23/07/2019 23/07/2019 Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί στα χρονικά του ελληνικού κράτους. Η φονική πυρκαγιά του περσινού Ιουλίου στην Αττική ήταν η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα, μετά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας το 2009, με 180 νεκρούς. Στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, το...
23 Ιουλίου, 2019 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2019 - 10:53

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την Εθνική τραγωδία στο Μάτι – Η Εκκλησία κοντά στο πλευρό των πληγέντων

Διαδώστε:
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την Εθνική τραγωδία στο Μάτι – Η Εκκλησία κοντά στο πλευρό των πληγέντων

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί στα χρονικά του ελληνικού κράτους.

Η φονική πυρκαγιά του περσινού Ιουλίου στην Αττική ήταν η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα, μετά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας το 2009, με 180 νεκρούς.

Στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το χρονικό μιας Εθνικής τραγωδίας 

Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε ανατολικά προς τις ακτές και απειλούσε τον Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, πολύ κοντά στη Ραφήνα. Επικράτησε ένα εφιαλτικό σκηνικό. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, στα στενά δρομάκια, ακόμη και στις ακτές.

Συνολικά 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 11 παιδιά. Το μικρότερο ήταν μόλις έξι μηνών. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν Έλληνες, αλλά έχασαν τη ζωή τους και άνθρωποι από την Πολωνία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Γεωργία. Σχεδόν 200 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης 24 Ιουλίου, σε ένα χωράφι πάνω από την ακτή εντοπίστηκαν οι σοροί 26 εκ των θυμάτων που κάηκαν επειδή δεν βρήκαν πρόσβαση στη θάλασσα.

Ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία της Ελλάδας με την Εκκλησία να στέκει κοντά στον ανθρώπινο πόνο από την πρώτη στιγμή.

Η στήριξη της Εκκλησία στους πληγέντες 

Η Εκκλησία της Ελλάδος λίγο πριν τα Χριστούγεννα του περασμένου έτους με απόφαση της ΔΙΣ αποφάσισε να ενισχύσει τις οικογένεις που είχαν πληγή από τις φονικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από την δισκοφορία υπέρ των πυρόπληκτων της Αττικής ( Μάτι, Ραφήνα, Κινέτα ), που έγινε στις 29 Ιουλίου 2018 σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, συγκεντρώθηκε το ποσό των 636.οοο ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ αποτελούσαν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Σε συνεργασία με τις τρεις Ιερές Μητροπόλεις ( Κηφισίας, Μεσογαίας και Μεγάρων ) που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, πραγματοποιήθηκαν οι εξής συγκεντρώσεις για τη διανομή των βοηθημάτων:

α) την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Μεγάρων, όπου προσέφερε χρηματικά βοηθήματα σε πενήντα (50) οικογένειες της περιοχής Κινέττας,

β) το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 10.00 το πρωί στον Ι. Ναό Αναλήψεως του Χριστού Ραφήνας, όπου προσέφερε χρηματικά βοηθήματα σε εκατόν (100) οικογένειες της περιοχής Ραφήνας, και

γ) το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι, όπου προσέφερε χρηματικά βοηθήματα σε εκατόν πενήντα (150) οικογένειες της ομώνυμης περιοχής.

Το συνολικό χρηματικό ποσό, το οποίο εδόθη στις προαναφερθείσες τριακόσιες (300) οικογένειες, ήταν της τάξεως των 150.000 ευρώ.

Σε κλίμα συγκίνησης το ετήσιο μνημόσυνο

Μνημόσυνο στη μνήμη των 102 θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι πριν ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην περιοχή. Παρόντες, άνθρωποι που έζησαν από κοντά τον εφιάλτη της 23ης Ιουλίου 2018, συγγενείς των θυμάτων και πολλοί που θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν στην ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Στο μνημόσυνο στο Μάτι χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος χρησιμοποιώντας ένα ρητό του David Lawrence ανέφερε: «Η τραγωδία είναι σαν το οξύ: καθαρίζει τα πάντα εκτός από το καθαρό χρυσάφι της αλήθειας» και συμπλήρωσε ότι από εδώ και πέρα καλούμαστε όλοι να αναλογιστούμε το παρελθόν, να σκεφθούμε το παρόν και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Η Εκκλησία της Κρήτης δεν ξεχνά τα θύματα

Δεν ξεχνά τα θύματα της Εθνικής τραγωδίας στο Μάτι η Εκκλησία της Κρήτης η οποία με σημερινό της ανακοινωθέν προσεύχεται για την ανάπαυση των ανθρωπίνων θυμάτων καί εύχεται για την επούλωση των πληγών και των καταστροφών όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα αναφέρει:

“Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, μέ ἀφορμή τή συμπλήρωση ἑνός ἔτους ἀπό τή μεγάλη Ἐθνική Τραγωδία τῆς καταστροφικῆς πυρκαγιᾶς στό Μάτι τῆς Ἀττικῆς, προσεύχεται γιά τήν ἀνάπαυση τῶν ἀνθρωπίνων θυμάτων καί εὔχεται γιά τήν ἐπούλωση τῶν πληγῶν καί τῶν καταστροφῶν. Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης ὑπενθυμίζει καί τονίζει, μέ ἀφορμή ὅλα τά γεγονότα τῶν φυσικῶν καταστροφῶν, τήν ἄμεση ἀνάγκη τῆς προστασίας τοῦ περιβάλλοντος καί τῆς κτίσεως ἐν συνόλῳ. Μοναδική διέξοδος προβάλλει ἡ ἀποκατάσταση τῆς σχέσης τοῦ ἀνθρώπου μέ τή κτίση καί τή δημιουργία τοῦ Θεοῦ, ὅσο καί ἄν αὐτό ἔρχεται νά ἀνατρέψει ἀνθρώπινες προτεραιότητες καί συμφέροντα. Ἐπίσης, καθώς πορευόμαστε μέσα στή θερινή περίοδο ἡ Ἱερά Σύνοδος ἐφιστᾶ τήν προσοχή ὅλων τῶν ἀνθρώπων γιά τήν προστασία τοῦ Τόπου μας ἀπό τίς πυρκαγιές καί προτρέπει στήν τήρηση τῶν κανόνων καί τῶν μέτρων προστασίας τοῦ περιβάλλοντος, σύμφωνα μέ τίς σχετικές ὁδηγίες τῶν ἁρμοδίων Ἀρχῶν. Τέλος, ἡ Ἱερά Σύνοδος, εὔχεται σέ ὅλους τούς ἀνθρώπους τῆς Μεγαλονήσου νά διέλθουν μέ ὑγεία καί πνευματική εὐφροσύνη τήν ἐγγίζουσα περίοδο τοῦ Ἁγίου Δεκαπενταυγούστου”.

Οικ. Πατριάρχης και Αρχιεπ. Αθηνών επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το πρωί της 4ης Οκτωβρίου 2018 επισκέφθηκε το Μάτι, και τέλεσε Πατριαρχικό Τρισάγιο στη μνήμη των 99 ( αυτός ήταν ο αριθμός των θυμάτων μέχρι εκείνη την ημέρα ) θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το τρισάγιο τελέστηκε στην Αργυρά Ακτή, όπου έδωσαν το παρών οι συγγενείς των θυμάτων, πλήθος κόσμου.

«Υποφέραμε κι εμείς με όλους αυτούς τους ανθρώπους και συνεχίζουμε να έχουμε την αγωνία. Χρειάζεται κόπος και πολλή εργασία για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λύρειο Ίδρυμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ επεσήμανε τη μεγάλη οικολογική καταστροφή, για την οποία τόνισε ότι φταίνε και οι απροσεξίες μας, οι εγωισμοί μας και οι απληστίες, «γι’ αυτό και έχουμε καθήκον και υποχρέωση όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε αυτά που μπορούμε. Τα λάθη του παρελθόντος είναι ένας λόγος που πληρώνουμε αυτές τις καταστροφές. Ο Θεός όταν μας έβαλε σε αυτόν τον παραδεισένιο χώρο, μας έδωσε την εντολή να τον φυλάμε και όταν τον καταστρέφουμε να τον ξαναφτιάχνουμε, αλλά ό,τι καινούργιο κάνουμε πρέπει να είναι βασισμένο στην αλήθεια και μακριά από τον καταστροφικό εγωισμό».

“Μέσα από τις στάχτες γεννιέται μια καινούργια και ελπιδοφόρα ζωή”

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην εκκλησία του Λύρειου Ιδρύματος στο Μάτι, όπου τελέστηκε ο πρώτος γάμος μετά τη φονική πυρκαγιά.

Έναν χρόνο μετά τη φωτιά, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στο Λύρειο Ίδρυμα γέμισε με κόσμο και χαμόγελα. Η Όλγα, ένα από τα κορίτσια που μεγάλωσαν εκεί, παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της.

«Το Λύρειο για εμένα σημαίνει οικογένεια», είχε πει φανερά συγκινημένη η νύφη. «Παίρνω μία κοπέλα η οποία έχει ζήσει τόσα χρόνια στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, Νιώθω τεράστια χαρά και τιμή που παντρεύομαι αυτήν την κοπέλα», είπε από την πλευρά του ο σύζυγος.

Ξεχωριστή φιγούρα, μέσα στην όλη συγκινητική ατμόσφαιρα, η Καθηγουμένη της Μονης, μοναχή Μαρία, η οποία σαν στοργική μητέρα, παρέδωσε την Όλγα, την κοπέλα πού μεγάλωσε στα χέρια της, στον σύζυγο της, με την ευχή η νέα ζωή πού ξεκινούν να είναι πλημμυρισμένη από το Φως και τη Χάρη του Τριαδικού Θεού, το δε οικοδόμημα της οικογένειάς τους να είναι χτισμένο και στερεωμένο “ἐν ἀγάπη τελεία, εἰρηνική καὶ βοήθεια»

Ο μεγάλος σταυρός στη μνήμη των θυμάτων

Ο Αριστείδης Χερουβείμ, ο αδερφός της ακτινολόγου Βασιλικής Χερουβείμ και θείος της Μαρίας και Εβελίνας βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Μάτι και έστησε στο σημείο που άφησαν την τελευταία τους πνοή μητέρα, γιαγιά και εγγονές έναν τεράστιο σταυρό στη μνήμη εκείνων και όλων των νεκρών που έχασαν τις ζωές τους στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

«Εκείνη την ημέρα με πήρε τηλέφωνο η μητέρα μου στις 18.00 το απόγευμα. Θυμάμαι να μου λέει ότι υπάρχει μια φωτιά εδώ στο Μάτι. Ανοίγω την τηλεόραση και της λέω : «Η φωτιά είναι στην Κινέττα κι όχι στο Μάτι, μην ανησυχείς». Στις 18.30 με ξαναπαίρνει τηλέφωνο η μητέρα μου και μου λέει : « Υπάρχει μεγάλη φωτιά και τη βλέπουμε». Τότε, λοιπόν τους είπα να φύγουν. Ήταν και η τελευταία φορά που μίλησα μαζί τους».

O κ.Χερουβείμ κοιτάζει γύρω του, στο σπίτι της αδελφής του, στο Μάτι. Συνεχίζει την περιγραφή του: «Εκείνη τη μέρα η αδελφή μου μίλησε στο τηλέφωνο με μια φίλη της και της είπε η Βίκυ: « Πρέπει να φύγουμε , δεν ξέρω τι να κάνω» Υποθέτω ότι από τη στιγμή που μίλησε με τη φίλη της τότε πρέπει να έφυγαν από το σπίτι για να σωθούν. Θα πρέπει σε πέντε λεπτά να είχαν καεί και οι τέσσερις. Τις βρήκα καμένες μόλις 100 μέτρα μακριά από το σπίτι τους όπου έτρεχαν για να σωθούν από τη φωτιά. Πρέπει να ήταν από τα πρώτα θύματα της φωτιάς. Δεν μπορούσα να φτάσω αμέσως στο σημείο, ήταν κλειστός ο δρόμος. Την άλλη μέρα το πρωί μπόρεσα να πλησιάσω το σπίτι και να ψάξω για τους δικούς μου ανθρώπους».

Η αφήγηση του κ.Χερουβείμ είναι καταιγιστική: « Έφτασα έντρομος στο σπίτι το οποίο ήταν ξεκλείδωτο», λέει, «δεν υπήρχε κανείς μέσα. Οι κακές σκέψεις με είχαν κυριεύσει όλο το βράδυ και παρόλο που το μυαλό μου πήγαινε στο κακό δεν ήθελα να πιστέψω ότι μπορεί και να είχαν πεθάνει. Εκατό μέτρα πιο πάνω από το σπίτι είδα αστυνομία και τους πλησίασα για να τις δηλώσω ως αγνοούμενες. Κοιτάζω κάτω και είχαν κάποια πτώματα σκεπασμένα με σεντόνι. Δυστυχώς τα πτώματα αυτά ήταν η μητέρα μου , η αδερφή μου και οι 5χρονες ανιψιές μου. Ήταν αναγνωρίσιμες οι τρεις από τις τέσσερις . Το ένα κοριτσάκι δεν με άφησαν να το δω γιατί ήταν πολύ καμένο. Ήταν αγκαλιασμένες και οι τέσσερις. Ήταν και η τσάντα της αδερφής μου δίπλα. Ζήτησα από τον αστυνομικό να την ανοίξουν και είχε μέσα το πορτοφόλι με την ταυτότητά της».

Η ακτινολόγος Βίκυ Χερουβείμ τη μαύρη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου είχε μόλις πάρει απόσπαση στο Κέντρο Υγείας της Ραφήνας. Ο αδελφός της θυμάται: «Ήταν η πρώτη μέρα που θα έπιανε δουλειά η Βίκυ και είχε έρθει με απόσπαση στο Κέντρο Υγείας της Ραφήνας. Είχε ζητήσει να πάρει απόσπαση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για την ίδια και τα παιδάκια της . Που να ήξερε όμως , ότι θα έβρισκε τραγικό θάνατο αγκαλιά με τις αγαπημένες της κόρες».
Ο κ.Χερουβείμ μιλά και για τον αγώνα ζωής που είχε δώσει η αδελφή του για να γίνει μάνα: « Ήθελε πάρα πολύ να γίνει μητέρα , είχε αφιερώσει το 100% του εαυτού της για να αποκτήσει και να μεγαλώσει τις δίδυμες κόρες της . Και το λέω αυτό γιατί η Βίκυ είχε αποφασίσει να γίνει μητέρα και να κάνει τα παιδιά από τράπεζα σπέρματος . Ήταν μια πολύ δυναμική γυναίκα , ήταν ο πατέρας και η μητέρα αυτών των παιδιών αλλά πολύ άτυχη, τελικά», λέει.

Ο Αριστείδης Χερουβείμ πηγαίνει συχνά στο Μάτι, στο σπίτι που τελικά έμεινε αλώβητο από την πύρινη λαίλαπα. Αναζητά σημάδια ζωής εκεί που τα πάντα σκεπάστηκαν από το θάνατο και την απελπισία. «Έρχομαι και ποτίζω τα λουλούδια της αδερφής μου και βλέπω ότι αρχίζει και πρασινίζει ο κήπος και αυτό είναι κάτι για μας που χάσαμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους τόσο άδικα. Δεν έχω πειράξει τίποτα από τα ρούχα της Βίκυς και των παιδιών της , όπως τα έφεραν την πρώτη ημέρα εδώ στο σπίτι στο Μάτι , με τις βαλιτσούλες τους γεμάτες παιχνίδια και ζωγραφιές , έτσι τα έχω αφήσει γιατί δεν έχω κουράγιο. Στο σπίτι τους, στους Αγίους Αναργύρους ξεδιαλέγω τα ρουχαλάκια των παιδιών για να τα δώσω σε γνωστούς και φίλους που τα έχουν ανάγκη».

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων