06/08/2020 06/08/2020 Το διήμερο 5η-6η Αυγούστου 2020, σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμά του και στο πλαίσιο μιάς ακόμη ποιμαντικής του επισκέψεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Νήσο Χάλκη, ένα εκ των τεσσάρων νησιών της Ι. Μητροπόλεώς, όπου στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου προέστη των ι. Ακολουθιών επί τη Δεσποτική...
06 Αυγούστου, 2020 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2020 - 19:05

Της Μεταμορφώσεως και η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χάλκη

Διαδώστε:
Της Μεταμορφώσεως και η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χάλκη

Το διήμερο 5η-6η Αυγούστου 2020, σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμά του και στο πλαίσιο μιάς ακόμη ποιμαντικής του επισκέψεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Νήσο Χάλκη, ένα εκ των τεσσάρων νησιών της Ι. Μητροπόλεώς, όπου στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου προέστη των ι. Ακολουθιών επί τη Δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως, με συλλειτουργούς του τον Εφημέριο και Αρχιερατικό του Επίτροπο π. Σάββα Πατέρα και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Το δε αναλόγιο διακόνησε αριστοτεχνικά ο κ. Παναγιώτης Μανουσάκης, Πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρόδου, αδεία και προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου.

Κατά το κήρυγμα της ημέρας ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο νόημα της εορτής της Μεταμορφώσεως, υπογραμμίσας ότι το Θαβώριον άκτιστον φως που περιέλαμψε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και μετέδωσε στους Μαθητές του, οι οποίοι εις την θέαν αυτού «πρηνείς πεσόντες», δεν είναι κάτι το οποίο ο Χριστός προσέλαβε εκείνη την στιγμή, αλλά κάτι το οποίο κατέχει ο Ίδιος και απεκάλυψε στον άνθρωπο κατά το δυνατόν εκάστου.

 

 

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβ. Ποιμενάρχης υπεδέχθη με τον Δήμαρχο Χάλκης κ. Ευάγγελο Φραγκάκη, τις λοιπές τοπικές Αρχές και τον Λαό, τον εξοχώτατο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έφθασε στο Νησί για να εγκαινιάσει το νέο Δημοτικό Κτίριο στο οποίο μετεστεγάστηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χάλκης, δίδοντας λίαν τιμητικώς σ’ αυτό, κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Νησιού, το όνομα του εκ Χάλκης καταγομένου αειμνήστου Ιατρού Δημητρίου Κρεμαστινού.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος, ως ο οικείος Ποιμενάρχης της Νήσου καλοσώρισε με θερμά λόγια τον κ. Πρωθυπουργό, μεταφέροντας τις εγκάρδιες ευχές και το «ευ παρέστητε» της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθ’ ότι και η Ιερά μας Μητρόπολη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και μία εκ των λοιπών εν Δωδεκανήσω Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ακολούθως μετέβησαν εις την παλαίφατη Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου «Αλάργα», όπου σε στενό οικογενειακό κύκλο ετελέσθη το τρίμηνο ι. Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Καθηγητού Δημητρίου Κρεμαστινού, τέκνου της ευάνδρου Νήσου Χάλκης. Επίσης ο Σεβασμιώτατος, δραττόμενος της ευκαιρίας, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος, καθ’ ότι λόγω των ισχυόντων τότε υγειονομικών μέτρων, δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί στην Νεκρώσιμη Ακολουθία. Ανεφέρθη δε μετά συγκινήσεως στην ουσιαστική συμβολή του αειμνήστου Καθηγητού, όταν ο κατά σάρκα αδελφός αυτού Βασίλειος Πίτσης, όλως αιφνιδίως νοσήσας διεκομίσθη εις Αθήνας και νοσηλευόμενος ετέθη υπό την ιατρική φροντίδα και επιμέλεια του αειμνήστου Καθηγητού.

Μετά το πέρας της επιμνημοσύνου δεήσεως προσεφέρθησαν υπό της οικογενείας τα παραδοσιακά κεράσματα υπό την ευσκιόφυλλη κυπάρισσον της Μονής και ο Σεβ. Μητροπολίτης ξενάγησε τον κ. Πρωθυπουργό εις τους χώρους της Ι. Μονής αναφερθείς δι’ ολίγων εις την σημαντικήν ιστορίαν αυτής.

 

 

Δείτε το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Χάλκη:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Κ. Μητσοτάκης: Να υπάρξουν κυρώσεις για την Αγία Σοφιά

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων