05/05/2021 05/05/2021 Εκοιμήθη εν Κυρίω την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 3 Μαΐου 2021 κατά την εορτή του προστάτη του μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ο Γεώργιος Μπλάτζας.  Ο Γεώργιος Μπλάτζας δεν ήταν μόνο κορυφαίος χειρουργός, αλλά και συνεπής χριστιανός και ομολογητής της χριστιανικής πίστεως από τα εφηβικά του ακόμη χρόνια, μεσούντος του εμφυλίου σπαραγμού. Πνευματικόν τέκνον του ιεροκήρυκος της Μητροπόλεως Κίτρους και...
05 Μαΐου, 2021 - 10:57
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2021 - 11:38

Εκοιμήθη ο Γιατρός του Οσίου Παϊσίου, Γεώργιος Μπλάτζας

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Γιατρός του Οσίου Παϊσίου, Γεώργιος Μπλάτζας

Εκοιμήθη εν Κυρίω την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 3 Μαΐου 2021 κατά την εορτή του προστάτη του μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ο Γεώργιος Μπλάτζας. 

Ο Γεώργιος Μπλάτζας δεν ήταν μόνο κορυφαίος χειρουργός, αλλά και συνεπής χριστιανός και ομολογητής της χριστιανικής πίστεως από τα εφηβικά του ακόμη χρόνια, μεσούντος του εμφυλίου σπαραγμού. Πνευματικόν τέκνον του ιεροκήρυκος της Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης και μετέπειτα γνωστού ιεραπόστολου της Αφρικής π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη, συνεδέθει ενωρίς με το Άγιο Όρος και ιδιαιτέρως τον Όσιον Παΐσιο.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Δημήτριο Στρουμπάκο και στο Πρακτορείο Ορθοδοξία: 

Ο Όσιος δύο φορές εχειρουργήθη στο Θεαγένειον από τον πολύπειρο και αριστοτέχνην χειρουργόν Γεώργιο Μπλάτζα. Μιαν φοράν δια την θεραπείαν της κήλης του που τον εβασάνιζε για πολλά χρόνια και δευτέραν δια τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο τελευταίο εξάμηνο της ζωής του. Εθαύμαζε τον Όσιον και τον ευλαβείτο ως Άγιον και εν ζωή, γιατί ελκύστηκε από τα θαυμαστά σημάδια της αγιότητας του. Μετά την κοίμησιν του το 1994, επανειλημμένως έδωσεν συνεντεύξεις στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και τύπον για τις τόσο ενδιαφέρουσες εμπειρίες του από την καταπληκτική συμπεριφορά του Οσίου στο τελευταίο εξάμηνο της μαρτυρικής και αγίας ζωής του. Η αγάπη και ο θαυμασμός του προς τον Όσιο δε λέγεται. Η ζωή του άλλαξε άρδην και έγινε θερμόν μέλος της Εκκλησίας και τακτικός επισκέπτης των μονών του Αγίου Όρους και ιδίως της Μονής Δοχειαρίου. Ήταν ο θεράπων αμισθί ιατρός πολλών Αγιορειτών Πατέρων.

Η μακρά ζωή του (91 ετών) ήταν γεμάτη από ακραιφνή χριστιανική πίστιν και προσφοράν στον βαρέως πάσχοντα άνθρωπον της καθημερινότητας. Ο Θεός τον ετίμησε και παρέλαβε την ψυχή του την Δευτέραν του Πάσχα, για να αναπαυθεί και εκ των πολλών κόπων του και χριστιανικών έργων εις τον αιώνιον Παράδεισον.

Γεννήθηκε στο Καταφύγιο της Κοζάνης το 1930. Περάτωσε τις Γυμνασιακές σπουδές στην Κατερίνη το1949 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής το 1956. Το 1960 έλαβε την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού. Το Δεκέμβριο του 1957 κατέλαβε με εξετάσεις τη θέση του Πανεπιστημιακού βοηθού (καθ. Αν. Μυσιρλόγλου), υπηρέτησε δε συνεχώς στην ίδια κλινική μέχρι το Νοέμβριο του 1972 ως εσωτερικός βοηθός, Επιμελητής (καθ.Κ.Τούντας) ως εντεταλμένος Υφηγητής (καθ.Δ.Λαζαρίδης).

Το 1962 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ και το 1968 Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία το 1963. Σε όλο το μακροχρόνιο διάστημα της υπηρεσίας του και της εκπαιδεύσεως του στη χειρουργική, δίδαξε και άσκησε υπευθύνως πολλές σειρές φοιτητών της Ιατρικής.

Το 1973  ανέλαβε τη Διεύθυνση της νεοσύστατης Χειρουργικής-Ογκολογικής κλινικής του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, το οποίο ανεδείχθη, χάρις στην προσπάθεια της Χειρουργικής ομάδας που ο Γεώργιος Μπλάτζας συγκρότησε σε πρότυπη Ογκολογική – Χειρουργική κλινική. Την Α’ Χειρουργική – Ογκολογική κλινική στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, διηύθυνε επί μία 25-ετία και καθ’ όλο το παραπάνωχρονικό διάστημα η κλινική χάρις στη συνέχεια επαφή με μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, με συνεχείς επισκέψεις και ανταλλαγές κατείχε την πρωτοπορία στην Χειρουργική Ογκολογία στην Ελλάδα.

Εκπαιδεύτηκαν στην κλινική άνω των 50 γιατρών στην ειδικότητα της χειρουργικής. Σημαντικός επίσης αριθμός χειρουργών μετεκπαιδεύτηκε στην υπό της Διεύθυνσή του κλινική στη Χειρουργική – Ογκολογία και κυρίως στις νεότερες τεχνικές τις οποίες ανέπτυξε και οι οποίες εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις πρωτοποριακές, ερευνητικές – θεραπευτικές μεθόδους βραβεύτηκαν σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια.

Ο κύριος Μπλάτζας δημοσίευσε περί τις 200 επιστημονικές εργασίες και έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια διεθνή και Ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον καρκίνο τόσο από πλευράς ερευνητικής και θεραπευτικής όσο και από πλευράς οργάνωσης και Χειρουργικής Ογκολογίας.

Οργάνωσε πέντε πανελλήνια συνέδρια Ογκολογίας και ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας επί 5-ετία.

Η μακροχρόνια (35 ετής) ενασχόληση του με τον καρκίνο και κυρίως με τον πάσχοντα από τον καρκίνο, συνετέλεσε ώστε ο κος Μπλάτζας να αποκτήσει ικανή εμπειρία αλλά και ψυχική επαφή με τους ασθενείς του και τα προβλήματα της νόσου γενικότερα.

Έχει μέχρι σήμερα κληθεί και ομιλήσει για θέματα σχετικά με τον καρκίνο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συγχρόνως και παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία απασχολήθηκε από το 1970 με την οργάνωση ιδιωτικού νοσοκομείου (Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης Α.Ε) σε συνεργασία με ομάδα διακεκριμένων ιατρών της Θεσσαλονίκης για την επίτευξη υψηλού επιπέδου νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά την αποχώρηση του από το Α.Π.Θ και το Α.Ν.Θ «Θεαγένεια» συνεχίζει το έργο του χειρουργού, ενώ συγχρόνως αφοσιώθηκε στην αναδιοργάνωση, τεχνολογικό εξοπλισμό και παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στην Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης Α.Ε ως Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος.

Το παρόν είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Συναντηθήκαμε» του Μενέλαου Τερζόπουλου.

πηγή: pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων