08/05/2023 08/05/2023 Επιστολή-διάβημα σε ομολόγους της έστειλε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με αφορμή δηλώσεις στα κατεχόμενα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, περί φερόμενης αγοράς ελληνοκυπριακών περιουσιών από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι επιστολές στάλθηκαν προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας...
08 Μαΐου, 2023 - 12:44

Επιστολή- διάβημα για περιουσίες στην Αμμόχωστο έστειλε σε ομολόγους της η Αννίτα Δημητρίου

Διαδώστε:
Επιστολή- διάβημα για περιουσίες στην Αμμόχωστο έστειλε σε ομολόγους της η Αννίτα Δημητρίου

Επιστολή-διάβημα σε ομολόγους της έστειλε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με αφορμή δηλώσεις στα κατεχόμενα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, περί φερόμενης αγοράς ελληνοκυπριακών περιουσιών από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Οι επιστολές στάλθηκαν προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων χωρών της Μέσης Ανατολής, του Περσικού Κόλπου και άλλων κρατών.

Σοβαρή ανησυχία για αρνητικές προεκτάσεις

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι στην επιστολή της, η Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις αρνητικές προεκτάσεις της φερόμενης αγοραπωλησίας περιουσίας ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία, μέσα από “θολά”, όπως αναφέρει, κανάλια και διαδικασίες.

Υπενθυμίζοντας ότι, από την τουρκική εισβολή του 1974, η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου παραμένει ακατοίκητη, η Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, από το 2020, για σταδιακό άνοιγμα της περιοχής προς οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση.

Τέτοιες τακτικές που έχουν ως στόχο την αλλαγή του στάτους κβο με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, υπογραμμίζει η κ. Δημητρίου, αντίκεινται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα στα ψηφίσματα 550 και 789 και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιουλίου 2021, στην οποία καλείται η Τουρκία να αναστρέψει τις μονομερείς ενέργειές της που αντιβαίνουν στα εν λόγω ψηφίσματα.

Οι παράνομες αυτές ενέργειες της Τουρκίας, υπογραμμίζει η κ. Δημητρίου, υπονομεύουν τις προοπτικές μιας συνολικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, του οποίου το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί βασική πτυχή.

Καταγγέλλει την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας

Η Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας για υφαρπαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Αμμόχωστο και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές, την οποία, όπως επισημαίνει, μεθοδεύει συστηματικά η Τουρκία μέσω της «Επιτροπής Ακίνητης Iδιοκτησίας» προς εξυπηρέτηση των διχοτομικών της στόχων.

Η Αμμόχωστος αποτελεί καίριο διακύβευμα στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο. Το στάτους κβο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη λύση του Κυπριακού, τονίζει η κ. Δημητρίου. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στη διαδικασία.

Εν μέσω της αυξανόμενης αστάθειας στον κόσμο, αναφέρει η Πρόεδρος της Βουλής, η επιλεκτική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, στη βάση της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών, ενθαρρύνει αναθεωρητικά κράτη να προχωρούν στην υλοποίηση των επεκτατικών τους σχεδιασμών.

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Βουλής απευθύνει έκκληση τους ομολόγους της να καταδικάσουν τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και να ασκήσουν την επιρροή τους, προκειμένου η Τουρκία να αναστρέψει τις παράνομες ενέργειές της στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς όφελος και της ίδιας, αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων