18/05/2020 18/05/2020 Χωρίς την παρουσία κόσμου, παρά μόνο αντιπροσωπειών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και εκπροσώπων φορέων, θα τιμηθεί φέτος η 19η Μαΐου σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. φέτος επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί η πορεία διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Τουρκίας. Σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου στις 19:00 στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά θα γίνει φωταγώγηση του μνημείου «Πυρρίχιο...
18 Μαΐου, 2020 - 10:39
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2020 - 9:34

Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Διαδώστε:
Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Χωρίς την παρουσία κόσμου, παρά μόνο αντιπροσωπειών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και εκπροσώπων φορέων, θα τιμηθεί φέτος η 19η Μαΐου σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
φέτος επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί η πορεία διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Τουρκίας.
Σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου στις 19:00 στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά θα γίνει φωταγώγηση του μνημείου «Πυρρίχιο πέταγμα» που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν μόνο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και εκπρόσωπος της ΠΟΕ. Η λιτή εκδήλωση θα κλείσει με το «Αητέντς επαραπέτανεν», με το «’Πάρθεν η Ρωμανία» και με κατάθεση στεφάνων.
Την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 19:00 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα και στο Μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί (ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης είναι μεταξύ των ομιλητών), ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα («Αητέντς επαραπέτανεν», «’Πάρθεν η Ρωμανία») και καταθέσεις στεφάνων. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος.
Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά από τη σελίδα της ΠΟΕ στο Facebook, από το κανάλι της στο YouTube και από τη Livemedia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα ορόσημο για τους απανταχού Έλληνες.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, από την ίδρυσή της, διοργανώνει εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία, οι οποίες κορυφώνονται το μήνα Μάιο.

Δυστυχώς, φέτος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του Covid-19, η οποία εξακολουθεί να πλήττει ολόκληρο τον κόσμο.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ήδη από τα πρώιμα στάδια εξάπλωσης της ασθένειας, τοποθετήθηκε με σαφήνεια και υπευθυνότητα υπέρ της τήρησης αυστηρών περιοριστικών μέτρων, έχοντας ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, ανακοινώνουμε πως οι εκδηλώσεις μας δε θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το “πρωτόκολλο” των περασμένων ετών, αλλά και δίχως τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, που δίνει το παρόν κάθε χρόνο στο ιερό χρέος απέναντι στους προγόνους μας.

O αγώνας και οι διεκδικήσεις μας δεν περιορίζονται στην ηθική δικαίωση των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας, αλλά στοχεύουν στην αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922 που έλαβαν χώρα στη Μικρά Ασία, με θύματα τις χριστιανικές κοινότητες της περιοχής (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι), καθώς επίσης και στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας.
Ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα, απρόσκοπτα, σθεναρά. Όπως ήδη καταστήσαμε σαφές, οι ιδιαίτερες συνθήκες και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα πρόληψης και αποτροπής μετάδοσης των ασθενειών, μας επιβάλλουν να αναπροσαρμόσουμε το σχεδιασμό των εκδηλώσεων μνήμης στις οποίες θα παρευρίσκονται μόνο αντιπροσωπείες της ομοσπονδίας και εκπρόσωποι φορέων. Επίσης στους χώρους των συγκεντρώσεων δεν θα αναπτυχθούν εξέδρες και καθίσματα, ούτε θα πραγματοποιηθούν πορείες.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Δευτέρα 18 Μαΐου, 19.00

Πλατεία Αλεξάνδρας, Πειραιάς,

Φωταγώγηση Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

– Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

– Χαιρετισμός Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη

– Χαιρετισμός Εκπροσώπου Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

– Μουσικό αφιέρωμα

Ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη «Αητέντς Επαραπέτανεν»

Θρηνητικό Μοιρολόι : «Πάρθεν η Ρωμανία»

– Καταθέσεις στεφάνων

Τρίτη 19 Μαΐου, 19:00

Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, Αθήνα

Μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

– Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

– Χαιρετισμός του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη

– Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

– Μουσικό αφιέρωμα

Ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη «Αητέντς Επαραπέτανεν»

Θρηνητικό Μοιρολόι : «Πάρθεν η Ρωμανία»

– Καταθέσεις στεφάνων

– Ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων