23/12/2019 23/12/2019 Την ώρα που τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ενόψει των Εορτών των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν εκκλήσεις για ενότητα και αγάπη και προβάλουν το μήνυμα του Θεανθρώπου, η Ορθοδοξία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Οι επόμενες ημέρες προοιωνίζονται σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου του εορταστικού κλίματος. Μεθαύριο Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου ανήμερα των ...
23 Δεκεμβρίου, 2019 - 14:58

Εξελίξεις στην Ορθοδοξία: Ανήμερα Χριστουγέννων η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας- Τι γίνεται στο Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Εξελίξεις στην Ορθοδοξία: Ανήμερα Χριστουγέννων η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας- Τι γίνεται στο Μαυροβούνιο

Την ώρα που τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ενόψει των Εορτών των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν εκκλήσεις για ενότητα και αγάπη και προβάλουν το μήνυμα του Θεανθρώπου, η Ορθοδοξία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Οι επόμενες ημέρες προοιωνίζονται σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου του εορταστικού κλίματος.

Μεθαύριο Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου ανήμερα των  Χριστουγέννων αναμένεται για πρώτη φορά να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα κοινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και του Ανώτατου Συμβουλίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στην Ρωσία τα Χριστούγεννα εορτάζονται με το παλαιό ημερολόγιο.

«Στις 25 Δεκεμβρίου στο ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών  των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου θα γίνει η κοινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προ ημερών ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αποκάλυψε ότι  η τρέχουσα Σύνοδος θα αποφασίσει σχετικώς με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, ο οποίος πρόσφατα αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Επίσης, οι Ρώσοι Ιεράρχες  αναμένεται να εξετάσουν την πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου για την διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Ιορδανία.

Στο Μαυροβούνιο

Έντονους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του Μαυροβουνίου έχει προκαλέσει το προωθούμενο νομοσχέδιο αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οι εξελίξεις αυτές, εκτός από τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στο Πατριαρχείο της Σερβίας, πυροδοτούν την έντονη διαφωνία και της Ρωσίας.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας του Πατριαρχείου της Σερβίας έχει διαμηνύσει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Χιλιάδες άνθρωποι το περασμένο Σάββατο αψήφησαν τη βροχή για να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στο στο Νίκσιτς , κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ότι προσπάθησε να «κλέψει» την περιουσία της Εκκλησίας μέσω ενός νέου

Το Πατριαρχείο της Μόσχας δια στόματος του επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Μητρ. Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα   εξέφρασε την αντίθεσή του προς το προωθούμενο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή για την Ορθοδοξία στην χώρα. Ανάλογη θέση έχει εκφράσει δημοσίως και το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, ζητώντας από τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο.

Αλλά και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς επέκρινε τον νόμο: «Δεν είναι εύκολο να μιλήσω για πράγματα που συμβαίνουν σε άλλη χώρα, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον του λαού μας, δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος επειδή αφορά τα ζωτικά συμφέροντα του λαού μας και της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, περίπου το 71% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι Σέρβοι αποτελούν περίπου το 29% του πληθυσμού. Οι μουσουλμάνοι και οι καθολικοί είναι οι επόμενες μεγαλύτερες θρησκευτικές κοινότητες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων