07/02/2024 07/02/2024 Εκοιμήθη πλήρης ημερών ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Γρηγόριος Κωσταράς, μια σημαντική προσωπικότητα του πνεύματος. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί στον Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Πλατεία Κεφαλαρίου Κηφισιά. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Κοιμητήριο Κηφισιάς (Οδός Αγίου Τρύφωνος). Ο Γρηγόριος Φιλ. Κωσταράς, γεννήθηκε, ως όγδοο από τα...
07 Φεβρουαρίου, 2024 - 20:37
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2024 - 20:55

Εκοιμήθη ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Γρηγόριος Κωσταράς

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Γρηγόριος Κωσταράς

Εκοιμήθη πλήρης ημερών ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Γρηγόριος Κωσταράς, μια σημαντική προσωπικότητα του πνεύματος.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί στον Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Πλατεία Κεφαλαρίου Κηφισιά. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Κοιμητήριο Κηφισιάς (Οδός Αγίου Τρύφωνος).

Ο Γρηγόριος Φιλ. Κωσταράς, γεννήθηκε, ως όγδοο από τα εννέα παιδιά του ιερέα Φιλίππου Γρηγ. Κωσταρά και της πρεσβυτέρας Σπυριδούλας, στο χωριό Πυργί του Δήμου Αγρινίου, όπου διδάχθηκε τα εγκύκλια μαθήματα.

Έδωσε επιτυχείς εξετάσεις στις Σχολές Φιλοσοφική και Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και επειδή αρίστευσε και πέρασε μεταξύ των 5 πρώτων έλαβε κρατική υποτροφία 4ετή. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική το 1960.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός-ανθυπίλαρχος (ΤΘ).

Ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία-ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, στη Γερμανία, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και αποφοίτησε από τη «Σχολή Ψυχολογικής Αμύνης» του Οϊσκίρχεν.

Αργότερα εξελέγη επιμελητής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντεταλμένος αφηγητής και επίκουρος καθηγητής αναπληρωτής και, τέλος, καθηγητής.Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 46 πολυσέλιδα αυτοτελή βιβλία και τουλάχιστον 255 διατριβές, μελέτες και ανακοινώσεις, δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ορίστηκε το 2014 πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», σε μια περίοδο που το ίδρυμα συγκλονίζονταν από σκάνδαλα κακοδιαχείρισης προηγουμένων διοικήσεων και βαρύτατων χρεών. Την ίδια χρονιά, το νοσοκομείο πωλήθηκε στην «Ημιθέα ΑΕ», προκαλώντας σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Ακούστε τη συνέντευξη του εκλιπόντος Καθηγητή στην εκπομπή «Ορθόδοξες διαδρομές» και το δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο, που μεταδόθηκε από το Pemptousia FM τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021:

Ποιος ήταν ο Γρηγόριος Κωσταράς

Ο Γρηγ. Φιλ. Κωσταράς γεννήθηκε στο Πυργί του Δήμου Αγρινίου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Φιλοσοφία-Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου και της Κοπεγχάγης υπό την επιστημονική καθοδήγηση διαπρεπών καθηγητών: K.F. v Weizsäcker, P. Aubenque, Kl. Oehler, P. Hofstsätter, K. Pawlik, H. Nickel, R. Tausch κ.ά. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και απεφοίτησε από τη «Σχολή Ψυχολογικής Αμύνης» του Οϊσκίρχεν. Εξελέγη επιμελητής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντεταλμένος υφηγητής, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής και, τέλος, καθηγητής. Ηταν εκλεγμένο μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών με ευρεία συμμετοχή σε διεθνείς εκπροσωπήσεις και επιστημονικά συνέδρια.

Διδακτικό έργο άσκησε όχι μόνο στη Φιλοσοφική, αλλά και σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές, ενώ προσκεκλημένος διδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της αλλοδαπής και μετείχε σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά κέντρα. Στο συγγραφικό του έργο -εκτός από τα 46 αυτοτελή βιβλία του- κεντρική θέση έχουν οι διατριβές, μελέτες και ανακοινώσεις -περισσότερες από 304-, δημοσιευμένες σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Πολυσήμαντο είναι και το μεταφραστικό του έργο: K. Fr. von Weizsacker, ο πλέον διάσημος δάσκαλός του, G. Müller, F. Austeda, Ortega ü Gasset κ.ά. , είναι μερικοί από τους συγγραφείς, τα έργα των οποίων μεταφράζει, ενώ αναλύει και εκτενώς σχολιάζει του μέγιστου Πολωνού φιλοσόφου I.M. Bochensci το «Δρόμοι φιλοσοφικού στοχασμού». Οι κριτικοί υπογραμμίζουν την ερευνητική σπουδαιότητα των φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχομένου μελετών του που δημοσιεύονται στις διάφορες Εγκυκλοπαίδειες, όπως στο «Φιλοσοφικό – Κοινωνιολογικό Λεξικό (εκδ. Καποπούλου) ή στην «Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάννικα», των οποίων υπήρξε βασικός συνεργάτης. Τα φιλοσοφικού – ψυχολογικού περιεχομένου άρθρα (τα πλείστα) της «Μπριτάννικα – Λαρούς» τα συνέγραψεν ο καθηγητής Γρηγ. Φιλ. Κωσταράς.

Στο πλαίσιο μιας εργώδους κοινωνικής, πολιτικής και εθνικής δραστηριότητας, είδαν το φως της δημοσιότητας υπέρ τα 300 άρθρα από τις στήλες των μεγαλύτερων αθηναϊκών εφημερίδων.

Το συγγραφικό του έργο -ξενόγλωσσο, ελληνιστί γραμμένο ή μεταφρασμένο- έχει μεγάλη απήχηση. Έτυχε, τέλος, πολλών τιμητικών διακρίσεων.

  • «Το έργο του καθηγητού Γρηγ. Κωσταρά μοιάζει με δροσερή πηγή, από την οποία τρέχουν άφθονες, γάργαρες σκέψεις». R.T. Wallis (The classical Review, τεύχος 4, 1982)
  • «Το έργο του καθηγητού Γρηγ. Κωσταρά διακρίνεται για το εύρος των γνώσεων, την ακρίβεια της αναλύσεως, τη σαφήνεια της ερμηνείας». P. Aubenque (επιστολή προς Alexander – Humbolt – Stiftung)
  • «Στο έργο του καθηγητού κ. Γρηγ. Κωσταρά θα βρούμε βαθιές συλλήψεις, με τις οποίες υπερβαίνει τις αντιθέσεις και φθάνει σε μία θαυμάσια σύνθεση». Fr. D’ Agostino (Rivista internazionale di Filosofia del Diritto, 1980)
  • «Τα συγγράμματά του διακρίνονται για την πυκνότητα των νοημάτων, τη σαφήνεια, τη μεθοδικότητα και την εμβρίθεια». (Pesado en Salamanticensis 1991)
  • «Το έργο του κ. Κωσταρά είναι σπουδαίο, πυκνό και σύνθετο, καρπός μιας πολύμοχθης και ευσυνείδητης ερευνητικής προσπάθειας». P. Henry (Rev. Belge de Philosophie et Historie, 1981)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων