17/11/2019 17/11/2019 Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14 – 15 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδόξων. Στις συναντήσεις τα μέλη της Συνέλευσης επεσήμαναν τον κίνδυνο και τις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής τονίζοντας το βάρος του ζητήματος. Μια ημέρα πριν τα μέλη...
17 Νοεμβρίου, 2019 - 9:20
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2019 - 9:34

Εντείνονται οι προσπάθειες στήριξης στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής – Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τις διώξεις

Διαδώστε:
Εντείνονται οι προσπάθειες στήριξης στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής – Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τις διώξεις

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14 – 15 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδόξων. Στις συναντήσεις τα μέλη της Συνέλευσης επεσήμαναν τον κίνδυνο και τις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής τονίζοντας το βάρος του ζητήματος.

Μια ημέρα πριν τα μέλη της νέας σύνθεσης της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. “Είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μακαριώτατο για τις διώξεις που υφίστανται οι Χριστιανοί στην Μέση Ανατολή. Η Εκκλησία της Ελλάδος δείχνει πάντα το ενδιαφέρον της για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και πρωτοστατεί στην φιλοξενία διωκόμενων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, που βρέθηκαν στην χώρα μας αυτά τα χρόνια” τόνισε ο Βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «σε μία δύσκολη εποχή, η οποία έχει τις δικές της ταραχές, η συνάντηση των Ορθοδόξων, για να στηριχθούν τα κοινά ιδεώδη είναι μία πολύ σπουδαία προσπάθεια». Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε, επίσης, τον πόνο της Εκκλησίας για τους Χριστιανούς που διώκονται και σφαγιάζονται και ευχήθηκε όλοι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά.

Γκαβρίλοφ: “Στόχος μας η προστασία των χριστιανών της Συρίας και του Λιβάνου”

Ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής της Κρατικής Ντούμας της Ρωσίας, Σεργκέι Γκαβρίλοφ μετά το πέρας της συνεδρίασης της Γραμματείας της Δ.Σ.Ο.  δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Συνέλευση σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στο ζήτημα της προστασίας των χριστιανών της Συρίας και του Λιβάνου.

«Ποιοτικά έχουμε διευρύνει το επίπεδο των εργασιών μας για την επόμενη χρονιά. Το διήμερο αυτό πραγματοποιήθηκε μια  συζήτηση για τη λήψη μέτρων για την επιστροφή των ορθοδόξων προσφύγων και της προστασίας των χριστιανών στη Συρία και το Λίβανο, καθώς επίσης και η διεύρυνση της συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες» τόνισε.

Σκοπός της Δ.Σ.Ο.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 1993 στην Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου ψηφίσθηκε και η Διακήρυξη των Μελών, η Ιδρυτική Πράξη και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Δ.Σ.Ο. Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας πρωτοστατεί στην προβολή και ανάδειξη των αξιών της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σημασία της γνώσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και κάθε μορφής ζωής, αξίες κοινές και πανανθρώπινες,, και με παρρησία, με θάρρος γνώμης, παρουσιάζει τους προβληματισμούς που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο και τη διαβίωσή του.

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τις διώξεις

Ο Χριστιανισμός εξαφανίζεται από τις πόλεις της Μέσης Ανατολής, ενώ χειροτερεύει δραματικά η κατάσταση  στην Νοτιοανατολική Ασία, αναφέρει έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα του περασμένου μήνα, η οποία παρουσιάζει με τα πιο μελανά χρώματα το μέλλον των Χριστιανών στις περιοχές αυτές.

Η έκθεση με τίτλο «Διωκόμενοι και ξεχασμένοι» της οργάνωσης Aid to the Church in Need αναφέρεται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από το 2017 έως το 2019  και τα συμπεράσματά της είναι συγκλονιστικά. Ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για τις πρωτοφανείς διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι κυβερνήσεις στη Δύση και ο ΟΗΕ απέτυχαν να προσφέρουν στους χριστιανούς σε χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία την βοήθεια έκτακτης ανάγκης που χρειάστηκε  ώστε να αποτραπεί αυτή η γενοκτονία που σε εξέλιξη.»

Στο Ιράκ, ο αριθμός των χριστιανών μειώθηκε από 1,5 εκατομμύρια πριν από το 2003 σε πολύ κάτω από 150.000 και στη Συρία ο χριστιανικός πληθυσμός μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα από τα 2 εκατομμύρια το 2011, όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος.

«Τρία εκατομμύρια Χριστιανοί αντιμετωπίζουν διώξεις σε χώρες στις οποίες δυστυχώς υπάρχει η βία κατά της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι Χριστιανοί είναι η πιο διωγμένη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο.  Σε περισσότερες από είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο, με συνολικό πληθυσμό άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ανθρώπων το να πιστεύεις στον Θεό σε καθιστά αυτομάτως στόχο και κινδυνεύει η ζωή σου» τονίζεται στην έρευνα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων