20/09/2020 20/09/2020 Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Μεγάλου Αλεξάνδρου». Στην εκδήλωση αυτή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συμβουλίου, κύριος ομιλητής ήταν ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Mount Lawley, Simon Millman. Στην εκδήλωση αυτή αναφέρθηκαν οι διοργανωτές: ο Ευάγγελος Κακούλα που είναι ο πρόεδρος του Ελληνό-Αυστραλιανού Συμβουλίου και...
20 Σεπτεμβρίου, 2020 - 15:38
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2020 - 15:51

Εκστρατεία Αυστραλού βουλευτή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Διαδώστε:
Εκστρατεία Αυστραλού βουλευτή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Μεγάλου Αλεξάνδρου». Στην εκδήλωση αυτή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συμβουλίου, κύριος ομιλητής ήταν ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Mount Lawley, Simon Millman.

Στην εκδήλωση αυτή αναφέρθηκαν οι διοργανωτές: ο Ευάγγελος Κακούλα που είναι ο πρόεδρος του Ελληνό-Αυστραλιανού Συμβουλίου και ο Σάββας Παπασάββας, που είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Η εκδήλωση αυτή είναι μέρος της σειράς εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη Ελληνική επανάσταση του 1821 και αποτελεί συμμετοχή της Δυτικής Αυστραλίας στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Στη διάλεξη συγκεντρώθηκαν υπογραφές και θα κατατεθούν στη Βουλή της Δυτικής Αυστραλίας. Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο θα γίνουν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Πέρθης στο οποίο θα υπάρχει Ελληνική Αίθουσα που περιστοιχίζεται με ένα από τα καλύτερα αντίγραφα της Ζωφόρου του Παρθενώνα.

Ο φιλελληνισμός του βουλευτή Simon Millman είναι γνωστός στην Δυτική Αυστραλία μας από την εκλογή του. Αυτό άλλωστε είναι εμφανές και από την συνεχή του παρουσία στις εκδηλώσεις των Εθνικών επετείων στην Πέρθη.

Τον Μάρτιο του 2018 ένα χρόνο μετά την εκλογή του βουλευτής σε ομιλία του στη Βουλή της Δυτικής Αυστραλίας αναφέρθηκε αποκλειστικά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα που όπως είπε αφαίρεσε από το 1800 έως το 1803, ο Βρετανός αριστοκράτης Thomas Bruce, ο 7ος κόμης του Elgin, και τα πούλησε το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, όπου εκτίθενται σήμερα.

Σημείωσε ότι από το 1983, η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιστρέψει αυτά τα γλυπτά στην Ελλάδα, γιατί τα μάρμαρα αυτά είναι σημαντικό σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας.

“Θα ήθελα” όπως είπε “να παροτρύνω ευγενικά τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα και να υποστηρίξω τις προσπάθειες της ελληνικής κοινότητας της εκλογικής περιφέρειας Mount Lawley που αγωνίζεται για την επιστροφή και δίκαιη αποκατάσταση τους”.

Πηγή: sbs.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων