20/06/2021 20/06/2021 «Στην Σερβία πραγματοποιήσαμε τη συνεδρίαση της Διεθνούς μας γραμματείας και η χαρά μας ήταν διπλή, γιατί αφενός είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια δια ζώσης συνεδρίαση της Γραμματείας μας μετά από πάρα πολλούς μήνες λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλον τον κόσμο, κι αφετέρου γιατί η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια...
20 Ιουνίου, 2021 - 15:56

Μ. Χαρακόπουλος: “Ενοποιητικός ο ρόλος της ΔΣΟ”

Διαδώστε:
Μ. Χαρακόπουλος: “Ενοποιητικός ο ρόλος της ΔΣΟ”

«Στην Σερβία πραγματοποιήσαμε τη συνεδρίαση της Διεθνούς μας γραμματείας και η χαρά μας ήταν διπλή, γιατί αφενός είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια δια ζώσης συνεδρίαση της Γραμματείας μας μετά από πάρα πολλούς μήνες λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλον τον κόσμο, κι αφετέρου γιατί η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια ομόδοξη χώρα, ένα προπύργιο της Ορθοδοξίας. Ήταν ιδιαίτερα θερμή η υποδοχή που τύχαμε». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Πέγκο.

Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε επίσης ότι οι εργασίες της ΔΣΟ «πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Κοινοβουλίου της Σερβίας. Είχαμε θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου, τον κ. Ντάσιτς, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς μας Γραμματείας. Και ξέρετε, ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί στη συνεδρίαση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο νυν κοινοβούλιο της Σερβίας, πρώην Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας, ήταν μια ευκαιρία να ξαναβρεθούν Ορθόδοξοι βουλευτές, όχι μόνον από τη Σερβία αλλά και από όμορες χώρες της Σερβίας, που κάποτε ήταν μέρη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Αυτό, αν θέλετε, δείχνει και τον ενοποιητικό ρόλο που έχουμε εμείς ως ένας διεθνής θεσμός, διακοινοβουλευτικός θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες από όλον τον κόσμο, και έχουμε την ξεχωριστή τιμή ο θεσμός αυτός να εδρεύει στην Ελλάδα, να εδρεύει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε το 1993 με την στήριξη του τότε πρωθυπουργού, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ στην Κρήτη

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σχετικά με την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς θεσμού στην Κρήτη σημείωσε ότι «το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μετά την πανδημία, θα είναι το βασικό μας θέμα στη Γενική μας Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, 22-25 Ιουλίου στην Κρήτη, όπου αναμένουμε να έρθουν πλέον των 100 βουλευτών από όλον τον κόσμο. Παρουσιάσαμε πρόσφατα, άλλωστε, τις πρωτοβουλίες μας αυτές και στην θρησκευτική, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Μας δέχθηκε ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξέφρασε τη χαρά του γιατί πραγματικά, έτσι εξελήφθη και έτσι είναι, μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας, στην Ελλάδα, το γεγονός ότι θα πραγματοποιήσουμε τη Γενική Συνέλευση στην Κρήτη. Μια ψήφος εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση έως τώρα της δοκιμασίας αυτής της πανδημίας. Θα είναι ένα μεγάλο γεγονός, στο οποίο αναμένουμε βουλευτές από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από χώρες που έχουν Ορθόδοξη μαρτυρία και, βεβαίως, θα έχουμε και σημαντικές προσωπικότητες. Ήδη και ο Πρόεδρος της Σερβίας και ο Πρόεδρος της Σλοβενίας και άλλοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να έρθουν και να τοποθετηθούν και να μιλήσουν στη Γενική μας Συνέλευση».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/cfFZSuh0x00

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στη «ΒΟΥΛΗ-TV» και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Πέγκο παρακάτω: 

Συνδεόμαστε στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι, με τον Γενικό Γραμματέα της ΔΣΟ και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Λαρίσης, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Χαίρεται κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα κ. Πέγκο. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το να μας δώσετε μία γεύση για τον διαγωνισμό φωτογραφίας για τους ναούς της Αγιάς Σοφιάς στον κόσμο.

Κύριε Πέγκο, η ΔΣΟ, μετά την βάρβαρη θα έλεγα απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για την μετατροπή του συμβόλου της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί, προχώρησε σε μία σειρά πράξεων διαμαρτυρίας στη διεθνή κοινότητα, στους διεθνείς οργανισμούς, γιατί μιλούμε για ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO. Φοβούμαι, όμως, ότι οι αντιδράσεις τόσο των διεθνών θεσμών, των διεθνών οργανισμών, όσο θα έλεγα και κυβερνήσεων, ακόμη και ομόδοξων κρατών, ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Γι’ αυτό, ακριβώς, έχουμε αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Μία από αυτές τις δράσεις είναι και ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός για ναούς της Αγίας Σοφίας σε όλον τον κόσμο -εμβληματικούς αλλά και νεώτερους ναούς. Το γεγονός ότι συνεχίζουν και στις μέρες μας να αναγείρονται εκκλησίες αφιερωμένες στη Σοφία του Θεού, όπως για παράδειγμα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στη Λάρισα, δείχνει αυτήν την έντονη σχέση που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι, τη δοξολογική αυτή σχέση με τη «Σοφία του Θεού» αλλά και με τον εμβληματικό ναό για τους Ορθοδόξους και τη χριστιανοσύνη, την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Νομίζω ότι χρειαζόταν αυτή η παρέμβαση, αυτός ο διαγωνισμός, την στιγμή που έχουμε από την άλλη πλευρά να στήνουν κακόγουστα σόου με την Άλωση της Πόλης, με την απαγγελία στίχων από το Κοράνι στην Αγιά-Σοφιά.

Δυστυχώς, ναι. Η άλλη πλευρά του Αιγαίου, δυστυχώς, δείχνει ότι ενστερνίζεται περισσότερο την ισχύ και όχι το δίκαιο. Δυστυχώς, ρέπει σε τέτοιες συμπεριφορές, τις οποίες θα πρέπει να καταδικάσουμε και θέλω να πιστεύω ότι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης θα ασκήσει πιέσεις και στις εκτελεστικές εξουσίες των κρατών, προκειμένου κάποια στιγμή να ανατραπεί αυτή η απόφαση. Αλλά δεν είναι μόνον ο φωτογραφικός διαγωνισμός, ο οποίος «τρέχει» μέχρι τα τέλη του Ιουνίου και απευθύνεται όπως είπα σε ερασιτέχνες, αλλά και σε νέα παιδιά, σε μία προσπάθεια να τους φέρουμε πιο κοντά με τα ζητήματα της Ορθόδοξης πίστης και της βυζαντινής παράδοσης της Ιστορίας.

Ολοκληρώνουμε την έκδοση ενός τόμου, ο οποίος θα είναι πολύγλωσσος, με εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας που έχουμε εντοπίσει -34 μέχρι στιγμής σε όλον τον κόσμο- από την Σκωτία μέχρι και την Κίνα. Ο νεότερος είναι του 1907 στην Κίνα. Και ο τόμος αυτός τεκμηριώνεται με εισηγήσεις καταξιωμένων διεθνώς ακαδημαϊκών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αλλού, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτός ο επικοινωνιακός θόρυβος που στόχο έχει, όπως σας είπα, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Και η τρίτη πρωτοβουλία για την Αγιά-Σοφιά είναι η χάραξη μιας πολιτιστικής διαδρομής με τις πόλεις στην Ευρώπη που φιλοξενούν εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, πρόταση που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να αναγνωριστεί επίσημα ως πολιτιστική διαδρομή που θα φέρει αυτόν τον τίτλο «Αγία Σοφία». Είναι μία προσπάθεια για την ανατροπή της απόφασης του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Πόλη, από Μουσείο που ήταν, σε τζαμί, την οποία δεν θα την εγκαταλείψουμε αλλά θα αγωνιστούμε για την ανατροπή της.

Η δράση σας είναι πλούσια και στο πλαίσιο αυτό επισκεφτήκατε το προηγούμενο διάστημα και την ομόδοξη Σερβία. Δώστε μας το κλίμα στη συνάντηση αυτή.

Στην Σερβία πραγματοποιήσαμε τη Διεθνή μας Γραμματεία, τη συνεδρίαση της Διεθνούς μας Γραμματείας και η χαρά μας ήταν διπλή, γιατί αφενός είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια δια ζώσης συνεδρίαση της Γραμματείας μας μετά από πάρα πολλούς μήνες, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλον τον κόσμο, κι αφετέρου γιατί η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, όπως είπατε στη Σερβία, μια ομόδοξη χώρα, ένα προπύργιο της Ορθοδοξίας. Ήταν ιδιαίτερα θερμή η υποδοχή που τύχαμε. Οι εργασίες της συνεδρίασής μας πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Κοινοβουλίου της Σερβίας.

Είχαμε θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου, τον κ. Ντάσιτς, ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς μας Γραμματείας. Και ξέρετε, ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί στη συνεδρίαση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο νυν κοινοβούλιο της Σερβίας, πρώην Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας, ήταν μια ευκαιρία να ξαναβρεθούν Ορθόδοξοι βουλευτές, όχι μόνον από τη Σερβία, αλλά και από όμορες χώρες της Σερβίας, που κάποτε ήταν μέρη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Αυτό, αν θέλετε, δείχνει και τον ενοποιητικό ρόλο που έχουμε εμείς ως ένας διεθνής θεσμός, διακοινοβουλευτικός θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες από όλον τον κόσμο, και έχουμε την ξεχωριστή τιμή ο θεσμός αυτός να εδρεύει στην Ελλάδα, να εδρεύει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η έδρα μας είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε το 1993 με την στήριξη του τότε πρωθυπουργού, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μετά την πανδημία, αυτό θα είναι και το βασικό μας θέμα στη Γενική μας Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, 22-25 Ιουλίου στην Κρήτη, όπου αναμένουμε να έρθουν πλέον των 100 βουλευτών από όλον τον κόσμο. Παρουσιάσαμε πρόσφατα, άλλωστε, τις πρωτοβουλίες μας αυτές και στην θρησκευτική, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μας δέχθηκε ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξέφρασε τη χαρά του γιατί πραγματικά, έτσι εξελήφθη και έτσι είναι, μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας, στην Ελλάδα, το γεγονός ότι θα πραγματοποιήσουμε τη Γενική Συνέλευση στην Κρήτη. Μια ψήφος εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση έως τώρα της δοκιμασίας αυτής της πανδημίας. Θα είναι ένα μεγάλο γεγονός, στο οποίο, όπως σας είπα, αναμένουμε βουλευτές από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από χώρες που έχουν Ορθόδοξη μαρτυρία και, βεβαίως, θα έχουμε και σημαντικές προσωπικότητες. Ήδη και ο Πρόεδρος της Σερβίας και ο Πρόεδρος της Σλοβενίας και άλλοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να έρθουν και να τοποθετηθούν και να μιλήσουν στο συνέδριό μας.

Θα είναι κοντά σας και το κανάλι της Βουλής για να μεταδώσει όλες αυτές τις δραστηριότητες που θα συνεδριάσει. Να μείνουμε στο ίδιο θέμα αλλά να περάσουμε σε μια άλλη συνάντηση που είχατε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης όπου του επισημάνατε εκεί τον κίνδυνο εξαφάνισης των χριστιανών από τους Αγίους Τόπους.

Πράγματι είχαμε συνάντηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, ο οποίος είναι Άραβας Ορθόδοξος, ανήκει στο ποίμνιο του παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχουμε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για το ζήτημα των διώξεων των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Κινδυνεύει ξέρετε με αφανισμό ο χριστιανισμός στο λίκνο του, που είναι η Μέση Ανατολή. Όπως μας ενημέρωσε και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, στη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι χριστιανοί στην Παλαιστίνη ήταν περί το 30% και σήμερα είναι 1-1,5%. Τα τελευταία γεγονότα, η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», οι εμφύλιοι πόλεμοι, η δράση του ισλαμικού κράτους του ISIS έχουν οδηγήσει χιλιάδες στον θάνατο και εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή. Μεταξύ αυτών και πάρα πολλοί Ορθόδοξοι.

Ο στόχος μας είναι, λοιπόν, να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αλληλοκατανόησης των λαών, καταλλαγής των παθών. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη έχουμε πραγματοποιήσει ένα συνέδριο στον Λίβανο, στην έδρα της Βουλής του Λιβάνου, στη Βηρυτό, και τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου εκδόθηκαν με τη συμπαράσταση της ελληνικής Βουλής, εκδόθηκαν από το τυπογραφείο της ελληνικής Βουλής και θέλω κι από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, τον κ. Κώστα Τασούλα γιατί πραγματικά είναι αρωγός, στηρίζει την προσπάθειά μας, κατανοεί το σημαντικό έργο που επιτελεί ο θεσμός μας. Τα πρακτικά αυτά εκδόθηκαν σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά και ο τόπος αυτός φέρει τον τίτλο «Συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή». Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε επίσης ένα «μνημόνιο συνεργασίας» με το Πανεπιστήμιο Αθηνών…

Με αυτό ήθελα να κλείσουμε. Ναι, είχατε ένα «μνημόνιο συνεργασίας». Πείτε μας δυο λόγια και γι’ αυτό.

Είχαμε τη χαρά στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών να υπογράψουμε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, ένα μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο την παροχή τεκμηριωμένης γνώσης, που είναι απαραίτητη στις μέρες μας για το έργο που επιτελούμε, το οποίο είναι πολυεπίπεδο πια και κυρίως στοχεύει στη δημιουργία ενός ινστιτούτου, ενός κέντρου ερευνών για την καταγραφή της παρουσίας των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, των διώξεων που υφίστανται πολλές φορές, αλλά και την εξεύρεση τρόπων για την ειρηνική συνύπαρξη στους τόπους που, για αιώνες, συνυπάρχουν, έτσι κι αλλιώς, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλω να πιστεύω ότι θα ευδοκιμήσει η προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης, επίσης, με την «Μουσουλμανική Λίγκα», που εδρεύει στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Μέκκας, στη Σαουδική Αραβία. Θα τους αναμένουμε το επόμενο διάστημα στην Αθήνα για να υπογράψουμε αυτό το μνημόνιο κατανόησης που στόχο έχει όπως σας είπα και πάλι την ανάδειξη των κοινών σημείων που έχουν οι μονοθεϊστικές, οι αβρααμικές θρησκείες, ο χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός, προς την κατεύθυνση της καταλλαγής, της συνεννόησης, της ειρηνικής εν τέλει συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων θα παρακολουθεί από κοντά τη δράση της επιτροπής σας. Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Χαρακόπουλε για όλα όσα μας είπατε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων