07/09/2023 07/09/2023 Εκοιμήθη την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, σε ηλικία 84 ετών, ο γνωστός και πολύ αγαπητός στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς Πρωτοψάλτης Ιωάννης Χαρίτωνος. Η Εξόδιος Ακολουθία του εκλιπόντος θα τελεστεί αύριο, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:30 π.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Nαό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς. Ο αείμνηστος Ιωάννης Χαρίτωνος είχε γεννηθεί το 1939 στην...
07 Σεπτεμβρίου, 2023 - 20:01
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2023 - 19:40

Καστοριά: Εκοιμήθη ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Χαρίτωνος

Διαδώστε:
Καστοριά: Εκοιμήθη ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Χαρίτωνος

Εκοιμήθη την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, σε ηλικία 84 ετών, ο γνωστός και πολύ αγαπητός στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς Πρωτοψάλτης Ιωάννης Χαρίτωνος.

Η Εξόδιος Ακολουθία του εκλιπόντος θα τελεστεί αύριο, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:30 π.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Nαό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

Ο αείμνηστος Ιωάννης Χαρίτωνος είχε γεννηθεί το 1939 στην κωμόπολη Κολινδρός Πιερίας κι εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα.

Η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του ευσεβής ιεροψάλτης. Από την παιδική του ηλικία ανέβηκε στο αναλόγιο και διακρίθηκε ιδιαιτέρως για την καλλιφωνία και τα λοιπά ανάλογα προσόντα του.

Το 1960 μετέβη στη Θεσσαλονίκη και διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική από τον επιφανή μουσικοδιδασκάλο τής συμπρωτεύουσας Αθανάσιο Καραμάνη, του οποίου ήταν ο καλύτερος μαθητής.

Το 1963 ήρθε στην Καστοριά και διορίστηκε Πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό της, όπου υπηρέτησε επί 42 έτη με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Παράλληλα εργαζόταν ως γουνεργάτης σε αντίστοιχα εργαστήρια της Καστοριάς.

Όταν ήταν Μητροπολίτης Καστοριάς ο μακαριστός Γρηγόριος ο Β’, Μαΐστρος (1974-1985), ο αείμνηστος ίδρυσε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και δίδαξε επιτυχώς επί αρκετό χρονικό διάστημα στους μαθητές, ενώ παράλληλα διηύθυνε και τη Βυζαντινή Χορωδία που είχε δημιουργηθεί.

Αρκετοί απ’ εκείνους τους μαθητές τού Πρωτοψάλτη Γιάννη έγιναν κατόπιν άριστοι ιεροψάλτες, υπηρέτησαν δε και υπηρετούν και τώρα σε ιερούς ναούς της Μητροπόλεώς μας.

Έγραψε δύο βιβλία με ψαλμούς, με ύμνους Μεγάλης Εβδομάδας και ύμνους για την Παναγία.

Στην Καστοριά ο αείμνηστος Γιάννης είχε παντρευτεί τη γνωστή ζωγράφο Κωνσταντίνα Χαρίτωνος και είχε αποκτήσει μαζί της δύο άξια τέκνα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του άριστου Πρωτοψάλτη της Καστοριάς Ιωάννη Χαρίτωνος. Ο Θεός να αναπαύσει την άκακη ψυχή του στον Παράδεισό Του και να δώσει παρηγοριά σε όλα τα μέλη τής πολυαγαπημένης του οικογένειας.

(Πηγή: Γιώργος Τ. Αλεξίου / foyit.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων