30/09/2022 30/09/2022 Η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών τιμάται σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε όλη την Ελλάδα διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, τελέσθηκαν δοξολογίες, ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες για να εξαρθεί η φιλανθρωπική δράση πλούσιων Ελλήνων, οι οποίοι με τις δωρεές τους συνέβαλαν στην οικονομικο-κοινωνική πρόοδο της χώρας. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Τιμούμε σήμερα εκείνους που...
30 Σεπτεμβρίου, 2022 - 19:11
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2022 - 20:08

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών ανά την Ελλάδα

Διαδώστε:
Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών ανά την Ελλάδα

Η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών τιμάται σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε όλη την Ελλάδα διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, τελέσθηκαν δοξολογίες, ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες για να εξαρθεί η φιλανθρωπική δράση πλούσιων Ελλήνων, οι οποίοι με τις δωρεές τους συνέβαλαν στην οικονομικο-κοινωνική πρόοδο της χώρας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Τιμούμε σήμερα εκείνους που σκέφτονταν τι παραπάνω μπορούν να δώσουν και όχι τι να πάρουν από την Πατρίδα. Εκείνους που έδωσαν μερίδιο της δημιουργίας τους στους αγώνες του Έθνους για την ελευθερία. Αλλά και στις προσπάθειες του κράτους για καλύτερη εκπαίδευση και υγεία.», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.

Η Ημέρα καθιερώθηκε το 2007, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή (Π.Δ 1/07).

Σταύρος Καλαφάτης: «Τιμούμε σήμερα εκείνους που σκέφτονταν τι παραπάνω μπορούν να δώσουν και όχι τι να πάρουν από την Πατρίδα»

Πηγή: voria

Στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας παρέστη ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Στη συνέχεια, ο κ. Καλαφάτης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Εθνικών Ευεργετών, εντός της ΔΕΘ.

«Τιμούμε σήμερα εκείνους που σκέφτονταν τι παραπάνω μπορούν να δώσουν και όχι τι να πάρουν από την Πατρίδα. Εκείνους που έδωσαν μερίδιο της δημιουργίας τους στους αγώνες του Έθνους για την ελευθερία. Αλλά και στις προσπάθειες του κράτους για καλύτερη εκπαίδευση και υγεία. Εκείνους που σε δύσκολες εποχές συνέβαλαν στην πρόοδο και την ανάπτυξη με έργα, που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας. Εκείνους που έβαλαν το «Εμείς» πάνω απ΄το «Εγώ». Και απέδειξαν στην πράξη τι σημαίνει Πατριωτισμός. Εκείνους που το έργο τους έγινε σύμβολο προσφοράς και φιλοπατρίας. Τμήμα της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Τιμούμε τους εθνικούς ευεργέτες. Τους μεγάλους Έλληνες που στάθηκαν άξιοι τιμής και εθνικής ευγνωμοσύνης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλαφάτης.

Επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ρωγών, κ. Φιλόθεου ενώ ακολούθως ο κ. Πατούλης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. «Οι Εθνικοί μας Ευεργέτες αποτελούν διαχρονικά παραδείγματα της αφοσίωσης στην Ελλάδα και τους Έλληνες και πρότυπα μίμησης για όλους μας», είπε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο Υφυπουργός Παιδείας Ε. Συρίγος. Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής της ΝΔ Γ. Λοβέρδος, εκπροσωπώντας τη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Σπίρτζης, η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μ. Αθανασίου, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας Ε. Σκιαδάς ως εκπρόσωπος του Δημάρχου,  ο Υποναύαρχος Χ. Σασιάκος εκπροσωπώντας το ΓΕΕΘΑ, ο Αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γκιντίδης Δρόσος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Μ. Βιδάλη, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Μπαρμπαγιάννη,εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής, του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών, της Λέσχης Καταδρομέων, του Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, του Ιδρύματος Ελληνισμού, της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών του Στρατού, του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων, από το «Σπίτι του Ηθοποιού» και άλλοι.

  • Γ. Πατούλης « Το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε»

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «η σημερινή ημέρα αποτελεί έναν φόρο τιμής – ίσως άνισα μικρό μπροστά στην τεράστια προσφορά τους – στους εθνικούς μας ευεργέτες», επισημαίνοντας πως «Οι ευεργέτες ήταν αυτοί που προσέφεραν με ανιδιοτελή και ειλικρινή αγάπη για την πατρίδα λαμπρά εκπαιδευτήρια, εκκλησίες, ανθρωπιστικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και άλλα κοινωφελή έργα, που ακόμα και σήμερα αποτελούν διαχρονικά παραδείγματα της αφοσίωσης στην Ελλάδα και τους Έλληνες».

«Η Αττική έχει την ευλογία να είναι διάσπαρτη από την βαριά κληρονομιά που κατέλειπαν οι μεγάλοι ευεργέτες μας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Δεν υπάρχει – στην κυριολεξία – ένα μέρος της Περιφέρειας που να μην κοσμείται από ιστορικά κτήρια και υποδομές που δημιουργήθηκαν από τις κολοσσιαίες δωρεές τους – κτήρια που ακόμα και σήμερα όχι μόνο είναι σε πλήρη χρήση, αλλά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του αστικού ιστού. Ας σκεφτούμε μόνο πόσο φτωχή θα ήταν η Αττική μας χωρίς το Πολυτεχνείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία των Επιστημών, τη Ριζάρειο, το Βαρβάκειο, το Αρσάκειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο Μέγαρο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τα μεγάλα ορφανοτροφεία Αμαλιείο και Χατζηκώνστα, τη Μητρόπολη των Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, τα άσυλα ανιάτων και αστέγων, τα Πτωχοκομεία, τα Γηροκομεία και τα Βρεφοκομεία που φέρουν τη σφραγίδα των ευεργετών μας» τόνισε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

« Σήμερα τιμάμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, που μέσα στην ευημερία τους δεν ξέχασαν στιγμή την πενόμενη πατρίδα και πρόσφεραν απλόχερα την περιουσία και την ψυχή τους για το κοινό καλό, για να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα προοπτική, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, με τα σύννεφα του πολέμου να φτάνουν απειλητικά στην πόρτα της Ευρώπης, σήμερα που η πατρίδα δέχεται απειλές για την ίδια την ελευθερία και την ακεραιότητά της, το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Οι αρχές και τα ιδανικά αυτών των ανθρώπων πρέπει να εμφυσήσουν στις νέες γενιές των Ελλήνων και των Ελληνίδων τις αξίες του ανθρωπισμού, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αληθινής φιλοπατρίας και της έμπρακτης αλληλεγγύης, αποτελώντας το κίνητρο για βαδίσουν τον δρόμο τους και άλλοι, σύγχρονοι εθνικοί ευεργέτες.

Είμαι σίγουρος, ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα ακολουθήσουν στο μέλλον το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών μας. Εμείς, τους οφείλουμε πολλά και θα συνεχίζουμε να τους τιμούμε όπως τους αξίζει».

Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στην Τρίπολη

Mε επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνου από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Ε. Νίκα, στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου τιμήθηκε χθες στην Τρίπολη, από πολιτικούς φορείς του τόπου, ένστολους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εκφώνησε ομιλία για την σημαντική αυτή Ημέρα , αλλά και αργότερα σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έννοια της ευεργεσίας, τον ρόλο και το μέγεθος της προσφοράς, το θεάρεστο έργο των εθνικών αλλά και τοπικών ευεργετών σε στιγμές δύσκολες για την πατρίδα, στους αγώνες και την ικανοποίηση των επιδιώξεων του έθνους μέχρι και σήμερα .” Τους ανήκει μεγάλη τιμή και σε μας η υποχρέωση να μην τους ξεχνάμε, να τους θυμόμαστε. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη” είπε ο κ. Νίκας αναφερόμενος στην τεράστια παρακαταθήκη τους.

Λάρισα: Εκδηλώσεις στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης στο Φρούριο

Πηγή: larissanet

Τιμήθηκε στη Λάρισα η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης στο Φρούριο. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας κι άλλων φορέων.

Πηγή: larissanet

Πηγή: larissanet

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Το παράδειγμα των εθνικών μας ευεργετών να έχει και σήμερα μιμητές

«Το φτωχό ελληνικό κράτος που προέκυψε από την επανάσταση του 1821 και τους αγώνες που συνεχίστηκαν για την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών, μπόρεσε να επιβιώσει και χάρη στη διαρκή προσφορά των μεγάλων ευεργετών, Ελλήνων που πάνω από τον πλούτο έθεσαν την επιβίωση και την πρόοδο της πατρίδας.

Ο πολύχρονος καρπός της ευφυίας και της εργασίας τους μετετράπη σε ευαγή ιδρύματα, και πρωτίστως σε εκπαιδευτήρια, όπου η νεολαία μυήθηκε στη γνώση και στα γράμματα. Γιατί το όραμα όλων αυτών των σπουδαίων Ελλήνων ήταν ένα κράτος ελευθέρων και ευημερούντων ανθρώπων».

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περιπέσουν στη λησμονιά τα περίλαμπρα ονόματα των Ιωάννη Δόμπολη, Απόστολου Αρσάκη, Γεωργίου Αβέρωφ, Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα, Ιωάννη Πάγκα, αδελφών Ζωσιμά, Γιώργου Σίνα, Ιωάννη Βαρβάκη, αδελφών Ριζάρη, Βασιλείου Σιβιτανίδη, Ανδρέα Συγγρού, Παναγή Χαροκόπου και τόσων άλλων από τον μακρύ κατάλογο των μεγάλων εθνικών ευεργετών.

Βεβαίως, ακόμη υπάρχουν και λειτουργούν τα ιδρύματα που συστάθηκαν με τα δικά τους κληροδοτήματα, ζωντανές αποδείξεις της προσφοράς τους.

Είναι πραγματικά ευτύχημα ότι το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών δεν έχει πάψει να συγκινεί και να ευαισθητοποιεί ακόμη και σήμερα πολλούς ευκατάστατους συμπατριώτες μας, που προσπαθούν να βοηθήσουν το κράτος και την κοινωνία, με ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που χρειάστηκε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει τις αυξάνουσες κοινωνικές ανάγκες, διαπιστώθηκε η ευαισθησία πολλών οικονομικά ισχυρών συμπολιτών μας. Προσφορές υπήρξαν ακόμη και στον τομέα της εθνικής άμυνας, σε μια δύσκολη για την πατρίδα περίοδο λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, που ελπίζουμε να έχει συνέχεια και πολλούς μιμητές».

Αργοστόλι: Καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Κήπο του Νάπιερ

Πηγή: inkefalonia

Mε επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στο Αργοστόλι και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Κήπο του Νάπιερ, τιμήθηκε η μνήμη των Ελλήνων Ευεργετών.

Σύμφωνα με το inkefalonia.gr, την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν o αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδωνας Πετεινάτος και ο π. Βασίλειος Φλαμιάτος, ενώ έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Νάπιερ από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου Νικόλα Βαλλιανάτο, από τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλονιάς.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, η πρόεδρος στο Βαλλιανειο κληροδότημα «Σπυρίδωνος Φ. Αντύπα», Ιλαριανή Τζανετάτου, καθώς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης

Πηγή: lesvosnews.net

Δοξολογία για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβου Γ’ καθώς και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Μεγάλου Ευεργέτη Σοφοκλή Βουρνάζου. Συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου Πανάγος Κουφέλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Στρατής Τζιμής, εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.

Πηγή: lesvosnews.net

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουφέλος επισήμανε τα εξής:

«H ετήσια αυτή εκδήλωση τιμής στους Εθνικούς μας Ευεργέτες είναι το ελάχιστο, που μπορεί να προσφέρει η κοινωνία και η Ελληνική πολιτεία στη μνήμη τους. Ευεργεσία σημαίνει Κοινωνική Προσφορά, Αλληλεγγύη, δείγμα υψηλού δημοκρατικού ήθους. Οφείλουμε λοιπόν, να τιμάμε τους δωρητές και Εθνικούς Ευεργέτες, οφείλουμε να δείξουμε απλόχερα την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπό τους, να αναδείξουμε το μεγαλείο της ψυχής τους, την αληθινής προσφοράς. Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές. Πολλά έργα, κρύβουν στα γερά τους θεμέλια έναν δωρητή, έναν Εθνικό Ευεργέτη. Όμως, μαζί με τους Επώνυμους Ευεργέτες, αξίζει να αναφερθούμε χωριστά και στους χιλιάδες Ανώνυμους Ευεργέτες.

Εκείνους που δεν μπόρεσε να καταγράψει η ιστορία, αλλά είχαν τη δική τους χρυσή διαδρομή προσφοράς.

Σήμερα παρά ποτέ οφείλουμε ως Έθνος να αναδείξουμε ότι, μέσα από το παρελθόν διακρίνονται οι αναλλοίωτες αξίες της φιλοπατρίας, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού. Πρέπει να εμπεδωθεί στην κοινωνία μας το παράδειγμά τους, έτσι ώστε να εμφυσήσουμε στις νέες γενιές τις αρχές και τις αξίες».

Πηγή: sansimera.gr, drt915.gr, onlarissa, voria.gr, lesvosnews.net

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: vivliothiki-pirgou.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων