25/01/2023 25/01/2023 Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών σε Επιστημονική Διημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2023, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Ταυτότητα και ετερότητα στο δημόσιο σχολείο. Το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα». Το ζήτημα του μαθήματος των...
25 Ιανουαρίου, 2023 - 10:37
Τελευταία ενημέρωση: 25/01/2023 - 10:24

Επιστημονική Διημερίδα του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ» για το μάθημα των Θρησκευτικών

Διαδώστε:
Επιστημονική Διημερίδα του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ» για το μάθημα των Θρησκευτικών

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών σε Επιστημονική Διημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2023, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Ταυτότητα και ετερότητα στο δημόσιο σχολείο. Το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα».

Το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, μετά τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών, τις πρόσφατες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εν όψει της εφαρμογής νέων Προγραμμάτων Σπουδών, βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του θεολογικού και του κοινωνικού χώρου.

Κεντρικός σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν και να μελετηθούν οι σύνθετες νομικές, πολιτικές, εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές και θεολογικές διαστάσεις του ακανθώδους και πολύπλοκου ζητήματος της συγκρότησης και της λειτουργίας της θρησκευτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο.

Για τη διερεύνηση του θέματος έχουν κληθεί να συμβάλουν διακεκριμένοι εισηγητές από την Εκκλησία της Ελλάδος, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Ανεξάρτητη Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τις Θεολογικές Σχολές Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ., το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στελέχη της εκπαίδευσης, επιστήμονες και διανοητές από τον δημόσιο χώρο, εκπρόσωποι τάσεων κ.ά.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισαγωγική διάλεξη με θέμα «Η Ορθοδοξία στον σύγχρονο κόσμο» και τρεις θεματικές τράπεζες λόγου, οι οποίες θα επικεντρωθούν στα θέματα:
1. Το μάθημα των Θρησκευτικών μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και η ελληνική κοινωνία.

2. Νομικές, μορφωτικές και πολιτικές διαστάσεις στο μάθημα των Θρησκευτικών.

3. Προοπτικές για ένα σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών:

Η Διημερίδα είναι ανοικτή για το κοινόκαι φυσικά απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που σχετίζονται με το μάθημα των Θρησκευτικών, φοιτητές και ερευνητές, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Πρόγραμμα διημερίδας

  • Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

18.00-18.30: Έναρξη – Χαιρετισμοί
18.30-19.00: Εισαγωγική διάλεξη

«Η Ορθοδοξία στον σύγχρονο κόσμο»

Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας, Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών
Σπουδών Βόλου

19.00-20.30: Α ́ Θεματική τράπεζα λόγου

«Το μάθημα των Θρησκευτικών μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της
Επικρατείας και η ελληνική κοινωνία»

Χρυσόστομος (Σαββάτος) Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Καθηγητής του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., Φερενίκη Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Έφη Φωκά, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Deree College, Ερευνήτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Hellenic Observatory του London School of Economics.

20.30-21.00: Συζήτηση

Συντονιστής: Δημήτρης Μόσχος, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της
Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

  • Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

10.00-11.30: Β ́ Θεματική τράπεζα λόγου

«Νομικές, μορφωτικές και πολιτικές διαστάσεις στο μάθημα των
Θρησκευτικών»

Μιχάλης Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Καθηγητής του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Λάβδας, Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.,
Αγγελική Ζιάκα, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Δρ Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Διδάσκων
Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σπύρος Ζωνάκης, Δημοσιογράφος του κοινωνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία».

11.30-12.00: Συζήτηση

Συντονιστής: Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας
της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

12.00-12.30: Διάλειμμα

12.30-14.00: Γ ́ Θεματική τράπεζα λόγου

«Προοπτικές για ένα σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών»

Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, Δημοσιογράφος, Βουλευτής Α ́ Αθήνας, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Χαρά Κεφαλίδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Βουλευτής Δράμας, Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, Χρυσόστομος Σταμούλης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Γιώργος Στριλιγκάς, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης

14.00-14.30: Συζήτηση

Συντονιστής: Σταύρος Γιαγκάζογλου, Αν. Καθηγητής του Τμήματος
Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων