08/02/2022 08/02/2022 Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το ρέιβ πάρτι στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, τις ερωτήσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την τοποθέτηση του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια αλλά και την ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, σειρά έλαβε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας η οποία δια του...
08 Φεβρουαρίου, 2022 - 9:58
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2022 - 14:25

Έκθετη η Τουρκία στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου για την προσβολή στην Παναγία Σουμελά – Κύμα αντιδράσεων για τη βεβήλωση

Διαδώστε:
Έκθετη η Τουρκία στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου για την προσβολή στην Παναγία Σουμελά – Κύμα αντιδράσεων για τη βεβήλωση

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το ρέιβ πάρτι στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, τις ερωτήσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την τοποθέτηση του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια αλλά και την ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, σειρά έλαβε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας η οποία δια του Γενικού Γραμματέας της, Μάξιμου Χαρακόπουλου, τονίζει ότι η Τουρκία είναι έκθετη στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου για την βέβηλη ενέργεια.

Έκθετη η Τουρκία

«Στην Τουρκία συνεχίζεται αδιαλείπτως η προσβολή χριστιανικών μνημείων, μακραίωνης ιστορικής παρουσίας, ασύγκριτης αρχιτεκτονικής αξίας και υψηλής λατρευτικής σημασίας. Τελευταίο κρούσμα σε αυτήν την αλυσίδα της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς είναι τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Μονή της Παναγίας Σουμελά. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να μην “κλείνει τα μάτια” σε αυτές τις θλιβερές παρεκτροπές, αλλά να επιδείξει στάση ευθύνης και αποφασιστικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ανάλογα φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνονται, καταρρακώνοντας κάθε έννοια σεβασμού σε βασικές πανανθρώπινες αξίες πολιτισμού». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή το ρέιβ πάρτι που διοργανώθηκε στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Διάψευση την προσδοκιών

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στη δήλωσή του επισημαίνει επίσης ότι «όσοι το 2010 συμμετείχαμε στην πρώτη, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, λειτουργία στην Παναγιά Σουμελά της Τραπεζούντας, που τέλεσε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ελπίζαμε ότι άνοιγε μια νέα σελίδα στην Τουρκία για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των χριστιανικών μνημείων που αποτελούν και μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Δυστυχώς, οι προσδοκίες γρήγορα διαψεύστηκαν με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας των Μεγαλοκομνηνών στην Τραπεζούντα από μουσείο σε τζαμί. Ακολούθησαν κι άλλες Αγίες Σοφίες στη Νίκαια και την Ανατολική Θράκη που έγιναν τεμένη μέχρι τη Μεγάλη Εκκλησία στην Πόλη, κορυφαίο σύμβολο του χριστιανισμού, παρότι είναι αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από την εργαλειοποίηση της θρησκείας δεν γλύτωσε και η Μονή της Χώρας με τη μοναδική αγιογράφηση.

Τελευταίο δείγμα του “σεβασμού“ της τουρκικής ηγεσίας στους ιερούς χώρους των Ορθοδόξων είναι η βεβήλωση της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που αποτελεί καύχημα του ποντιακού ελληνισμού. Η διοργάνωση ρέιβ πάρτι στους χώρους του μοναστηριού, που αιώνες τώρα δεσπόζει στο όρος Μελά, εκθέτει τη σύγχρονη Τουρκία στα μάτια όχι μόνο των χριστιανών αλλά όλου του πολιτισμένου κόσμου».

Κικίλιας: Βλάσφημη ενέργεια η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά

«Τέτοιες ενέργειες όχι απλά δεν βοηθούν καθόλου, αλλά αποτελούν μια ακόμη πρόκληση της τουρκικής πλευράς», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, χαρακτηρίζοντας βλάσφημη ενέργεια τις πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει στον χώρο της Ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά.

«Αποτελούν βεβήλωση ενός Μνημείου, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μιας μονής που ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία: Μήπως ήρθε η ώρα;», που διοργάνωσε σήμερα το ΕΛΙΑΜΕΠ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία. Σύγχρονες Προσεγγίσεις – Μελλοντικές Προκλήσεις».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα (από το 17:11):

Kαταγγελία Ασημακοπούλου για την βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την παροχή άδειας από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς της Τουρκίας για τη διοργάνωση ντίσκο πάρτι, στον προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά.

Η Ευρωβουλευτής καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση ότι με τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, για άλλη μια φορά, όπως έκανε και με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, προβαίνει σε σπίλωση και αλλοίωση του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, παραβας κατάφωρα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ρωτά την Επιτροπή σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει, προκειμένου να προστατευτούν τα παραπάνω μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών

Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο σημειώνει πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους. Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών Αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής.

Έντονη αντίδραση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Την έντονη αντίδραση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προκάλεσε η βέβηλη ενέργεια από την πλευρά των Τούρκων να μετατρέψουν την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο σε ντίσκο για τις ανάγκες τηλεοπτικού γυρίσματος.

Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει την ενέργεια ως ένα «άκομψο και κακόγουστο πανηγυράκι στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης διαφημιστικής προβολής του χώρου για τουριστικούς λόγους», η οποία «βεβηλώνει την ιερότητα του χώρου και προσβάλλει ευθέως τόσο το θρησκευτικό αίσθημα των Ποντίων Ελλήνων, όσο και την διεθνή αντίληψη περί σεβασμού και προστασίας των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων από κάθε απόπειρα σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα τους.».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός απαιτώντας την λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου για την διαφύλαξη της ιερότητας του χώρου από παρόμοιες ενέργειες και καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αφήσει αναπάντητη ούτε αυτή την πρόκληση.

«Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά δεν αποτελεί πνευματική κληρονομιά μόνον των Ελλήνων Ποντίων, αλλά είναι κορυφαίο θρησκευτικό σύμβολο ολόκληρου του Ελληνισμού. Με αυτή τη θεώρηση είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να αντιδράσει άμεσα, έντονα και αποφασιστικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων