21/06/2020 22/06/2020 Έκκληση για παρέμβαση στα σχέδια της Τουρκίας αναφορικά με την μετατροπή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, απευθύνει με επιστολή προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο...
21 Ιουνίου, 2020 - 19:55
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2020 - 0:40

Επιστολή προς τον Πρόεδρο Τραμπ για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Επιστολή προς τον Πρόεδρο Τραμπ για την Αγιά Σοφιά

Έκκληση για παρέμβαση στα σχέδια της Τουρκίας αναφορικά με την μετατροπή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, απευθύνει με επιστολή προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει επί της χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τον Διοικητή του Τάγματος Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη, ζητείται από τον Πρόεδρο Τραμπ να διασφαλίσει: “ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας θα επιβεβαιώσει την δέσμευσή της για θρησκευτική ελευθερία και θα σταματήσει όλα τα σχέδια για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, το οποίο, στην πραγματικότητα, θα εξαλείψει την ουσιαστική και ιστορική παρουσία του Χριστού και της Χριστιανικής Εκκλησίας στην σύγχρονη Τουρκία”.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

17 Ιουνίου 2020
Πρόεδρος Donald J. Trump
Λευκός Οίκος
Ουάσιγκτον, DC

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε:

Μια δικαστική ακρόαση στις αρχές Ιουλίου στην Τουρκία πιθανότατα θα κρίνει ότι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί. Το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ελπίζει και ζητά επειγόντως να προστατέψετε την θρησκευτική ελευθερία των Χριστιανών στην Τουρκία και την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, αποτρέποντας αυτήν την ιερόσυλη και περιττή απόφαση.

Σας είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την προάσπιση της Χριστιανικής Πίστης μας και ιδιαίτερα, για το Εκτελεστικό Διάταγμα για την Προώθηση της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας της 2ας Ιουνίου 2020, το οποίο δήλωνει: “Η θρησκευτική ελευθερία για όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σεβαστούν και θα προωθήσουν σθεναρά αυτήν την ελευθερία.”

Το σχέδιο της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αμφισβητεί άμεσα την θρησκευτική ελευθερία. Αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την απονομιμοποίηση του εναπομείναντος Χριστιανικού πληθυσμού της Τουρκίας, την περαιτέρω υπονόμευση της θρησκευτικής ελευθερίας και την εξάλειψη ενός σημαντικού στοιχείου της Χριστιανικής κληρονομιάς της Τουρκίας, της γύρω περιοχής, καθώς και ολόκληρου του κόσμου. Η μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί, θα το καθιστούσε κληρονομιά ενός έθνους – μια άδικη και προκλητική ενέργεια καθώς αυτός ο ιστορικός χώρος ανήκει πραγματικά στον κόσμο. Χτισμένη τον 6ο αιώνα από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, η Αγία Σοφία ήταν γνωστή για σχεδόν χίλια χρόνια ως η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Ήταν ο σημαντικότερος Χριστιανικός Καθεδρικός Ναός σε ολόκληρο τον κόσμο και έχαιρε θαυμασμού από Χριστιανούς όλων των θρησκευτικών παραδόσεων, καθώς και από μη-Χριστιανούς, για την μεγαλοπρέπεια, αρχιτεκτονική καινοτομία και ομορφιά του.

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, δικαίως έγινε μουσείο το 1935 και μνημείο του ανθρωπίνου πνεύματος και ζωντανό σύμβολο σεβασμού όλων των θρησκειών. H μετατροπή σε τζαμί τώρα, θα αποκήρυττε αυτόν τον σεβασμό και την προέλευση της Αγίας Σοφίας ως Εκκλησία αφιερωμένη στον Ιησού Χριστό, ως ιερή τοποθεσία και κομμάτι της συλλογικής κληρονομιάς μας.

Ζητούμε επειγόντως να διασφαλίσετε ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας θα επιβεβαιώσει την δέσμευσή της για θρησκευτική ελευθερία και θα σταματήσει όλα τα σχέδια για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, το οποίο, στην πραγματικότητα, θα εξαλείψει την ουσιαστική και ιστορική παρουσία του Χριστού και της Χριστιανικής Εκκλησίας στην σύγχρονη Τουρκία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την επιστολή στα Αγγλικά ΕΔΩ

 

Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων