05/01/2022 05/01/2022 Με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊου και τις παραλλαγές του θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των Θεοφανείων, σε πολλές περιοχές της χώρας, ο καθαγιασμός των υδάτων. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Άλλωστε, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, με ισχύ έως και τις 16 Ιανουαρίου, αναφέρεται ότι...
05 Ιανουαρίου, 2022 - 8:12

Εν μέσω της επέλασης της ‘Ομικρον τα φετινά Θεοφάνεια – Με μάσκες και αποστάσεις οι τελετές καθαγιασμού των υδάτων

Διαδώστε:
Εν μέσω της επέλασης της ‘Ομικρον τα φετινά Θεοφάνεια – Με μάσκες και αποστάσεις οι τελετές καθαγιασμού των υδάτων

Με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊου και τις παραλλαγές του θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των Θεοφανείων, σε πολλές περιοχές της χώρας, ο καθαγιασμός των υδάτων.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Άλλωστε, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, με ισχύ έως και τις 16 Ιανουαρίου, αναφέρεται ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Συνεπώς, όπου ο καθαγιασμός γίνει σε εξωτερικούς χώρους το σκηνικό θα είναι μάσκες και αποστάσεις για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Οικονόμου: Να υπάρξει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων

Για το αν θα αλλάξει κάτι σχετικά με την διεξαγωγή των τελετών καθαγιασμού των υδάτων ανήμερα τα Φώτα κλήθηκε να απαντήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Ήδη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι θρησκευτικές λειτουργίες και εντός των ναών και εκτός των ναών. Θυμίζω ότι οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται έχοντας κάνει rapid test. Είναι καλό αυτές τις μέρες, ο καθένας , στο πλαίσιο του ρόλου του, η Πολιτεία στο δικό της ρόλο, η Εκκλησία με τις δικές της δυνατότητες και το δικό της ρόλο, να ελέγξουμε αυτά που έχουν θεσπιστεί και να τα εφαρμόσουμε”, ανέφερε και συμπλήρωσε “Σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας). Και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων αυτών. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε”.

Ακυρώνονται τελετές σε Δήμους της Ηπείρου

Ωστόσο, στις κατά τόπους επαρχίες την τελική απόφαση για την διεξαγωγή της τελετής την έχουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς. Για παράδειγμα στην Ήπειρο  ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους να μην πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες τελετές καθαγιασμού των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, προκειμένου να αποτραπεί η συγκέντρωση κόσμου και να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού που βρίσκεται σε έξαρση.

Συγκεκριμένα στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του εορτασμού, που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από την Δημοτική αρχή. Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας, χθες ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δε θα πραγματοποιηθούν, ενώ την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος τα Θεοφάνεια η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προς αποφυγή κάθε συνωστισμού και με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έκανε γνωστή και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Κόρινθος: Σύσκεψη φορέων για τον εορτασμό

Σύσκεψη για τα Άγια Θεοφάνεια πραγματοποιήθηκε χθες στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί ασφαλέστερα και αρτιότερα ο Εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων με τη λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Ο Σεβασμιώτατος και όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες, πέραν των τεχνικών ζητημάτων, που αναλύθηκαν, επεσήμαναν την αναγκαιότητα να τηρηθούν άπαντα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον ιό Covid-19.

Με μάσκες και αποστάσεις ο εορτασμός στο Ηράκλειο

Σε ανακοίνωση της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης αναφέρει ότι κατά την εορτή των Θεοφανείων, θα τελεσθεί ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη λιτανεία προς τον Λιμένα Ηρακλείου, όπου περί ώρα 11 π.μ., θα τελεσθεί κατά το έθος, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας (αποστάσεις, μάσκες προστασίας κλπ) για τη δημόσια υγεία από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Με την τήρηση των μέτρων τα Θεοφάνεια και στην Ξάνθη

Εξαιτίας της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση σε ολόκληρη τη χώρα, η τοπική μας Εκκλησία προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης λαμβάνει μια σειρά μέτρων για την περίοδο της εορτής των Θεοφανείων.

Συγκεκριμένα, η εορτή των Θεοφανείων θα διεξαχθεί με αυτά τα μέτρα:

α. Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

β. Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

γ. Αντ΄ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Ι.Μ. Φθιώτιδος: Στην ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου ο καθαγιασμός

Με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων θα πραγματοποιηθεί ο καθαγιασμός των υδάτων και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και θα τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Γοργοποτάμου. Στη συνέχεια θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ενώ ακολούθως θα μεταβεί στην ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου για τον καθαγιασμό των υδάτων.

Κανονικά η λιτανεία και ο αγιασμός στον Βόλο

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδους και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα τελέσει τον Μέγα Αγιασμό.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα ξεκινήσει η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνος Βαπτίσεως του Κυρίου στους δρόμους του Βόλου, με κατάληξη την παραλία, όπου ο Επίσκοπος θα τελέσει τον Αγιασμό των υδάτων.

Βέροια: Άνευ λιτανευτικής πομπής οι καταδύσεις

Eν όψει της Μεγάλης Εορτής των Θεοφανείων, στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας θα τελεστεί ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων θα μεταβεί και θα αγιάσει τα ύδατα:

στις 11:30 π.μ. στη Βέροια,
στις 12:30 μ.μ. στο άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα και
στις 3:00 μ.μ. στο φράγμα του Αλιάκμονος.

Εξαιτίας των ιδιαιτέρων υγειονομικών συνθηκών, οι καταδύσεις του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθούν άνευ λιτανευτικής πομπής, αλλά με απευθείας προσέλευση κλήρου, αρχών και λαού, στο σημείο καταδύσεως, τηρουμένων των μέτρων κατά της πανδημίας του Covid-19.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων