10/04/2021 10/04/2021 Τελέστηκε, εχτές η Ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου σε όλη τη χώρα με τους περιορισμούς που βρίσκονται σε ισχύ από την Ελληνική Πολιτεία για την προστασία από τον κορωνοϊό. Με ανώτατο όριο τους 25 πιστούς σε όλους τους Καθεδρικούς Ιερούς Ναούς της χώρας, οι πιστοί που είχαν την δυνατότητα Εκκλησιάστηκαν ενώ...
10 Απριλίου, 2021 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2021 - 9:24

Εν μέσω περιορισμών τελέστηκε σε όλη τη χώρα η Ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών – Τα σενάρια για το Πάσχα

Διαδώστε:
Εν μέσω περιορισμών τελέστηκε σε όλη τη χώρα η Ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών – Τα σενάρια για το Πάσχα

Τελέστηκε, εχτές η Ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου σε όλη τη χώρα με τους περιορισμούς που βρίσκονται σε ισχύ από την Ελληνική Πολιτεία για την προστασία από τον κορωνοϊό. Με ανώτατο όριο τους 25 πιστούς σε όλους τους Καθεδρικούς Ιερούς Ναούς της χώρας, οι πιστοί που είχαν την δυνατότητα Εκκλησιάστηκαν ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί για το πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες το Πάσχα. 

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα εντός της  εβδομάδας  συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όπου αποφασίστηκε η συνεργασία και η επικοινωνία  με τις αρμόδιες αρχές για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα. Η ΔΙΣ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Βουβή Εβδομάδα προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα να εκφωνεί το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία (ope.gr):

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε χθες και σήμερα, 6 και 7 Απριλίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η ΔΙΣ απεφάσισε την συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την λειτουργία όλων των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραιτήτων υγειονομικών μέτρων. Επιπλέον η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα. Τέλος, η ΔΙΣ απεφάσισε να συνέλθει εκ νέου για τον μήνα Απρίλιο, την εβδομάδα προ της Κυριακής των Βαΐων.

Δ’ ΣΤΑΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Στη Βέροια:

Την Παρασκευή 9 Απριλίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο στην Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας. H Ακολουθία τελέστηκε τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ μεταδόθηκε απευθείας στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Στην Ιερά Ακολουθία έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας κ. Νικόλαος Χανουμίδης και ο Λαμπαδάριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Αντωνίου Βεροίας κ. Βασίλειος Γουδώνης.

 

Στον Βόλο:

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την Ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα γεγονότα που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία και το Πανελλήνιο, τις τελευταίες ημέρες, που δεν χωρούν στο νου και στη λογική: «αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να φθάνει σε μια τέτοια κατάσταση, πόσο έχει απαξιωθεί η ανθρώπινη ζωή, πώς χύνεται αίμα τόσο εύκολα, χωρίς την παραμικρή δικαιολογία; Πώς το αντέχει αυτό η ανθρώπινη συνείδηση;». Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η συνείδηση είναι μια έμφυτη δύναμη, που υπάρχει μέσα μας και υποδεικνύει ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό, αυτή που επαινεί, όταν ενεργούμε το καλό και εξεγείρεται, όταν οι πράξεις μας προσβάλλουν την ίδια την ανθρώπινη ιδιότητα. Είναι η φωνή του Θεού στην ψυχή του κάθε ανθρώπου. Η συνείδηση χάνει το νόημά της, όταν ο άνθρωπος παραδίδεται στα πάθη. Γι’ αυτό, εύλογα αναρωτιέται κανείς, τί αξία έχει να διασωθεί η σωματική υγεία, όταν έχει χαθεί η ισορροπία της συνειδήσεως, που αμαυρώνεται εξ αιτίας της αμαρτίας; Σήμερα, απευθυνθήκαμε στην Παναγία και την ονομάσαμε «λουτήρα» της συνειδήσεως, Αυτή που μπορεί να ξεπλύνει την συνείδηση και να την επαναφέρει σε ισορροπία. Αυτό συμβαίνει, γιατί η Παναγία είναι η Μητέρα Εκείνου που ενηνθρώπησε, για να σώσει τον άνθρωπο και να χαρίσει σε όλους καθαρή και αγία συνείδηση, τον οδοδείκτη του καλού και του αγαθού. Ο Χριστός ήλθε για να αποπλύνει τις αμαρτίες μας, είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας, αποκάλυψε την αλήθεια του Θεού, που έγινε ο ασφαλής δρόμος της συνειδήσεώς μας».

 

Στην Άρτα:

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Πέρα Καλεντίνης Άρτης, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, το απόγευμα, στην Ακολουθία της Δ’ Στάσεως των Χαιρετισμών, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, κηρύττοντας τον Θείο λόγο, ανεφέρθη στον στίχο των Χαιρετισμών: «Χαίρε του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις» και ετόνισε, πως ο μετανοών άνθρωπος εν Χριστώ υπερβαίνει την αμαρτία και τον θάνατο και ζει αληθινά, ζει αιώνια.

Στην Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας:

Στην Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας, σκαρφαλωμένη σε βράχο που καθαγιάζεται από την Σεπτή παρουσία Της και την θαυματουργό Εικόνα Της, καθώς η Ι. Μονή είναι αφιερωμένη εις την Σεπτή Της Κοίμηση, τέλεσε την Δ΄ στάση των Χαιρετισμών ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος σημείωσε:

«Σεβαστικά και καρδιακά ανταμώνουμε και πάλι την Παναγία Μητέρα μας σε τούτο τον ιερό βράχο της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας, το ιστορικό και υπεραιωνόβιο Μοναστήρι Της που, κόντρα στο πνεύμα και το ρεύμα των καιρών, κρατά αναμμένο το καντήλι της ελπίδας και της πίστης, αδιάκοπα και διαχρονικά, ενώπιον της ιεράς και θαυματουργού Εικόνος Της. Ολοζώντανη αναδύεται η γλυκιά ελπίδα Της, φωτίζει και ζεσταίνει ο ολόφωτος ήλιος Της, οδηγώντας τον βηματισμό της ζωής μας στο ξέφωτο μιας ελπιδοφόρας ανατολής, δίχως την σκλαβιά του θανάτου· στον κόσμο της άδυτης Ανάστασης και του Πάσχα της ψυχής και της ζωής. Παναγία μας: Παραμυθία στις θλίψεις μας, φανερωμένη σωτηρία στα αδιέξοδα μας. Παναγία η Χρυσοσκαλίτισσα: Καθώς ανεβαίνουμε τα πέτρινα σκαλοπάτια για να προσεγγίζουμε και να προσκυνήσουμε την ιερή Εικόνα Της, νιώθουμε να μας ανεβάζει στα σκαλοπάτια της ζωής και του ουρανού. Μυροδοχείο αγιότητας· Κεχαριτωμένη· Θεομήτορα· απλώνει την χάρη Της για να σκεπάσει την αλογία μας, επιστρατεύει την αγάπη Της και χαρίζει την συγγνώμη Της για να θεραπεύσει τα ανομήματα μας. Ας κλίνουμε απόψε ευλαβικά το γόνυ ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος Της, ψελλίζοντας λόγους ευχαριστίας και ικεσίας. Παρακαλώντας την μόνη Ελπίδα του κόσμου να πλημμυρίζει τις ψυχές και τις καρδίες μας με την αληθινή ελπίδα και χαρά της ζωής», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, χαιρετίζοντας τον Καθηγούμενο της Μονής Παν. Αρχ. κ. Αγαθάγγελο και την Αδελφότητα που «με ιερό ζήλο και πνεύμα θυσιαστικό συνεχίζουν στον ιερό αυτό βράχο της Παναγίας την διαιώνιση της μοναστικής ζωής».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων