20/01/2021 20/01/2021 Επιστρέφουν στην Ελλάδα δύο πολύτιμες εικόνες του 18ου αιώνα, οι οποίες είχαν κλαπεί το 2006 και κατασχέθηκαν στον Λίβανο, λίγο πριν βγουν σε δημοπρασία. Το πρωί της Τρίτης, 19 Ιανουαρίου, οι αρχές του Λιβάνου, δια του δικαστού, κ. Imad Kabalan, παρέδωσαν τις εικόνες στην πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βηρυτό κ. Αικατερίνη Φουντουλάκη, προκειμένου να τις...
20 Ιανουαρίου, 2021 - 8:56
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2021 - 8:57

Επιστρέφουν στην Ελλάδα κλεμμένες εικόνες του 18ου αι.

Διαδώστε:
Επιστρέφουν στην Ελλάδα κλεμμένες εικόνες του 18ου αι.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα δύο πολύτιμες εικόνες του 18ου αιώνα, οι οποίες είχαν κλαπεί το 2006 και κατασχέθηκαν στον Λίβανο, λίγο πριν βγουν σε δημοπρασία.

Το πρωί της Τρίτης, 19 Ιανουαρίου, οι αρχές του Λιβάνου, δια του δικαστού, κ. Imad Kabalan, παρέδωσαν τις εικόνες στην πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βηρυτό κ. Αικατερίνη Φουντουλάκη, προκειμένου να τις επιστρέψει σύντομα στη χώρα μας.
Οι δύο εικόνες, του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας, του 1735 και του 1785 αντίστοιχα, είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, στην Οξυά Καρδίτσας, μαζί με άλλα αντικείμενα.

Τον Οκτώβριο του 2020 οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν από αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο ελέγχου καταλόγου δημοπρασίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Ντίσελντορφ (Düsseldorf) της Γερμανίας. Καταλυτικά στοιχεία για την ταύτισή τους, εκτός των εικονογραφικών στοιχείων, ήταν τα συμπιλήματα και οι επιγραφές, όπως αυτή που φέρει η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα «εκ Θεσσαλονίκης. χειρ Μαργαρίτη, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Αστυνομικής Συνεργασίας για τον εντοπισμό, την κατάσχεση και την απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος. Οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν εν τέλει στον Λίβανο και επρόκειτο να μεταφερθούν στο Ντίσελντορφ μετά την πώλησή τους.

Ακολούθησε η ενημέρωση -εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ- των αρμόδιων δικαστικών Αρχών και κατατέθηκε άμεσα αίτημα δικαστικής συνδρομής από τον αρμόδιο ανακριτή Πρωτοδικών Καρδίτσας προς τις εισαγγελικές Αρχές του Λιβάνου. Μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, οι δύο εικόνες κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λιβάνου και διατάχθηκε η απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος.

Οι δύο εικόνες φυλάσσονται προσωρινά στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό και πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα και να αποδοθούν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Οξυάς Καρδίτσας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

.

Ακολούθησε η ενημέρωση των αρμόδιων δικαστικών αρχών, εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, και κατατέθηκε άμεσα αίτημα δικαστικής συνδρομής από τον αρμόδιο Ανακριτή Πρωτοδικών Καρδίτσας προς τις εισαγγελικές αρχές του Λιβάνου. Μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, οι δύο εικόνες κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λιβάνου και διατάχθηκε η απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων