17/04/2020 17/04/2020 Αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, αλλά και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν υπογραφεί και των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου  το Πρακτορείο Ορθοδοξία συνοψίζει και απαντά σε ερωτήσεις αναφορικά με το τι ισχύει για τις 3 αυτές ημέρες της κορύφωσης του Θείου Δράματος μέχρι την Ανάσταση και το Άγιο Πάσχα Τι...
17 Απριλίου, 2020 - 9:41
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2020 - 9:17

Εννέα ερωτο-απαντήσεις για το τριήμερο

Διαδώστε:
Εννέα ερωτο-απαντήσεις για το τριήμερο

Αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, αλλά και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν υπογραφεί και των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου  το Πρακτορείο Ορθοδοξία συνοψίζει και απαντά σε ερωτήσεις αναφορικά με το τι ισχύει για τις 3 αυτές ημέρες της κορύφωσης του Θείου Δράματος μέχρι την Ανάσταση και το Άγιο Πάσχα

Τι ισχύει για τις ιερές Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία στις εκκλησίες

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία τελούνται κεκλεισμένων των θυρών μόνο από συγκεκριμένο αριθμό Κληρικών και προσωπικού των ναών, που προβλέπουν οι ΚΥΑ αλλά και οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μπορούμε να ακούμε τις λειτουργίες από τα μεγάφωνα των εκκλησιών

Μεγάφωνα και καμπάνες δεν επιτρέπονται. Μόνο την Παρασκευή οι καμπάνες θα μπορούν να ηχούν πένθιμα και την ώρα της Ανάστασης χαρμόσυνα.
Οι Ιερές Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία προβάλλονται τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά από δεκάδες ναούς σε όλη τη χώρα

Τι θα γίνει με τον Επιτάφιο και την Ανάσταση

Η περιφορά του Επιταφίου αλλά και η Ανάσταση θα γίνουν εντός των ναών κεκλεισμένων των θυρών. Οι πιστοί παρακολουθούν εξ αποστάσεως μέσω ραδιοφώνου, τηλεοράσεως και ίντερνετ.

Παρόλα αυτά, διοργανώνονται μέσω διαδικτύου αρκετές δράσεις, μέσω των οποίων καλούνται οι πιστοί την ώρα της Ανάστασης να βγουν με λαμπάδες αναμμένες και κεριά στα μπαλκόνια τους ή τις αυλές τους και να ψάλλουν όλοι μαζί το Χριστός Ανέστη

Μπορώ να ανάψω ένα κερί στην εκκλησία;

Όχι, οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί για τον κόσμο τουλάχιστον έως και τις 28 Απριλίου, όπως προβλέπει η νεώτερη απόφαση που υπογράφη χθες.

Μπορώ να ανάψω το καντήλι στο μνήμα ενός δικό μου ανθρώπου;

Όχι. τα κοιμητήρια αυτές τις ημέρες θα είναι κλειστά για το κοινό

Τι ισχύει για το Άγιο Φως;

Το Άγιο Φως θα έρθει κανονικά στην Ελλάδα, αλλά δεν θα μοιραστεί στους πιστούς λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν

Μπορούμε να ψήσουμε το Πάσχα;

Δεν υπάρχει περιορισμός στην τήρηση των εθίμων του Πάσχα εντός της οικίας του καθενός, εφόσον τηρούνται όλες οι ισχύουσες διατάξεις. Για παράδειγμα, δεν προβλέπεται να μετακινηθεί κάποιος στο σπίτι κάποιου άλλου για φαγητό, όμως η κάθε οικογένεια που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στο ίδιο σπίτι, φυσικά και μπορεί να προβεί στην τήρηση αυτών των εθίμων.
Επιτρέπεται ακόμα και το σούβλισμα αν αυτό θα γίνει σε ιδιωτική αυλή και παρευρεθούν μόνο τα μέλη που διαμένουν στην εν λόγω οικία.

Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών;
Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Το πρόστιμο των 300 ευρώ ισχύει για όλες τις παραβάσεις άσκοπης μετακίνησης ή μόνο για εκείνες εκτός νομού;
Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις ισχύουσες διατάξεις επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση. Στις περιπτώσεις μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, το πρόστιμο ανέρχεται σε τριακόσια (300) ευρώ. Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω μετακίνηση επιχειρείται με όχημα, επιβάλλεται επίσης το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων