26/10/2020 26/10/2020 Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου. Αρχικά τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, παρουσία πλήθους κόσμου, το μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στον Ιερό Ναό...
26 Οκτωβρίου, 2020 - 16:14

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Κ. Κατσίφα στην Αθήνα

Διαδώστε:
Εκδηλώσεις μνήμης για τον Κ. Κατσίφα στην Αθήνα

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

Αρχικά τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, παρουσία πλήθους κόσμου, το μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση, με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Εθνομάρτυρα.

«Η θυσία του Κωνσταντίνου Κατσίφα για την Βόρειο Ήπειρο πρέπει να αφυπνίσει το πατριωτικό αίσθημα όλων μας, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει φύγει κυρίως από τους νέους. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο κάποιοι την αγάπη για την πατρίδα να την θωρούν φασισμό. Μετά τον Θεό όμως είναι η πατρίδα. Λαός χωρίς της αίσθηση της ταυτότητας και της πατρίδας δεν έχει μέλλον. Γι’ αυτό ο Κωνσταντίνος θα είναι αιώνιο παράδειγμα για όλους εμάς», είπε μεταξύ άλλων ο εφημέριος του ναού π. Νικόλαος Ιωαννίδης.

Εκ μέρους της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου ο κ. Θοδωρής Ασβεστόπουλος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Ίωνος Δραγούμη «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα», κάνοντας άμεσο παραλληλισμό του θανάτου του Παύλου Μελά που ευαισθητοποίησε την ελληνική κοινή γνώμη του 1904 για την Μακεδονία, με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα χάρη στον οποίο οι περισσότεροι Έλληνες θέλοντας και μη έμαθαν για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Εκ μέρους της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα μίλησαν η αδερφή του εθνομάρτυρα κα Ανθούλα Κατσίφα και ο σύζυγός της κ. Ευάγγελος Σακελλαράκης.

Η κα Κατσίφα εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που τιμούν την μνήμη του αδερφού της και δεν ξεχνούν την θυσία του.

«Ο Κωνσταντίνος πάντα ήταν δοτικός, πάντα προσπαθούσε για το καλύτερο για τα χωριά της Ηπείρου, όμως πάντα το κατεστημένο τον πολέμαγε πότε με ψευδείς διαρροές, πότε με προσαγωγές στο αστυνομικό τμήμα του Αργυροκάστρου. Γιατί άραγε όλα αυτά; Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο αδερφός μου, ο αδερφός μας, ήταν πάντα εκεί για τα δίκαια της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Μέχρι που αποφάσισαν κάποιοι με δύο σφαίρες να τον σταματήσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ανθούλα Κατσίφα, τονίζοντας ότι, «Ο Κωνσταντίνος δεν έφυγε, ο Κωνσταντίνος έρχεται, με τον μαρτυρικό θάνατο του αφύπνισε τα αντανακλαστικά μας».

Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Σακελλαράκης περιέγραψε περιστατικά από την ζωή του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τα οποία αποδεικνύουν πόσο πατριώτης και φιλάνθρωπος ήταν, χωρίς να κάνει μάλιστα φυλετική διάκριση, αλλά και πόσο βαθιά πίστη είχε στον Χριστό. «Ο Κωνσταντίνος θα είναι για πάντα στην ψυχή μας», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Χαράλαμπος Καραθάνος επισήμανε συγκινημένος ότι «Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εκφράζει το αδούλωτο πνεύμα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Το πνεύμα αυτό, που εκφράστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1914 όταν οι Έλληνες του βόρειου τμήματος της Ηπείρου, εναντιώθηκαν στην υποδούλωση τους στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος, το συνέχισαν πολλοί και τελευταίος το εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Το μήνυμα της θυσίας του είναι ότι αυτός ο λαός είναι αλύτρωτος, θα υποφέρει όσο υποφέρει, αλλά η λευτεριά θα έρθει».

Το «παρών» στο μνημόσυνο έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Πλεύρης, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Δημήτριος Μαρκόπουλος, καθώς και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ακολούθησε πορεία, με προπορευόμενη την μεγάλη ελληνική σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου ήταν παρών ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στεφάνια κατέθεσαν στο Μνημείο: Η κα Ανθούλα Κατσίφα και ο κ. Ευάγγελος Σακελλαράκης εκ μέρους της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αθανάσιος Σταματελόπουλος, εκ μέρους του Ενιαίου Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων Απόστολος Πάγκαλος, ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Μόντης Κολίλας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Χαράλαμπος Καραθάνος.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την απόδοση του εθνικού ύμνου.

“Σύλλογος Βορειοηπειρωτών” – “Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου”

ΠΗΓΗ: Σελίδα facebook Νεολαίας Βορειοηπειρωτών 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων