16/04/2019 16/04/2019 Με την ξενάγηση στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ξεκίνησε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης την επίσκεψή του στην Τραπεζούντα. Ο κ. Μπόλαρης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο εσωτερικό της Μονής, να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών...
16 Απριλίου, 2019 - 11:36

Επίσκεψη Μ. Μπόλαρη στη Μονή της Παναγίας Σουμελά

Διαδώστε:
Επίσκεψη Μ. Μπόλαρη στη Μονή της Παναγίας Σουμελά

Με την ξενάγηση στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ξεκίνησε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης την επίσκεψή του στην Τραπεζούντα.

Ο κ. Μπόλαρης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο εσωτερικό της Μονής, να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης και να διαπιστώσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική πλευρά ώστε να παραδοθεί το μοναστήρι το συντομότερο δυνατόν στους επισκέπτες.

Όπως του εξήγησε ο γενικός διευθυντής, στις 18 Μαΐου θα ανοίξει η είσοδος της Μονής ώστε το κοινό να έχει τη δυνατότητα να βλέπει από ψηλά τμήμα του μοναστηριού, χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφές πότε θα είναι δυνατή η πλήρης πρόσβαση των προσκυνητών στο εσωτερικό της Μονής κι αν τελικά θα καταστεί δυνατόν να τελεστεί θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

Σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είχε συνάντηση με τον νομάρχη της Τραπεζούντας Ισμαήλ Ουστάογλου, στον οποίο αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το υπουργείο Πολιτισμού για τη δυνατότητα που του δόθηκε να ξεναγηθεί στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, τόνισε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για εντατικοποίηση των επαφών και των σχέσεων των δύο λαών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε εμπράκτως και από τη λειτουργία κέντρου ετήσιων θεωρήσεων βίζας στην Τραπεζούντα, επισήμως από την 1 Απριλίου.

Ο κ. Ουστάογλου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη λειτουργία του κέντρου θεωρήσεων και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για στενότερη συνεργασία ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις μας.

Συνάντηση είχε επίσης ο κ. Μπόλαρης στη συνέχεια και με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Τραπεζούντας, Μουράτ Ζορλούογλου, τον οποίο αφού συνεχάρη για τη νίκη του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, του δήλωσε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Ζορλούογλου, από την πλευρά του, εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση αδελφοποιήσεων με δήμους της Ελλάδας και ζήτησε τη βοήθεια της χώρας μας ώστε να μπορέσει να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται την Τραπεζούντα οι οποίοι, όπως είπε, μειώθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο της Μονής της Παναγίας Σουμελά λόγω των εργασιών αναστήλωσης. Ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία να αυξηθεί και ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα μέσω στοχευμένων δράσεων.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία του υφυπουργού στα εγκαίνια του κέντρου υποδοχής αιτήσεων θεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Τραπεζούντας με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου του εμπορικού επιμελητήριου, εκπροσώπους του τουρκικού οργανισμού τουρισμού, του τουριστικού επιχειρηματικού κόσμου, τουριστικών πρακτορείων, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της πόλης καθώς και τον γενικό διευθυντή τουρισμού της Τρπεζούντας. Παρόντες ήταν επίσης επίτιμοι πρόξενοι διαφόρων χωρών στην Τραπεζούντα καθώς και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων