι σημαίνει «αυτισμός»

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, περιλαμβάνουν την ελλειπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Η αιτία του παραμένει άγνωστη, αν και κάποιες γενετικές επιδράσεις αναγνωρίζονται ως σημαντικές σε συνδυασμό με κάποιους κυρίως περιγεννητικής φύσεως παράγοντες κινδύνου. Αν και ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, έγκαιρες και εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με Αυτισμό.

 

Πηγή: sansimera, basilica

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων