28/02/2022 28/02/2022 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο οποίος συνοδεύεται από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας. Στην Ουκρανία για πέμπτη ημέρα αντήχησε ο ήχος των βομβαρδισμών και των σειρήνων. Όλες αυτές τις ημέρες μέχρι και σήμερα, οι ...
28 Φεβρουαρίου, 2022 - 13:19
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2022 - 18:02

Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας – Να κυριαρχήσει η ειρήνη ζητούν Προκαθήμενοι

Διαδώστε:
Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας – Να κυριαρχήσει η ειρήνη ζητούν Προκαθήμενοι

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο οποίος συνοδεύεται από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

Στην Ουκρανία για πέμπτη ημέρα αντήχησε ο ήχος των βομβαρδισμών και των σειρήνων. Όλες αυτές τις ημέρες μέχρι και σήμερα, οι  Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών εύχονται να ανατείλει σύντομα ο Ήλιος της Δικαιοσύνης και στη δοκιμαζόμενη χώρα. Παράλληλα με τις προσευχές στήνεται και γέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας ιδιαίτερα στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ρωσία και Ουκρανία

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Νωρίτερα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ. Αυτός συνοδεύεται κυρίως από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

Κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής της, η Μόσχα δήλωσε ότι θέλει να επιτευχθεί “μια συμφωνία” με το Κίεβο στις σημερινές συνομιλίες, την ώρα που η επίθεσή της δείχνει να συναντά μεγαλύτερη αντίσταση από αυτό που αναμενόταν.

“Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών”, δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Λευκορωσία πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Γκόμελ και σε μικρή απόσταση από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ο οποίος βρίσκεται στο ουκρανικό έδαφος.

Η διαρκής προσευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη

Νέα έκκληση να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος και κάθε πράξη βίας στην Ουκρανία απηύθυνε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του, σήμερα, Κυριακή των Απόκρεω, 27 Φεβρουαρίου 2022, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου. Ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκτυλίσσεται μία τραγική ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και εξέφρασε την συμπαράστασή του προς τις οικογένειες όλων των θυμάτων και των τραυματιών.

Όπως τόνισε στις παρούσες δυσμενείς περιστάσεις, “όπου η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη την πέραν κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής πολεμική επίθεσι και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ή μάλλον ακόμη περισσότερο τώρα, την στιγμή που εξελίσσεται στην Ευρώπη, στη γειτονιά μας, η σφοδρότερη σύγκρουσι από την εποχή του Β´ Παγκοσμίου πολέμου, κατευθύνουμε την προσευχή μας στον Κύριο Ιησού, τον Άρχοντα της ειρήνης, ζητώντας Του με ζέσι ψυχής, όπως «ισχύν τω λαώ αυτού δώση» και όπως «ευλογήση τον λαόν αυτού εν ειρήνη» (πρβλ. Ψαλμ. κη´, 11). Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ψάλλει αδιαλείπτως διά μέσου των αιώνων τον ύμνο των αγγέλων: «επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία»”. 

Για την κρίση στην Ουκρανία ο Παναγιώτατος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο κ. Ζελένσκι περιέγραψε στον Παναγιώτατο τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα του μετά την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων και τον ευχαρίστησε για την συμπαράσταση που δείχνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς τον δοκιμαζόμενο λαό του. Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαβεβαίωσε την αλληλεγγύη του προς τον Ουκρανό Πρόεδρο και του ευχήθηκε την εξ ύψους δύναμη και αντοχή όπως σύντομα επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Αλεξανδρείας: “Να σταματήσουν άμεσα οι αιματοχυσίες”

Μήνυμα συμπαράστασης προς τον Ουκρανικό λαό έστειλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος. Όπως σημειώνει “προσευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσουν άμεσα οι αιματοχυσίες για το καλό της ανθρωπότητας”.

“Τα γεμάτα φόβο μάτια των αθώων παιδιών, μας ικετεύουν για βοήθεια. Συμπάσχουμε με τα αθώα θύματα της άδικης πολεμικής σύρραξης, συμπονούμε αυτούς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, συμβαδίζουμε με τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και συνεχίζουμε να προσευχόμαστε υπέρ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών”, καταλήγει.

Ιεροσολύμων: Υψώνουμε τις προσευχές μας για την Ουκρανία

Να συμμετάσχουν στην προσευχή για την ειρήνη του κόσμου και του Ουκρανικού λαού καλεί με μήνυμα τους όλους τους Χριστιανούς ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.

Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας υψώνει τις προσευχές από τον τόπο της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού έτσι ώστε να δίνει φώτιση στη διάνοια των ηγετών να κυριαρχήσει ο διάλογος και η ενότητα έτσι ώστε να επικρατήσει η διαρκής ειρήνη.

Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει το Πατριαρχείο Σερβίας

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία θα στείλει το Πατριαρχείο Σερβίας όπως ανακοίνωσε ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος.

Ο Πατριάρχης Πορφύριος γνωστοποίησε προς τους πιστούς ότι το Πατριαρχείο Σερβίας αποφάσισε να στείλει υλική βοήθεια στην Ουκρανία και συγκεκριμένα προς τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο (Πατριαρχείο Ρωσίας). “Η ταπεινή μας συνεισφορά είναι μια έκφραση αγάπης για τους άπορους αδελφούς και αδελφές μας στην Ουκρανία”, σημείωσε.  Παράλληλα, μνημόνευσε όλους εκείνους που έχουν χαθεί στο μέτωπο και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν ώστε σύντομα να επικρατήσει η ειρήνη του Θεού.

Νέα έκκληση για ειρήνη από τον Πατριάρχη Γεωργίας

Ακόμη μια έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία έκανε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας με απόφαση του οποίου χθες τελέστηκε δέηση για ειρήνη σε όλους τους ναούς της Γεωργίας.

“Σε κάθε ενορία να ενισχύσετε την καθημερινή σας προσευχή για ειρήνη. Ο Θεός να ευλογεί και να επιφέρει ειρήνη στην Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο. Είθε η Παναγία Θεοτόκος να σκεπάσει όλη τη Γεωργία”, ανέφερε στο λιτό μήνυμα του ο Προκαθήμενος της εν Γεωργίας Ορθοδόξου Εκκλησίας με το οποίο προτρέπει κλήρο και λαό να προσευχηθούν για την ειρήνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Ηλίας είχε στείλει μήνυμα συμπαράστασης προς τον Ουκρανικό λαό λίγη ώρα μετά την ρωσική εισβολή την περασμένη Πέμπτη μέσα από το οποίο καλούσε να επικρατήσει η ειρήνη έναντι του πολέμου.

Το μήνυμα για ειρήνη και καταλλαγή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, καλώντας τους πιστούς και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως να εντείνουν τη δέηση για την ειρήνη, τόνισε τα εξής με χθεσινή του γραπτή δήλωση:

«Βαθύς πόνος και θλίψη πλημμυρίζει την ψυχή των ανθρώπων, όταν διακόπτεται ο διάλογος για την ειρήνη και αρχίζει ο αδελφοκτόνος πόλεμος με τον μονόλογο της βίας του ισχυρού και θύματα, κατά κανόνα, τους αθώους, τους ανυπεράσπιστους και τα κύματα των προσφύγων.

Η χριστιανική συνείδηση καταδικάζει κάθε μορφή βιαιοπραγίας, παρακινώντας επίμονα τον καθένα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συνεισφέρει στην ειρήνευση και την καταλλαγή στην πολύπαθη Ουκρανία και όπου γης.

Σταθερή αρχή μας παραμένει ο λόγος του Χριστού: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί ὅτι αὐτοί υἱοί Θεοῦ κληθήσονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ακόμη μία ημέρα ξημέρωσε υπό τους ήχους εκρήξεων στην Ουκρανία – Πληθαίνουν οι φωνές για ειρήνη – Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων