09/08/2020 09/08/2020 “Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα, μαζί με την Ρωσία επικοινώνησαν μαζί μας και όλοι γνωρίζουν ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν λάβει άμεσα μέτρα στέλνοντας βοήθεια”. Αυτά ήταν τα λόγια το Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, κατά την επίσκεψή του στην Βηρυτό, αποτυπώνοντας σε λίγες λέξεις την πραγματικότητα. Ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική στήριξη κάνει και...
09 Αυγούστου, 2020 - 9:26
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2020 - 10:37

Ελληνισμός και Ορθοδοξία στηρίζουν τον Λίβανο – Οι ιδιαίτερες αναφορές στη χώρα μας και οι προσφορές των πιστών

Διαδώστε:
Ελληνισμός και Ορθοδοξία στηρίζουν τον Λίβανο – Οι ιδιαίτερες αναφορές στη χώρα μας και οι προσφορές των πιστών

“Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα, μαζί με την Ρωσία επικοινώνησαν μαζί μας και όλοι γνωρίζουν ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν λάβει άμεσα μέτρα στέλνοντας βοήθεια”. Αυτά ήταν τα λόγια το Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, κατά την επίσκεψή του στην Βηρυτό, αποτυπώνοντας σε λίγες λέξεις την πραγματικότητα. Ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική στήριξη κάνει και ο Λιβανέζικος στρατός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τους Έλληνες διασώστες

Η Βηρυτός μετρά ήδη περισσότερους από 158 νεκρούς, τουλάχιστον 60 αγνοούμενους, πάνω από 6.000 τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, ενώ οι μισός και πλέον πληθυσμός της πόλης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ανθρωπιστική κρίση.

Σήμερα στις 15.00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη δωρητών προκειμένου να προσφερθεί στήριξη στον Λίβανο, την οποία συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Γαλλία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε αργά χθες ότι θα συμμετάσχει διάσκεψη των ηγετών διαφόρων δωρητριών χωρών.

 

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού του Λιβάνου, στέλνοντας ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Την ομάδα συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.
Εκτός από τα μηνύματα συμπαράστασης που έχουν αποστείλει στον λιβανέζικο λαό οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, σε όλη την Ελλάδα, Μητροπόλεις και ενορίες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προσευχής αλλά και συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για την στήριξη των πληγέντων από τις φονικές εκρήξεις.


Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις Αρχές του Λιβάνου, όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης, εφόσον χρειαστεί.

“Τις τελευταίες δύο μέρες, όλοι οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας χωρίς εξαίρεση ήρθαν σε επαφή μαζί μας είτε τηλεφωνικώς είτε στέλνοντας μηνύματα: Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, ο Ρώσος Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Ρουμανίας, Ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας, ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας, ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας και όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες εξέφρασαν με τα ευγενικά τους λόγια την αγάπη και την υποστήριξή τους σε αυτήν την τραγωδία που πλήττει τη Βηρυτό και την Αρχιεπισκοπή μας” τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

Χθες, επίσης απέπλευσε το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ με προορισμό το λιμάνι της Βηρυτού μεταφέροντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, φαρμακευτικό υλικό καθώς και υλικά που έχει συγκεντρώσει το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, στο πλαίσιο συνδρομής της Ελλάδας στο Λίβανο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης της 4ης Αυγούστου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν αιτήματος της Κύπρου, το αρματαγωγό θα φορτώσει υλικά και από το λιμάνι της Λεμεσού με τα οποία συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία την κυβέρνηση του Λιβάνου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων