27/03/2024 27/03/2024 Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, με αφορμή την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας. Στο πλαίσιο...
27 Μαρτίου, 2024 - 21:09
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2024 - 23:59

Έλληνες και Μαυροβούνιοι τίμησαν τον φιλέλληνα Βάσο Μαυροβουνιώτη-Μπράγιοβιτς

Διαδώστε:
Έλληνες και Μαυροβούνιοι τίμησαν τον φιλέλληνα Βάσο Μαυροβουνιώτη-Μπράγιοβιτς

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, με αφορμή την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Φιλέλληνα Βάσου Μαυροβουνιώτη-Μπράγιοβιτς.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

«Στο πλαίσιο των εορτασμών της Επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας παράλληλα με τους Έλληνες Αγωνιστές του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα τιμούμε και την πλειάδα των φιλελλήνων που εμπνεόμενοι από το ιδανικό της Ελευθερίας έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι φιλέλληνες αγωνιστές από τα Βαλκάνια, που ενστερνίστηκαν το όραμα του Ρήγα Φεραίου για μια ελεύθερη από τον ζυγό βαλκανική χερσόνησο. Μια τέτοια προσωπικότητα υπήρξε και ο Βάσος Μαυροβουνιώτης-Μπράγιοβιτς, ο οποίος με καταγωγή από το Μαυροβούνιο, ανέπτυξε στρατιωτική δράση ως οπλαρχηγός, πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων ενάντια στον οθωμανικό ζυγό και στη συνέχεια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην μετεπαναστατική Ελλάδα. Η παρουσία μας εδώ συνιστά απόδοση τιμής για την προσφορά του στον επαναστατημένο ελληνισμό, αλλά και δείγμα των στενών ιστορικών δεσμών που συνδέουν τους λαούς των Βαλκανίων», τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την κατάθεση του στεφάνου.

Κατάθεση στεφάνου από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο στο μνημείο του αγωνιστή Βάσου Μαυροβουνιώτη Μπράγιεβιτς.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυροβούνιου κ. Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο οποίος κατέθεσε στέφανο με τον πρέσβη της Ελλάδος στο Μαυροβούνιο κ. Παναγιώτη Πάρτσο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον ακόλουθο άμυνας της Ελλάδας πλοίαρχο Ευάγγελο Εκατομμάτη και τον πρέσβη Παναγιώτη Πάρτσο.

Στέφανο κατέθεσε και η πρόεδρος του Δημαρχιακού Συμβουλίου της Ποντγκόριτσα κ. Γιέλενα Μπόγιοβιτς, ενώ το παρών στην τελετή έδωσαν ο Ακόλουθος Άμυνας, Πλοίαρχος Ευάγγελος Εκατομμάτης, και τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, που συνοδεύουν τον κ. Χαρακόπουλο, ο Πολωνός πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, π. βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν, ο Κύπριος βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθους και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Νέμανια Δρόμπνιακ.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Κύπριο βουλευτή Ηλία Μυριάνθους και τον επικεφαλής του αγήματος ταγματάρχη Νέμανια Δρόμπνιακ.

Σημειώνεται ότι ο Βάσος Μαυροβουνιώτης-Μπράγιοβιτς, υπήρξε Μαυροβούνιος Οπλαρχηγός και μετέπειτα Στρατηγός στις ένοπλες δυνάμεις της ανεξάρτητης Ελλάδας, καθώς και Υπασπιστής του Βασιλέως Όθωνος. Η προτομή του ανεγέρθη σε κεντρικό σημείο της Ποντγκόριτσα το 2003, με ελληνική χορηγία.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Κύπριο βουλευτή Ηλία Μυριάνθους και τον επικεφαλής του αγήματος ταγματάρχη Νέμανια Δρόμπνιακ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων