22/12/2022 22/12/2022 Στη Χειμάρρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή την ώρα επισκέπτεται το ελληνικό σχολείο Όμηρος. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Το ταξίδι από την Αθήνα στη Χειμάρρα το πραγματοποιεί μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος γεννήθηκε...
22 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2022 - 11:36

Στη Χειμάρρα έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο Όμηρος

Διαδώστε:
Στη Χειμάρρα έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο Όμηρος

Στη Χειμάρρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή την ώρα επισκέπτεται το ελληνικό σχολείο Όμηρος. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Το ταξίδι από την Αθήνα στη Χειμάρρα το πραγματοποιεί μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί προτού θριαμβεύσει με τα ελληνικά χρώματα στην άρση βαρών, προσδίδοντας ιδιαίτερη συμβολική αξία με την παρουσία του στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είναι ο πρώτος που θα βρεθεί στο χωριό.

Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει έτοιμη να συνδράμει στις ανάγκες των κατοίκων και έχει τονίσει ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής της ελληνικής μειονότητας και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ και ο Έντι Ράμα έχει δηλώσει την πρόθεση της αλβανικής ηγεσίας να διατηρήσει «την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους».

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Στη Χειμάρα αναμένεται να βρίσκεται ο πρωθυπουργός νωρίς το πρωί, όπου και θα τον υποδεχτούν κάτοικοι της πόλης και εκπρόσωποι της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια».

Επόμενος σταθμός του Έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται να είναι η Δερβιτσάνη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει δεκτός από τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, εκπέμποντας μήνυμα συνεργασίας και καλής θέλησης για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Ζητήματα που χρονίζουν δεκαετίες τώρα και τέθηκαν επί τάπητος κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα και του Αλβανού πρωθυπουργού στα Τίρανα στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία ήταν και η πρώτη μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα το 2009.

Κατά την επίσκεψή του στα μειονοτικά χωριά της Βορείας Ηπείρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας με τους οποίους θα συνομιλήσει για τα ανοιχτά ζητήματα της μειονότητας και θα δηλώσει τη στήριξή του και την πρόθεσή του να συνεργαστεί για την επίλυσή τους με την αλβανική ηγεσία .

Άλλωστε ήδη από το 2019 κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, εδώ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας γίνεται 31 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία ήταν το 1991, όταν τότε είχε επισκεφτεί, επίσης την Δερβιτσάνη, ο πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ήταν επίσης η πρώτη επίσκεψη στην Αλβανία δυτικο-ευρωπαίου ηγέτη μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων