14/10/2020 14/10/2020 Eπιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου Μια σημαντική συμφωνία για την ανάπτυξη και στήριξη του κοινωφελούς έργου της Εκκλησίας σε συνεργασία τόσο με την κεντρική κυβέρνηση όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση υπεγράφη χθες στο περιθώριο της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η προγραμματική σύμβαση που φέρει τις υπογραφές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, του Υπουργού Ανάπτυξης...
14 Οκτωβρίου, 2020 - 8:58
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2020 - 9:32

Ενεργοποιείται το τρίπτυχο Πολιτεία- Εκκλησία- Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τι προβλέπει η νέα συμφωνία και τα ΕΣΠΑ

Διαδώστε:
Ενεργοποιείται το τρίπτυχο Πολιτεία- Εκκλησία- Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τι προβλέπει η νέα συμφωνία και τα ΕΣΠΑ

Eπιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου

Μια σημαντική συμφωνία για την ανάπτυξη και στήριξη του κοινωφελούς έργου της Εκκλησίας σε συνεργασία τόσο με την κεντρική κυβέρνηση όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση υπεγράφη χθες στο περιθώριο της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η προγραμματική σύμβαση που φέρει τις υπογραφές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη και του Προέδρου του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη, κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου  φιλοδοξεί να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη του κοινωφελούς έργου της Εκκλησίας κυρίως στις περιφερειακές Μητροπόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από έναν μήνα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ενέκρινε το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η συγκεκριμένη εργασία δίνει την δυνατότητα μέσω ειδικού μηχανισμού κοινών ομάδων εργασίας για τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και υλοποίηση έργων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ιερών Μητροπόλεων και των λοιπών εκκλησιαστικών προσώπων

“Οπλίζει” με λίγα λόγια την τοπική εκκλησία με τεχνογνωσία ώστε να υλοποιήσει έργα που έως τώρα έμεναν σε επίπεδο ιδεών εξαιτίας της έλλειψης τεχνογωωσίας: “Σωρεία υποχρεώσεων τεχνικής φύσεως, είτε μας αποτρέπουν από την λήψη της αρχικής αποφάσεως, είτε μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις φιλότιμες προσπάθειες για την υλοποίηση ενός κοινωφελούς Έργου. Ιδιαίτερα ο σχεδιασμός Έργων από τις Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας, παραμένει κατά κανόνα μετέωρος υπό το πρόσχημα της έλλειψης ωριμότητας” είπε χαρακτηριστικά χθες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Γενικού Διευθυντή της ΕΚΥΟ Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Φαρμάκη ότι «γίνεται ένα σημαντικό βήμα της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης των μέσων που διαθέτει για τον στρατηγικό της σχεδιασμό, την εφαρμογή του λειτουργικού προγραμματισμού της και τη διαρκή αξιοποίηση των Έργων που ενυλώνουν την Αποστολή της” Και προσθέτει ότι με τη συμφωνία αυτή η Εκκλησία ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις δίδοντας ισοβαρή έμφαση στην ποιότητα, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα σε ό,τι επιχειρεί.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, συνεργαζόμενη μέσω της ΕΚΥΟ με το ΔΕΠΑΝ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με δύο φορείς που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία στην ωρίμανση και την επίτευξη χρηματοδότησης Έργων, θέτει γερά θεμέλια στους σχεδιασμούς της και δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης των Ιερών Μητροπόλεων στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και των κοινωφελών Έργων και Δράσεων.
«Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την υπογραφή του παρόντος μνημονίου συνεργασίας είναι να βρούμε τον τρόπο να επιτύχουμε την ταχεία ωρίμανση διαφόρων σπουδαίων έργων για την Εκκλησία και τον λαό, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι πόροι και να μείνουν τα έργα προς χρήσιν των πιστών. Ευχαριστώ των Μακαριότατο για την ευλογία, την υποστήριξη και τη συμμετοχή του σε όλη αυτή την προσπάθεια. Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει» αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ο κ. Γεωργιάδης .

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε, εξάλλου, την ευγνωμοσύνη του για την διαχρονική παρουσία της Εκκλησίας και την σημαντική προσφορά της στην κοινωνία.
Ενώ ο πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στη σπουδαιότητα της σύμβασης εκφράζοντας ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Διευθυντή της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας Αρχ. Δρ.Νικόδημο Φαρμάκη.
“Τέλος, να ευχαριστήσω το ΔΣ και όλους τους Δημάρχους του ΔΕΠΑΝ, που μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο ως Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου εκπροσωπώ τον φορέα αυτό” τονίζει.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Ο υπ. Ανάπτυξης στο ope.gr: «Στα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν σπουδαία έργα για τον ελληνικό λαό και τους πιστούς» -Συνεργασία με ΔΕΠΑΝ

Δίκτυο Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ

Το Δίκτυο Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ. ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 ως “Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη”, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με πρωτοβουλία είκοσι τριών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα που ενίσχυσαν οικονομικά το Δίκτυο κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του.
Περιλαμβάνει μια σειρά από τοπικούς φορείς από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, παρέχοντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη.
Η ΔΕΠΑΝ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, αρχικά προερχόμενο από τα ιδρυτικά της Μέλη.
Η Ετήσια Γενική Συνέλευση, που αποτελείται από όλα τα οικονομικά ενήμερα Τακτικά Μέλη, είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του δικτύου.
Τα Αρωγά Μέλη ενεργούν ως Εθνικοί Συντονιστές και έχουν ιδρυθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου την Ελλάδα.
Εργάζονται για τους σκοπούς και τους στόχους της ΔΕΠΑΝ σε εθνικό επίπεδο. Προτείνουν νέα Μέλη, παρέχουν πληροφορίες στην εθνική τους γλώσσα και συντονίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες από την ΔΕΠΑΝ προς τα μέλη των αντίστοιχων χωρών τους.

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

Φωτογραφία: Γιώργος Φερδής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων