19/06/2021 19/06/2021 Παραδοσιακά ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος συνδυάζεται με έξοδο στις επαρχίες της χώρας μας καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν μια εκδρομή. Για το λόγο αυτό είναι αυξημένα και τα μέτρα της τροχαίας, ειδικά για τη φετινή χρονιά που συνδυάζεται με την πρώτη ευκαιρία για μαζική έξοδο μετά από την περίοδο της καραντίνας λόγω της...
19 Ιουνίου, 2021 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2021 - 9:27

Έξοδος τριημέρου Αγίου Πνεύματος – Μείωση των τροχαίων στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία – δράσεις της Εκκλησίας για την πρόληψη των τροχαίων

Διαδώστε:
Έξοδος τριημέρου Αγίου Πνεύματος – Μείωση των τροχαίων στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία – δράσεις της Εκκλησίας για την πρόληψη των τροχαίων

Παραδοσιακά ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος συνδυάζεται με έξοδο στις επαρχίες της χώρας μας καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν μια εκδρομή. Για το λόγο αυτό είναι αυξημένα και τα μέτρα της τροχαίας, ειδικά για τη φετινή χρονιά που συνδυάζεται με την πρώτη ευκαιρία για μαζική έξοδο μετά από την περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας του  κορωνοϊού.

Mάλιστα η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει του εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας, κατά το διάστημα από 18 έως 21 Ιουνίου 2021, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Η έξοδος για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος ξεκινάει από την Παρασκευή το βράδυ και ο κύριος όγκος των εκδρομέων αναχωρεί το Σάββατο προ της Κυριακής της Πεντηκοστής που είναι το “Σάββατο το Ψυχών” και είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο προηγείται της Κυριακής της Απόκρεω).

Το Ψυχοσάββατο τελούνται τα Ιερά Μνημόσυνα των κεκοιμημένων χριστιανών για πνευματική ωφέλεια καθώς όπως αναφέρει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος για τη σημερινή ημέρα “Ο σεβασμός στους κεκοιμημένους καθώς και η μνήμη του θανάτου βοηθούν τον άνθρωπο να είναι ταπεινός και φιλάνθρωπος. Ακόμη καλλιεργούν τη συνείδηση ότι ο παρών κόσμος είναι παροδικός και μάταιος. Εκείνο που παραμένει ως αγαθή ανάμνηση είναι η προσωπικότητα του ανθρώπου που είναι γεμάτη αγάπη, συγχώρεση και εργατικότητα”.

Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων την τελευταία 10ετία

Σύμφωνα με έκθεση της τροχαίας η Ελλάδα πέτυχε μείωση 54% των τροχαίων ατυχημάτων την τελευταία δεκαετία και κατάφερε να γίνει η μοναδική χώρα – κράτος μέλος της ΕΕ που ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό στόχο που ήταν μείωση 50%.

Μείωση άνω του 37% πέτυχαν η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, ενώ η Ολλανδία είχε τη χαμηλότερη μείωση στους θανάτους κατά 5% και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 14% τα τελευταία 10 χρόνια.

Πέρσι στους δρόμους της ΕΕ έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία συμβάντα 18.844 άνθρωποι, δηλαδή 10.847 λιγότεροι σε σύγκριση με το 2010. Η εξοικονόμηση κόστους χάρη στη μείωση του αριθμού των θανάτων εκτιμάται σε περίπου 156 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ.

Το 2020 οι θάνατοι από τροχαία συμβάντα στην ΕΕ αριθμούσαν 4.000 λιγότερους από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών. Η πρωτόγνωρη ετήσια μείωση των εν λόγω θανάτων κατά 17% οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση μπορεί να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους, αλλά οι θάνατοι από τροχαία συνέχισαν να μειώνονται ακόμη και όταν η οικονομία ανέκαμψε ξανά και αυξήθηκε σταδιακά η κίνηση των αυτοκινήτων.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία σημαντικά επιτεύγματα στην οδική ασφάλεια παράλληλα με την επέκταση ενός σύγχρονου δικτύου αυτοκινητοδρόμων. Η σημαντική ευρωπαϊκή πρωτιά και η επίτευξη του στόχου μείωσης των τροχαίων θανάτων κατά 50% για τη δεκαετία 2010-2020, αποτελεί συλλογική προσπάθεια της Πολιτείας, των θεσμών και της κοινωνίας. Το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» σταθερός συνεργάτης της πολιτείας όλα τα χρόνια από την ίδρυσή του, με τις δράσεις και πρωτοβουλίες του, έχει αδιαμφισβήτητα συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει τα επίπεδα της οδικής ασφάλειας», δήλωσε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και Μέλος του ETSC, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Δράσεις της Εκκλησίας:

Η Εκκλησία συνδράμει σε κάθε ευκαιρία στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων με πολλούς τρόπους σε όλη τη διάρκεια του έτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης για τους τραυματίες από τα τροχαία ατυχήματα τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους ενώ συχνά οι Ιεράρχες που υποδέχονται τους Αστυνομικούς Διευθυντές συζητούν το θέμα των τροχαίων με σκοπό την καλύτερη πρόληψη των ατυχημάτων.

Επιπλέον η Εκκλησία της Κρήτης έχει υπό την αιγίδα της έκδοση του Συλλόγου “Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης – Ο Άγιος Χριστόφορος” που είναι ένα βιβλίο-οδηγός αντιμετώπισης τροχαίων ο οποίος δίνει συμβουλές και ενημερώνει για τα δικαιώματα όσων χάνουν σε τροχαία συγγενικά τους πρόσωπα.

Στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα: «Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου από τροχαίο ατύχημα είναι ίσως η πιο επώδυνη εμπειρία που μπορεί να βιώσει μια οικογένεια. Όταν ένα παιδί χάνει ξαφνικά τον πατέρα, τη μητέρα ή τον αδερφό του ή όταν ένας γονέας αποχωρίζεται το παιδί του με αιφνίδιο τρόπο χωρίς να έχει προετοιμαστεί ή να το έχει αποχαιρετήσει, τότε η ζωή του αλλάζει για πάντα. Ο ψυχικός πόνος και η απόγνωση που αισθάνονται οι συγγενείς θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι τεράστιος και η παροχή υποστήριξης είναι αναγκαία προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν σε ψυχολογικό αλλά και πρακτικό επίπεδο τις αλλαγές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι».

Πριν λίγα χρόνια, το 2018, όταν στην Κρήτη είχαν συμβεί κάποια θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης προχώρησε στη δημιουργία ενός σποτ 6 λεπτών για την πρόληψη των τροχαίων. Σκοπός της δημιουργίας του σποτ είναι η ευαισθητοποίηση των Κρητικών αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα, με τον π. Μεθόδιο να εφιστά την προσοχή στους οδηγούς, να τηρούν τον ΚΟΚ, να μην οδηγούν χωρίς κράνος και χωρίς ζώνη ασφαλείας και να μην πιάνουν το τιμόνι έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, ή έχοντας διάθεση για τρέξιμο.

Δείτε το βίντεο:

Μέτρα για τη φετινή έξοδο του Αγίου Πνεύματος:

Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθ’ όλη την εορταστική περίοδο, για την εξασφάλιση απρόσκοπτης και ασφαλούς κίνησης οχημάτων και πολιτών και ιδιαίτερα των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων,

αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ),

αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),

έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους Φορείς – Υπηρεσίες, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων που τυχόν θα ανακύψουν και

ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
  • Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με αναπηρία
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
  • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος
  • Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

1. Την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, από ώρα 16:00 έως 22:00 και το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα – Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550).

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο – Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).

2. Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, από ώρα 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα – Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο – Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

(α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

(β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

(γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

(δ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

(ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

(στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

(ζ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

(η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

(θ) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

(ι) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Γραφείο ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων