16/12/2019 17/12/2019 Την Ιερά μορφή του Αγιορείτη οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή τίμησε η φιλάγιος πόλη της Θεσσαλονίκης στη κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου “Ιωάννης Βελλίδης”. Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετειακής εκδόσεως από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, «Επιστολές και Ποιήματα (60 χρόνια από την κοίμηση του)». Την αυλαία της...
16 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:26
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2019 - 21:30

Θεσσαλονίκη- Η εκδήλωση για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή

Διαδώστε:
Θεσσαλονίκη- Η εκδήλωση για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή

Την Ιερά μορφή του Αγιορείτη οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή τίμησε η φιλάγιος πόλη της Θεσσαλονίκης στη κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου “Ιωάννης Βελλίδης”. Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετειακής εκδόσεως από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, «Επιστολές και Ποιήματα (60 χρόνια από την κοίμηση του)». Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε ο Βυζαντινός Χορός «Οι Φιλαθωνίται» υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Μανούση ο οποίος απέδωσε ύμνους από την Ακολουθία του Οσίου Γέροντος Ιωσήφ.

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν: ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου, Ηγούμενος της ΙΜ. Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, ο Εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης και ο Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, πρ. Άρτης κ. Ιγνάτιος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Κοζάνης κ. Παύλος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Άρτης κ. Καλλίνικος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ο Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, Εκπρόσωποι των Σεβ. Μητροπολιτών Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου.

Ο μακάριος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959) έζησε σε μία περίοδο κρίσης και λειψανδρίας του Αγιορειτικού μοναχισμού.Επανέφερε με τον εμπειρικό τρόπο ζωής του ξανά την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά περί ησυχασμού στον σύγχρονο αγιορειτικό και εν γένει στον ορθόδοξο μοναχισμό. Ήταν ένας άξιος συνεχιστής της ησυχαστικής και φιλοκαλικής παραδόσεως, που συνέβαλε τα μέγιστα στην πνευματική άνθηση και επάνδρωση του Αγίου Όρους. Υπολογίζεται ότι από την «ρίζα» του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού προέρχονται άμεσα περισσότεροι από χίλιοι μοναχοί και μοναχές, που ανάγουν την πνευματική τους πατρότητα στον μακάριο αυτόν Γέροντα. Ήταν άμοιρος κοσμικής μορφώσεως, κατέστη όμως σοφός στα θεία, επειδή τα έπασχε. Έγινε ο έμπειρος, διακριτικός και απλανής οδηγός στους ατραπούς της πνευματικής ζωής. Παρόλο που ζούσε σε ασκητικά σπήλαια μέσω των επιστολών του καθοδηγούσε εκατοντάδες λαϊκούς χριστιανούς στον κόσμο.

Η παρουσίαση του τόμου πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιμ. Ελισαίο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Στη συνέχεια μίλησε και ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Νικόλαος Κόιος, Συντονιστής περιεχομένου της Πεμπτουσίας και Διευθυντής Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Επίσης παρευρέθηκαν οι Καθηγούμενοι της Ι.Μ. Διονυσίου Αρχιμ. Πέτρος και Ι.Μ. Σταυρονικήτα Αρχιμ. Τύχων, καθώς και εκπρόσωποι των Αγιορείτικων Ι.Μ. Παντοκράτορος, Γρηγορίου και Ξενοφώντος. Ακόμα ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω Αρχιμ. Μάξιμος, ο Δικαίος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα Καρυών Γέροντας Εφραίμ καθώς και εκπρόσωποι ιερών μητροπόλεων.

Την Πολιτειακή ηγεσία εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Γ. Καράογλου, οι Βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτριος Κούβελας και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης

Τέλος, η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντώνιου καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο Βυζαντινός Χορός «Οι Φιλαθωνίται» υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Μανούση έψαλε ύμνους από την Ακολουθία του Οσίου Γέροντος Ιωσήφ. Προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού. Το ρόλο του Γέροντος Ιωσήφ υποδύεται ο ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον, κάτοχος πέντε βραβείων Έμμυ.

Όλοι παρακολούθησαν με ανύστακτο ενδιαφέρον και ιερά συγκίνηση το ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην αγιασμένη βιοτή αναμορφωτή του σύγχρονου αγιορείτικου μοναχισμού οσίου Ιωσήφ του Σπηλαιωτου και Ησυχαστού.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος 

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων