27/10/2020 27/10/2020 «H ανώτερη, ιερότερη μορφή κάθε θεωρίας είναι η πράξη», αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στο μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τονίζει ότι το έπος του 1940 είναι πράξη ελευθερίας πάνω από όλα. «Σε καιρούς που κάθε ανελεύθερη αντίληψη της ζωής, με ποικίλους μετασχηματισμούς αλλά και με την αυτή...
27 Οκτωβρίου, 2020 - 14:36
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2020 - 14:38

«Εμείς που αντιταχθήκαμε στον φασισμό, έχουμε χρέος ν’ αντισταθούμε»

Διαδώστε:
«Εμείς που αντιταχθήκαμε στον φασισμό, έχουμε χρέος ν’ αντισταθούμε»

«H ανώτερη, ιερότερη μορφή κάθε θεωρίας είναι η πράξη», αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στο μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τονίζει ότι το έπος του 1940 είναι πράξη ελευθερίας πάνω από όλα. «Σε καιρούς που κάθε ανελεύθερη αντίληψη της ζωής, με ποικίλους μετασχηματισμούς αλλά και με την αυτή τρομοκρατική και ολοκληρωτική πεποίθηση, απειλεί τον κόσμο οπουδήποτε γης, εμείς που αντιταχθήκαμε στον πρωτογενή φασισμό έχουμε χρέος να αγρυπνούμε και να αντιστεκόμαστε ενεργά», σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η Επέτειος που το Έθνος μας γιορτάζει σύσσωμο είναι επέτειος εθνικής ελευθερίας των Ελλήνων, εθνικής υπερηφάνειας και θυσίας για την πατρίδα. Γιατί αν νιώθουμε υπερηφάνεια για την πατρίδα μας, η θυσία μας γι’ αυτήν είναι η μετουσίωση της υπερηφάνειας σε πράξη.

Να γιατί η ανώτερη, ιερότερη μορφή κάθε θεωρίας είναι η πράξη. Να γιατί το έπος του 1940 είναι πράξη ελευθερίας πάνω από όλα!

Η 28η Οκτωβρίου 1940 όμως γεννιέται από κάτι άλλο, βαθύτερο: τη μακραίωνη παράδοση δημοκρατίας των Ελλήνων. Τα πλούσια ελληνικά βιώματα, τη χριστιανική στάση ζωής και την πίστη ότι τα πάντα πρέπει να έχουν ως μέτρο τους τον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος, για την επέτειο αυτή των Ελλήνων, αξίζει περισσότερο από κάθε ιδεολογία, από οποιαδήποτε πίστη και θεωρία, είναι το ιερό και πανσέβαστο γεγονός της ζωής. Και για την υπεράσπισή του, για την προάσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειάς του, κάθε θυσία είναι δίκαιη και κάθε αγώνας τίμιος και υψηλός. Σε καιρούς που κάθε ανελεύθερη αντίληψη της ζωής, με ποικίλους μετασχηματισμούς αλλά και με την αυτή τρομοκρατική και ολοκληρωτική πεποίθηση, απειλεί τον κόσμο οπουδήποτε γης, εμείς που αντιταχθήκαμε στον πρωτογενή φασισμό έχουμε χρέος να αγρυπνούμε και να αντιστεκόμαστε ενεργά, δυναμικά και θαρραλέα σε οποιαδήποτε μορφή μισαλλοδοξίας και απολυταρχισμού που απειλεί να μονοπωλήσει τη ζωή, να φαρμακώσει τον πολιτισμό και να κάνει μονοδιάστατο τον άνθρωπο.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 προσκαλεί σε μια τέτοια πνευματική, ιδεολογική πανστρατιά, σε έναν αγώνα συνεχή για ελευθερία και αξιοπρέπεια για την προάσπιση του δικαιώματος να πλάθουμε τη ζωή μας, αδέσμευτα και αυθεντικά δημοκρατικά, δηλαδή ελληνικά.

Να γιατί το ίδιο πνεύμα του 1940 μπορεί και σήμερα να μας φωτίσει το δρόμο που οδηγεί στο ξεπέρασμα των όχι ασήμαντων προκλήσεων των καιρών. Υπευθυνότητα έναντι της πανδημίας, αποφασιστικότητα έναντι της τουρκικής απειλής και αυτοπεποίθηση για την ικανότητά μας να παρακάμψουμε κάθε εμπόδιο και να χαράξουμε πορεία προκοπής και ειρήνης».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων