05/02/2023 05/02/2023 Μαθημένοι στα χιόνια και τις χαμηλές θερμοκρασίες οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας, δεν αιφνιδιάστηκαν από την άφιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» η οποία φαίνεται να έκανε ένα γρήγορο «πέρασμα» με χιονοπτώσεις χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει δημιουργήσει προβλήματα. Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Σύμφωνα με...
05 Φεβρουαρίου, 2023 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2023 - 11:23

Επελαύνει η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” – Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική

Διαδώστε:
Επελαύνει η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” – Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική

Μαθημένοι στα χιόνια και τις χαμηλές θερμοκρασίες οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας, δεν αιφνιδιάστηκαν από την άφιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» η οποία φαίνεται να έκανε ένα γρήγορο «πέρασμα» με χιονοπτώσεις χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς δυσκολίες στην Εγνατία Οδό και το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Ειδικά ελαστικά ή αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο εως 28ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου όπως και Φλώρινας -Καστοριάς από το 18ο έως το 30ο χιλιόμετρο, από το 32ο ως το 46ο της επαρχιακής οδού Καστοριάς- Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης, στην Εθνική οδό Φλώρινας -Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής μέσω Βίγλας και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας.

Στα λευκά η Χαλκιδική -Τριάντα πτώσεις δέντρων στην Κ. Μακεδονία- Ελαφρά χιονόπτωση στον Χορτιάτη

Η κακοκαιρία μετακινήθηκε γρήγορα στην Κεντρική Μακεδονία, με χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους.

Στα λευκά ντύθηκε από τα ξημερώματα η Χαλκιδική, καθώς εκτός από τα ορεινά, χιόνι πέφτει σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν στις 09.30 και στην περιοχή του Χορτιάτη. Στην Κεντρική Μακεδονία αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης μέσω Καστανιάς στην Ημαθία, στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια, στην Πέλλα από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Στο νομό Χαλκιδικής η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 77ο έως το 83ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιοχώρι – Νεοχώρι), από το 54ο έως το 70ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο – Ταξιάρχης) και στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου.

Από τις ριπές των ανέμων, υπήρξαν τριάντα πτώσεις δέντρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τόσες ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από χθες το απόγευμα έως σήμερα το πρωί για κοπές δέντρων, οι είκοσι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη έπνεαν άνεμοι 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία αυτή την ώρα (09.40) είναι 3 στη Θεσσαλονίκη, 4 στις Σέρρες, -3 δείχνει το θερμόμετρο στην Κοζάνη και την Καστοριά, -4 στη Φλώρινα.

Εκατό μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε επιφυλακή και από αυτά τριάντα επιχειρούν για αποχιονισμό αυτή τη στιγμή, ενώ περίπου έξι χιλιάδες τόνους αλάτι είναι διαθέσιμοι προς χρήση όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης.

Στα «λευκά» ο Βόλος και το Πήλιο, χιονοπτώσεις και τις Σποράδες – Ανοιχτοί παραμένουν οι δρόμοι – Απαγορευτικό απόπλου

Στα λευκά έχει «ντυθεί» ο Βόλος από την έντονη χιονόπτωση που επικρατεί από τις 9.30 το πρωί στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, το Πήλιο και όλη τη χερσόνησο ως και την Αργαλαστή στα νότια, ενώ όσο περνά η ώρα τα φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα ακόμη και στις Σποράδες.

Στις 9.30 το πρωί άρχισε πυκνό χιόνι να πέφτει μέσα στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να έχουν ασπρίσει όλα τα βόρεια προάστια από τον Άνω Βόλο και πάνω, ενώ ο μηχανισμός της Περιφέρειας και του δήμου Βόλου έχουν αρχίσει να αποχιονίζουν δρόμους στο Πήλιο και τα βόρεια προάστια της πόλης.

Από τη νύχτα, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης στο Πήλιο δεκάδες μηχανήματα αποχιονίζουν και ρίχνουν αλάτι στον δρόμο Βόλου -Χανίων – Ζαγοράς, αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου του Πηλίου όπου παρουσιάζεται πρόβλημα, ώστε να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Στην Σκόπελο η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και ήδη έχει βγει αποχιονιστικό στους δρόμους του νησιού, ενώ στην Σκιάθο στις 10 το πρωί έπεφτε χιονόνερο αλλά με τη θερμοκρασία στους 3 βαθμούς.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η χιονόπτωση είναι εξαιρετικά σφοδρή σε όλη τη Μαγνησία και από τις 10 το πρωί άρχισε να πέφτει πυκνό χιόνι και στον Αλμυρό, τις Μικροθήβες και στην Ανάβρα στην Όθρυ. Έχουμε ήδη στους δρόμους της Μαγνησίας 72 αποχιονιστικά μηχανήματα και 1.650 τόνους αλατιού σε διάφορα σημεία για να λιώνουμε τον πάγο. Από τον περιφερειακό του Βόλου και πάνω έχουν ασπρίσει τα πάντα».

Στο Πήλιο η χιονόπτωση εντάθηκε από τις 7 το πρωί, όπου πνέουν και σφοδροί άνεμοι και στα Χάνια το χιόνι έχει φθάσει τα 10 εκατοστά με το θερμόμετρο να δείχνει μειον 9 βαθμούς.

Η Αστυνομία απαγορεύει την κίνηση των οχημάτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες από τα προάστια του Βόλου και προς την Πορταριά και τα Χάνια.

Το πυκνό χιόνι που πέφτει ακόμη και στην παραλία του Βόλου έχει περιορίσει την ορατότητα και η κίνηση είναι ελάχιστη. Η θερμοκρασία στο κέντρο του Βόλου είναι μόλις στους 2 βαθμούς και πνέουν έντονοι άνεμοι στην περιοχή.

Ο δήμος Βόλου έχει βγάλει στους δρόμους υδροφόρες που εφοδιάζονται με θαλασσινό νερό από το λιμάνι και το ρίχνουν σε κεντρικούς δρόμους και τον Περιφερειακό για να μη παγώσει το οδόστρωμα.

Παράλληλα απαγορεύθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Βόλου προς τις Σποράδες, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή έξω από τον Παγασητικό και φθάνουν τα 8 μποφόρ.

Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Τροχαία Αττικής προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους του λεκανοπεδίου:

– στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι τον Αγιο Πέτρο.

– στην παλαιά Εθνικό οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000).

– στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

– στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Αρκίτσα-Αιδηψός.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων