20/11/2018 20/11/2018 Εμμένει η κυβέρνηση στη θέση της για τη προώθηση και ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο. Μετά την επίσημη θέση του Μαξίμου ότι η συμφωνία θα προχωρήσει κανονικά, στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους επανέρχονται στο θέμα, ενώ την ίδια ώρα οι Ιερές Συνάξεις στις κατά τόπους Μητροπόλεις διαμυνήουν...
20 Νοεμβρίου, 2018 - 16:19
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2018 - 17:51

Η Κυβέρνηση επιμένει, η Εκκλησία συνασπίζεται: Όλες οι δηλώσεις

Διαδώστε:
Η Κυβέρνηση επιμένει, η Εκκλησία συνασπίζεται: Όλες οι δηλώσεις

Εμμένει η κυβέρνηση στη θέση της για τη προώθηση και ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο. Μετά την επίσημη θέση του Μαξίμου ότι η συμφωνία θα προχωρήσει κανονικά, στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους επανέρχονται στο θέμα, ενώ την ίδια ώρα οι Ιερές Συνάξεις στις κατά τόπους Μητροπόλεις διαμυνήουν ότι δεν αποδέχονται καμία αλλαγή στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο», δήλωσε στην ενημέρωσή του προς στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, να το επιλύσει. Θέλουμε να δώσουμε ένα αίσθημα ασφαλείας του κληρικούς γιατί δεν τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς των 10.000 ιερέων».

Περαιτέρω, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά & θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται. Αν αυτό το επ’ ωφελεία της βήμα η εκκλησία δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία» υπογράμμισε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Μία άλλη διάσταση στην υπόθεση, δίνει με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος τονίζει ότι προηγήθηκε συστηματική δουλειά κατά το τελευταίο  διάστημα κατά το οποίο χτίστηκε αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ για την πορεία των εργασιών ενημερωνόταν ανελλιπώς η Ιερά Σύνοδος. Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα εκ μέρους της κυβέρνησης, για την οποία υπογράμμισε ότι «δεν φοβάται να μπει σε μια διαδικασία επίλυσης ενός μακροχρόνιου προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με συνέντευξή του στο News 24/7 διαμηνύει ότι η “συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει παρά μόνο για όλα τα σημεία της” προσθέτοντας ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τις εκλογές για να ολοκληρωθεί. Προσθέτει δε, ότι ή θα ισχύσει στο σύνολό της ή καθόλου προσθέτοντας ότι “και τα 15 σημεία της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και τη ρύθμιση ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών”.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στο μεταξύ, “Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση ούτε και τελικά για τη συμφωνία που υπήρξε” δήλωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κος Λευτέρης Αυγενάκης, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Από την πλευρά τους, ολοένα και περισσότερες Μητροπόλεις εκφράζουν την αντίθεσή τους και δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν καμία αλλαγή στη μισθοδοσία των Κληρικών.

Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου σε ψήφισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: “Συγχαίρουμε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ομόφωνη στάση της έναντι του προτεινόμενου σχεδίου στη Συνεδρία της 16ης Νοεμβρίου και δηλώνουμε απερίφραστα ότι η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου είναι δοκιμασμένη και δεν χρήζει καμίας αλλαγής”.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος: «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η Εκκλησία μας δέχεται πόλεμο όχι μόνον από τα ξενικά κέντρα, αλλά κυρίως από τα εγχώρια. Επιχειρείται η απάλειψη της οποιασδήποτε ακόμα και αναφοράς στην Ορθόδοξη πίστη, λες και η πίστη αυτή έβλαψε την Ελλάδα. Τουναντίον, τα νάματα της Ορθοδοξίας και το αίμα των μαρτύρων της πίστεως κράτησαν ζωντανό το Γένος μας, όλους αυτούς τους αιώνες. Ό,τι δεν κατάφεραν οι αλλόδοξοι και αλλόθρησκοι κατακτητές, προσπαθούν λυσσωδώς να το επιβάλουν οι κρατούντες, απαιτώντας ταυτόχρονα από την Εκκλησία να σιωπήσει. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα συμβεί. Ιδίως οι Επίσκοποι έχουν χρέος να υπερασπίζονται την αλήθεια, απέναντι σε οποιονδήποτε, χωρίς να λογαριάζουν κανένα κόστος. Προέχει η διαφύλαξη της πίστεως των πατέρων μας και η σωτηρία των ανθρώπων. Μπροστά σε τέτοια σωτηριώδους αξίας θέματα δεν χωρούν ούτε εκπτώσεις, πόσο μάλλον διπλωματίες».

 

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Φανάρι, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου να λάβει θέση για το θέμα που έχει ανακύψει με την εν εξελίξει ή όχι συμφωνία.

Πάντως, όπως έχει ήδη διαφανεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει την αντίρρησή του περί των οποιοδήποτε αδιευκρίνιστων αλλαγών στο μισθολόγιο των Κληρικών, οι οποίοι ανήκουν στη δικαιοδοσία του, όπως των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων