03/02/2020 03/02/2020 Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, μετά τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στο Κίεβο ταξίδεψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ως επικεφαλής πενταμελούς επισήμου Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συναπαρτιζομένης από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, τον Υπογραμματέα της Αγίας...
03 Φεβρουαρίου, 2020 - 8:57
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2020 - 8:11

“Εκκλησία σημαίνει κοινωνία και όχι άτομο”

Διαδώστε:
“Εκκλησία σημαίνει κοινωνία και όχι άτομο”

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, μετά τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο Κίεβο ταξίδεψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ως επικεφαλής πενταμελούς επισήμου Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συναπαρτιζομένης από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, τον Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Διάκονο Γρηγόριο, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτη Ελισσαίο και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ.

“Ήλθαμε,  σήμερα, όλοι μαζί, να συμπανηγυρίσουμε την δική σας νίκη, Μακαριώτατε!” ανέφερε στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Γαλλίας, προσθέτοντας: ” Την πνευματική νίκη του να κρατήσετε αυτό το έτος που πέρασε από την ενθρόνιση σας ενωμένη την Εκκλησία της Ουκρανίας με όσους ήθελαν πραγματικά να ανήκουν σε αυτήν και δεν εργάζονταν για τον εαυτό τους. Η Εκκλησία σημαίνει κοινωνία και όχι άτομο. Σημαίνει πρόσωπο. Σημαίνει ενότητα. Και δυστυχώς τα κίνητρα αυτού του κόσμου τυφλώνουν τα μάτια μας πολλές φορές και δεν μπορούμε να αντικρούσουμε την πραγματική ενότητα ώστε να την παραδεχτούμε και να κατευθυνθούμε προς αυτήν”.

Η Αντιπροσωπεία απεστάλη επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ενθρόνιση του πρώτου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου.

Ακολουθεί η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ:

Μακαριώτατε Μητροπολίτα Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κύριε Επιφάνιε,

Τιμιώτατε Εκπρόσωπε της Αυτού Θειοτατης Μακαριότητος, του Παπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, αγιε Βαβυλωνος κύριε Θεοδωρε,

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αρχιερείς,

Σεβαστοί πατέρες,

Λαέ του Κυρίου ευλογημένε,

Μια ακόμη Κυριακή ανέτειλε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και στην Ιστορία της. Μια Κυριακή, δηλαδή ημέρα Κυρίου, ημέρα Αναστάσιμη, στην οποία πανηγυρίζουμε με όλες μας τις αισθήσεις τη νίκη του Θεανθρώπου εναντίον του κέντρου του Θανάτου. Η νίκη αυτή συχνά ίσως απογοητεύει τους ανθρώπους, διότι εμείς οι αμαρτωλοί άνθρωποι στηρίζουμε τη νίκη μας στο να πονούν οι συνάνθρωποι μας κι εμείς να καυχιόμαστε, στο να χάνουν εκείνοι και να κερδίζουμε εμείς, στο να πέφτουν εκείνοι και να σηκωνόμαστε εμείς, στο να είμαστε περισσότεροι εμείς και λιγότεροι εκείνοι.

Όμως αυτό δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση το χριστιανικό φρόνημα και βίωμα. Η νίκη του Χριστού ξεκίνησε επάνω στον Σταυρό. Διότι επάνω στον Σταυρό ο Κύριος σήκωσε το βάρος και την ενοχή όλων των αμαρτιών του κόσμου, των πριν από Αυτόν, των συγχρόνων Του και των μελλοντικών γενεών.

Η νίκη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι πνευματική, δεν είναι κοσμική! Ο θρίαμβος της Αναστάσεως είναι η άφεση των αμαρτιών μας, είναι η είσοδός μας στη Βασιλεία του Θεού, είναι η υιοθεσία μας ως τέκνων του Κυρίου. Γι’ αυτό και μια τέτοια νίκη δεν συγκινεί την αμαρτωλή φύση μας η οποία έμαθε να αγάλλεται μόνο με τις κοσμικές νίκες και μάχες που έχουν νικητές και ηττημένους πληγώνοντας τους ανθρώπους.

Και σήμερα γευθήκαμε από το Κοινό Ποτήριο το Τίμιο Σώμα και το Ρέον Ζωή Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και βγαίνουμε νικητές μαζί του στην πορεία προς την εκ του κόσμου έξοδον.

Ήλθαμε, όμως, σήμερα, όλοι μαζί, να συμπανηγυρίσουμε την δική σας νίκη, Μακαριώτατε! Την πνευματική νίκη του να κρατήσετε αυτό το έτος που πέρασε από την ενθρόνιση σας ενωμένη την Εκκλησία της Ουκρανίας με όσους ήθελαν πραγματικά να ανήκουν σε αυτήν και δεν εργάζονταν για τον εαυτό τους. Η Εκκλησία σημαίνει κοινωνία και όχι άτομο. Σημαίνει πρόσωπο. Σημαίνει ενότητα. Και δυστυχώς τα κίνητρα αυτού του κόσμου τυφλώνουν τα μάτια μας πολλές φορές και δεν μπορούμε να αντικρούσουμε την πραγματική ενότητα ώστε να την παραδεχτούμε και να κατευθυνθούμε προς αυτήν.

Εκ μέρους της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου, σας μεταφέρω τα θερμά του συγχαρητήρια, τον αδελφικό του ασπασμό, τις ειλικρινέστερες ευχές του. Σας μεταφέρω τη μητρική στοργή της Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Σας μεταφέρω την αγάπη και τον σεβασμό όλης της Πατριαρχικής Συνοδείας που αποτελείται από τον αδελφό μου Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, τον Διάκονο Γρηγόριο, Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και τους Καθηγουμένους των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίο και Παντοκράτορος Γαβριήλ και ασφαλώς τις προσωπικές μου.

Είμαστε κοντά σας! Είμαστε μαζί σας! Είμαστε δίπλα σας! Δεν είστε μόνοι σας αδελφοί της Ουκρανίας! Έχετε ευχές ισχυρές στον Ουρανό και στη Γη! Έχετε ένα στοργικό Προκαθήμενο που έχει αδελφούς Ιεράρχες κοντά του οι οποίοι σας ποιμαίνουν με στοργή! Έχετε την Εκκλησία της Ουκρανίας! Είναι το δώρο μας για εσάς! Για να ζει αυτός ο ευλογημένος λαός μέσα στο τίμιο κράτος του με τη γλώσσα του, τις παραδόσεις του, τα ήθη και τα έθιμα του, να ζει λέγω το θαύμα που ονομάζεται Ορθόδοξη Εκκλησία!

Άρα λοιπόν ο πνευματικώς μεγάλος νικητής είσαι εσύ ευσεβή Λαέ της Ουκρανίας! Εσύ που έχεις τον Προκαθήμενο αλλά και την Εκκλησία της Ουκρανίας, σάρκα από τη σάρκα σου, ώστε να μπορείς ελεύθερα να αισθάνεσαι και να πολιτεύεσαι ως Ουκρανός ελεύθερα, έτσι όπως αγωνίστηκαν για αυτήν την ελευθερία όλες οι περασμένες γενιές των ανθρώπων!

Άξιος Μακαριώτατε! Πολλά τα έτη σας!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων