16/04/2022 17/04/2022 Της Δέσποινας Σωτηρίου Για τρίτη χρονιά θα γιορτάσουμε το Πάσχα με προσοχή και μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά πιο κοντά στην κανονικότητα σε σχέση με τα δυο προηγούμενα. Ο SARS-CoV-2 είναι ανθεκτικός και φροντίζει με τις παραλλαγές του να μας θυμίζει ότι βρίσκεται αναμεσά μας. «Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με τα ισχύοντα μέτρα, με προσοχή...
16 Απριλίου, 2022 - 16:26
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2022 - 2:51

Ένα Πάσχα «πιο κοντά στην κανονικότητα» – Τα μέτρα και ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο

Διαδώστε:
Ένα Πάσχα «πιο κοντά στην κανονικότητα» – Τα μέτρα και ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο
  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Για τρίτη χρονιά θα γιορτάσουμε το Πάσχα με προσοχή και μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά πιο κοντά στην κανονικότητα σε σχέση με τα δυο προηγούμενα. Ο SARS-CoV-2 είναι ανθεκτικός και φροντίζει με τις παραλλαγές του να μας θυμίζει ότι βρίσκεται αναμεσά μας.

«Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με τα ισχύοντα μέτρα, με προσοχή και με μάσκες στους κλειστούς χώρους. Θα βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, θα γιορτάσουμε προσέχοντας τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους. Και αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα θα απομονωθούμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους οικείους μας», είχε πει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Με δεδομένο ότι η χαλάρωση των μέτρων που έχει αποφασιστεί θα ισχύσει από τη 1η Μαίου,, κατά τις ημέρες των εορτών οι ναοί θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά σε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 11 Απριλίου.

Αυτά προβλέπουν υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πιστούς ενός των ναών, όπως σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

όσοι έχουν ιατρική βεβαίωση για μη χρήση μάσκας (λόγω π.χ. αναπνευστικών προβλημάτων)
τα παιδιά κάτω των 4 ετών
και οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες μόνο κατά την διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Η είσοδος στους ναούς γίνεται με:

επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης
βεβαίωση αρνητικού rapid τεστ
οι ανήλικοι έως 17 ετών μπορούν να εισέλθουν με αρνητικό self test.

Τέλος, θα πρέπει να τηρείται και απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πιστών εντός των ναών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα κανονικά. «Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Ορθόδοξο Πάσχα κανονικά τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα» σημείωσε ο υπουργός.

Η επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας προκαλεί ανακούφιση τους πιστούς, μετά από δυο σκληρά χρόνια πανδημίας

 

Ας θυμηθούμε

Έγραφε το πρακτορείο Ορθοδοξία το 2021

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Από σήμερα οι μετακινήσεις των πολιτών, θα επιτρέπονται από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα -ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης- μέχρι τις 11 το βράδυ.

Λόγω των υφιστάμενων μέτρων και την απαγόρευση κυκλοφορίας, υπάρχει και τροποποίηση του ωραρίου τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος. Συγκεκριμένα, από χθες, Κυριακή των Βαΐων, έως και την Μεγάλη Τετάρτη οι ακολουθίες θα ξεκινούν στις 6.30 μ.μ.

Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, η Ιερά Ακολουθία των Αγίων Παθών θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ.

Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής, η Ιερά Ακολουθία του Επιταφίου θα αρχίσει στις 6.00 μ.μ.

Επίσης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα τηρηθεί το εξής Τυπικό:

α) 8.10 μ.μ.: Έναρξη Ακολουθίας Παννυχίδος.
β) 8.45 μ.μ.: «Δεύτε λάβετε φως» από Ωραίας Πύλης.
γ) 9.00 μ.μ.: «Χριστός Ανέστη» (10 φορές) από την εξέδρα εκτός του Ιερού Ναού. Μετά το πέρας του «Χριστός Ανέστη», ο Ιερεύς εισέρχεται στον Ιερό Ναό, ενώ οι ιεροψάλτες ψάλλουν το Δοξαστικό Τροπάριο των Αίνων «Αναστάσεως ημέρα», μετά το τέλος του οποίου θα αναγνωσθεί από Ωραίας Πύλης ο Κατηχητικός Λόγος του Ιερού Χρυσοστόμου.

Στην συνέχεια θα ψαλεί το Απολυτίκιο του Ιερού Χρυσοστόμου και κατόπιν αυτού θα αρχίσει απ’ ευθείας η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Όπου υφίστανται περισσότεροι από ένας Εφημέριοι, συνιστάται η τέλεση περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών κατά την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική συνήθεια και πρακτική.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

 

To ope.gr έγραφε τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020. Μεγάλη Δευτέρα. Η “άκαρπη συκιά” και η πορεία προς τον Γολγοθά, την κορύφωση του Θείου Δράματος και την Ανάσταση του Κυρίου.

Η φετινή Εβδομάδα των Παθών δεν θυμίζει σε τίποτα καμία άλλη προηγούμενων ετών. Οι πιστοί μπροστά από μία οθόνη παρακολουθούν τις Ιερές Ακολουθίες κάνοντας πράξη την “κατ’ όικον εκκλησία”.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από τη κυβέρνηση και οι συστάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απαγορεύουν κάθε επίσκεψη στους Ιερούς ναούς τις ημέρες αυτές, ακόμα και την λεγόμενη ατομική προσευχή.

Αν και τα περιοριστικά αυτά μέτρα ακολουθούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστών, η κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για το τι θα συμβεί προς το τέλος της εβδομάδας, με αποκορύφωμα την Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Αναστάσεως.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μικρές ομάδες ανθρώπων παρακινούν σε μαζική συνάντηση έξω από τους ναούς τόσο κατά την ώρα περιφοράς του Επιταφίου, όσο και την ώρα της Ανάστασης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις και σχέδια ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε νέες ανακοινώσεις.

 

Τι έχει αλλάξει φέτος:

 

Οι εκκλησίες σφαλιστές, βουβές, με τους Ιερείς αμήχανους να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα κι εμείς μακριά, παρατηρητές…

Χθες, Κυριακή των Βαΐων, οι ναοί δεν στολίστηκαν υπέρλαμπρα με κλαδιά από βάγια και οι πιστοί δεν τα έλαβαν στα σπίτια τους μετά τη Θεία Λειτουργία

Οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται χωρίς πιστούς.

“Συμμετέχουμε” μέσα από ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο.

Δεν πάμε στην Εκκλησία για να προσκυνήσουμε και να ανάψουμε ένα κερί.

Την Μεγάλη Τετάρτη ο Ιερέας δεν θα σταυρώσει τους πιστούς με το Ιερό Ευχέλαιο στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια. Και το “ιερό λαδάκι” δεν θα έρθει στα σπίτια μας την ημέρα εκείνη.

Δεν θα προσκηνύσουμε τον Εσταυρωμένο μέσα στον ναό.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μέσα στους ναούς. Κι εμείς παρατηρητές μέσα από το σπίτι μας.

Και η Ανάσταση το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου…. Το “Χριστός Ανέστη” θα ακουστεί μέσα “από τους δέκτες μας” και στο βάθος έξω από τις κλειστές πόρτες οι καμπάνες των ναών που θα σημαίνουν το χαρμόσυνο γεγονός. Ο Θρίαμβος της Ζωής επί του Θανάτου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων