14/12/2020 14/12/2020 Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία (www.ope.gr), ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα των Εκκλησιών κατά τον εορτασμό του Αγίου Δωδεκαημέρου.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πιθανότερο είναι να ανοίξουν οι Εκκλησίες για ατομική προσευχή (21 Δεκεμβρίου με...
14 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:22
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2020 - 22:55

Επικοινώνησαν Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος – Τι συζήτησαν για τον εορτασμό του Αγίου Δωδεκαημέρου – Συνεδριάζει η ΔΙΣ

Διαδώστε:
Επικοινώνησαν Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος – Τι συζήτησαν για τον εορτασμό του Αγίου Δωδεκαημέρου – Συνεδριάζει η ΔΙΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία (www.ope.gr), ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα των Εκκλησιών κατά τον εορτασμό του Αγίου Δωδεκαημέρου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πιθανότερο είναι να ανοίξουν οι Εκκλησίες για ατομική προσευχή (21 Δεκεμβρίου με 6 Ιανουαρίου), μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου στον Πρωθυπουργό. 

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και μάλιστα ο πρωθυπουργός ρώτησε για την υγεία του Αρχιεπισκόπου ενώ ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακόμα σημειώνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τελεστεί άλλη μια Θεία Λειτουργία την Πρωτοχρονιά.

Τέλος, αναμένεται η Πολιτεία να παραπέμψει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων το ζήτημα για την αύξηση των πιστών στους Ιερούς Ναούς.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και κάλεσε την Εκκλησία να τηρήσει τα μέτρα με αυστηρότητα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Μέγαρο Μαξίμου για την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στην οποία αναφέρει: “Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά. Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας” .

Συνεδριάζει αύριο η ΔΙΣ: 

Υπενθυμίζεται ότι αύριο συνεδριάζει διαδικτυακά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις εκκλησίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. “Συνέρχεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 164ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως και να τοποθετηθεί επί των ανακοινώσεων της Πολιτείας ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου” έγραφε η σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ.

Ακόμα, νωρίτερα σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στην παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τόνισε πως οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό και πως το ωράριο μετακίνησης των πολιτών δεν θα διευρυνθεί τις γιορτινές ημέρες.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες αλλαγές στα προαναγγελθέντα μέτρα για τις εκκλησίες, ο κύριος Πέτσας επανέλαβε ότι θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει μία ακόμα ημέρα λειτουργίας ή περισσότερες λειτουργίες την ημέρα των Χριστουγέννων, πάντα με την τήρηση των 9 πιστών στους απλούς ναούς και των 25 στους Μητροπολιτικούς.

Όσον αφορά το πρόσφατο συμβάν με πρόστιμα σε ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου και το εάν η  κυβέρνηση εμμένει στα όσα έχει προαναγγείλει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι θεωρεί πως «η εκκλησία μέχρι σήμερα έχει επιδείξει πραγματικά υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα σε αυτόν τον Γολγοθά που ανεβαίνουμε όλοι μας».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους Ιεράρχες

Την ίδια ώρα κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που ξεκινά σχετικά με το άνοιγμα των Εκκλησιών την περίοδο του Δωδεκαημέρου με τις αντιδράσεις Ιεραρχών να πληθαίνουν.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να βγει άμεσα μέσα στην ημέρα και να δώσει την χρυσή τομή στο ζήτημα του ανοίγματος των ναών. «Να πάρει την ευθύνη στα χέρια του και να δώσει τη χρυσή τομή, ώστε να πάμε ενωμένοι όλοι να γιορτάσουμε Χριστούγεννα!», είπε.. Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει αυτό που γίνεται και σε άλλες χώρες, αναφέροντας δε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας όρισε οι πιστοί στις εκκλησίες να είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά τους.

Έκκληση στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο να εξετάσει το ζήτημα των περιοριστικών μέτρων, που προανήγγειλε η Κυβέρνηση, για την παρουσία πιστών εντός των ναών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια με προσοχή κι ευθύνη κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, τονίζοντας ότι η απογοήτευση και η αγανάκτηση των Χριστιανών έχει ξεχειλίσει!

«Ευσεβάστως παρακαλώ κατά την αυριανή συνεδρίαση του ιερού Σώματος να εξετάσετε το θέμα με τη δέουσα προσοχή και ευθύνη. Και Υμείς, η Ιερά Σύνοδος, να αποφασίσει τί δέον γενέσθαι.
Τιμούμε την Πολιτεία και τους ασκούντες τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Τιμούμε και ακολουθούμε στο μέτρο που μας αφορά τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στα κεφαλαιώδη, όμως, ζητήματα, όπως είναι η πίστη, τα μυστήρια και η λατρεία, η Εκκλησία υπακούει στον Ίδρυτή της, στη διδασκαλία της και τη δισχιλιετή και ζώσα Παράδοσή της», κατέληξε.

«ΖΗΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ!»

Με αυτό το σύνθημα 277 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία & Πολιτιστικοί Φορείς – μαζί με τα Παραρτήματά τους – σε όλη την Ελλάδα προβαίνουν σε γενική διαμαρτυρία για την απόφαση του πρωθυπουργού να κρατήσει ουσιαστικά κλειστές τις Εκκλησίες τις ημέρες των Εορτών, ανακοινώνοντας συμμετοχή μόνο 9 πιστών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Εβδομάδα αποφάσεων για το άνοιγμα των ναών την περίοδο του Δωδεκαημέρου σε Ελλάδα και Κύπρο

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων