23/09/2019 23/09/2019 Tη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά (στην οποία περιλαμβάνονται πολλά Ορθόδοξα ιστορικά μνημεία), σε επίπεδο αρχηγών κρατών εντός του 2020, αναμένεται να προαναγγείλει κατά την ομιλία του στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο πρωθυπουργός,...
23 Σεπτεμβρίου, 2019 - 9:04
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2019 - 9:05

Ελληνική πρωτοβουλία για τη διάσωση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς- Ο ρόλος της Εκκλησίας και οι επαφές στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Διαδώστε:
Ελληνική πρωτοβουλία για τη διάσωση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς- Ο ρόλος της Εκκλησίας και οι επαφές στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Tη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά (στην οποία περιλαμβάνονται πολλά Ορθόδοξα ιστορικά μνημεία), σε επίπεδο αρχηγών κρατών εντός του 2020, αναμένεται να προαναγγείλει κατά την ομιλία του στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Ομογένειας, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, την ερχόμενη Πέμπτη.
Η Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων. Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας -με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας- για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά Ορθόδοξα μνημεία κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή και για το λόγο αυτό έχουν αναληφθεί ειδικές πρωτοβουλίες τόσο από την UNESCO, όσο και από τις κατά τόπους Εκκλησίες. Στο θέμα αυτό έχει επανειλημένως αναφερθεί και η Α.θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξάλλου είναι γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες.

Τα άλλα θέματα στην “ατζέντα” της Αμερικής

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τον πρωθυπουργό βρίσκονται και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής έχουν ήδη συναντηθεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και Εκκλησιαστικών Σχέσεων κ. Αντώνης Διαματάρης, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Αναμένεται η συνάντηση με την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Ο κ. Κουμουτσάκος θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο με τον οποίον, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει τρόπους με τους οποίους η Εκκλησία της Αμερικής θα μπορούσε, από πλευράς της, να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Να έχουν φωνή οι Έλληνες του εξωτερικού
Την ανάγκη να ακούσουν όλοι οι βουλευτές και όλα τα κόμματα τη φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού που ζητούν «να ισχύσει και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και να διευκολυνθούν στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος», επισημαίνει με δηλώσεις του, από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από συναντήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπo Αμερικής κ.Ελπιδοφόρο και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως οι ομογενείς «αντιμετωπίζουν με ανυπομονησία την απόφαση να τους διευκολύνει το ελληνικό κράτος, να ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο που κατοικούν», καθώς και ότι «περιμένουν με μεγάλη χαρά και προσδοκία τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που θα φτάσει στη Νέα Υόρκη και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ».

Την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να ενισχύσει τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ και ανταποκριτών με θέμα «Η Ελλάδα, κέντρο εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», στα γραφεία της ελληνικής Μ.Α. ΟΗΕ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων